Gasilci PGD Krašce na slovesnosti ob 85-letnici prevzeli novo gasilsko vozilo

Leta 1938 se je v Krašcah formiral sestav prostovoljcev, imenovan četa sv. Andreja, da bi se izurila in po najboljših močeh priskočila na pomoč ob požarih in drugih nesrečah. Prostovoljno gasilsko društvo je vsa leta pomenilo tudi neko gibalo življenja v vasi in okolici. V letih delovanja najdejo pravo poplavo zanimivih dogodkov, ki pričajo o tvornosti in uspešnosti, pa tudi občasnih zastojev v sicer skokovitem napredovanju društva v številu članov, opremi, izobraževanju, prireditvah, vajah in nenazadnje pri intervencijah. PGD Krašce ima v svojem okolju poseben pomen, saj je sprejeto med prebivalci tudi takrat, k potrkajo na njihova vrata s prošnjo po finančnih sredstvih.

Slavnostna prireditev ob 85-letnici PGD Krašce je potekala v soboto, 1. julija 2023, pričela pa se je z gasilsko parado, ki jo je vodil poveljnik PGD Krašce Tomaž Dobnikar. V paradi so se razvrstili nosilec državne zastave, mažoretke Moravške Lilije, Pihalna godba Moravče s kapelnikom Francem Slaparjem, vodjo parade s spremljevalcema, praporščaki s prapori domačega in sosednjih gasilskih društev, ešalon mladine, ešalon gasilk in gasilcev ter gasilska vozila. Na častnem tribuni so parado spremljali župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, predsednik GZ Moravče Jure Božjak, častni predsednik GZ Moravče in podžupan Občine Moravče Ivan Vidic, namestnik predsednika Regije Ljubljana III Matjaž Korošec, poveljnik GZ Moravče Janez Povirk, podpoveljnik GZ Moravče Robi Jesenšek ter predsednik PGD Krašce Anton Lukan.

Botra novemu vozilu sta bila evropska poslanka Ljudmila Novak in Janeza Pergar, ki ga je na slovesnosti zastopala Leja PergarSlovesnost je povezovala Lidija Lukan. Prireditvi so se pridružili tudi gasilci iz pobratenega PGD Šalamenci.

Vsi pogledi gasilcev in domačinov so bili uperjeni v novo gasilsko vozilo, Iveco 70C18H (tipizacija orodnega vozila GVV-1), ki bo zamenjalo dosedanje vozilo Wolkswagen GL 46 (tipizacije GVV – 1), ki jim je služilo dve desetletji. Novo gasilsko vozilo je finančno omogočila Občina Moravče. Gasilci PGD Krašce se zavedajo, da le s posodabljanjem gasilske opreme in posodabljanjem znanj lahko izboljšujejo njihovo učinkovitost na intervencijah. Da bo vozilo dobro opravljalo svoje naloge, gasilke in gasilce pa obvarovalo prehudih preizkušenj in da bodo krajani in njihovi domovi varni, potrebujejo tudi božjega varstva, zato je novi avtomobil GVV – 1 blagoslovil župnik in duhovni pomočnik Župnije Trzin Bogdan Dolenc.

V nadaljevanju so na slovesnosti ob 85-letnici PGD Krašce in prevzemu novega gasilskega vozila, zbrane nagovorili predsednik PGD Krašce Anton Lukan, predsednik Gasilske zveze Moravče Jure Božjak, župan Občine Moravče dr. Milan Balažic in namestnik predsednika Regije Ljubljana III Matjaž Korošec, nato pa je predsednik PGD Krašce Anton Lukan botroma podelil zahvale. V imenu obeh botrov pa je nekaj besed spregovorila Evropska poslanka Ljudmila Novak.

V nadaljevanju sta župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, namestnik predsednika Regije Ljubljana III Matjaž Korošec slovesno predala ključe novega vozila poveljniku PGD Krašce Tomažu Dobnikarju, ta pa ga je izročil vestnemu vozniku Roku Vozlu, ki je podal slovesno obljubo, nato pa se je ob zvokih Godbe Moravče in ob zavijanju siren gasilskih vozil odpeljal na časten krog po vasi.

S tem je bila slovesnost zaključena. Poveljnik PGD Krašce je z razpustom praporščakov in gasilk ter gasilcev zaključil prireditev. Sledila je veselica z ansamblom Skomini.

Avtor Miro Pivar; Foto, video: Miro in Simona Pivar

Tagi