Gasilci PGD Ihan v službi ljudstva že 100 let

Gasilci PGD Ihan v letošnjem letu obeležujejo 100 letnico delovanja. Častitljivi jubilej so v soboto, 10. septembra 2022, obeležili s prireditvijo in slavnostno gasilsko parado, s katero so ponosno zakorakali v prihodnost.

Slavnostna parada se je pričela v Prelogu pri Ihanu, v paradi pa so sodelovali konjeniki, narodne noše, Godba Domžale, praporščaki, mladi gasilke in gasilci, operativne gasilke, operativni gasilci, člani ostalih prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Domžale, okoliških gasilskih društev ter iz pobratenega PGD Srednja Bistrica iz Prekmurja. Seveda ni manjkalo starodobnih in novih gasilskih vozil, ki so prav tako sodelovala v paradi.

Na častni tribuni so parado pričakali častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, častni predsednik  PGD Ihan Ferdinand Starin, predsednik PGD Ihan Sašo Žaljec, predstavnik Gasilske zveze Slovenije Janko Žuntar, predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič ter namestnik poveljnika Gasilske zveze Domžale Igor Šarc. Prireditev je vodil Boris Kopitar, v kulturnem programu sta sodelovali Godba Domžale ter Banda citrarska s pevcem Klemnom Torkarjem, za zabavo na veselici po končani proslavi pa je poskrbel ansambel Tonija Verderberja.

V nagovoru je predsednik PGD Ihan Sašo Žaljec orisal delovanje njihovega društva. Gasilsko društvo Ihan je bilo uradno ustanovljeno leta 1922, gasilstvo pa je neuradno delovalo že prej. Prvi gasilski dom je bil uradno odprt leta 1924 in je bil povečan že leta 1926. Naslednja povečava doma je bila izvedena v letu 1948, v letu 1959 pa je bil zgrajen zidan stolp za sušenje cevi. Dom je bil obnovljen v letu 1972, leta 1980 pa so skupaj s KS Ihan pričeli graditi dom v današnji obliki. Odprtje je bilo leta 1982. V letih 1963 in 1964 je bil zgrajen pomožni gasilski dom na Brdu, ki je bil obnovljen leta 1996. Prvi društveni prapor je bil razvit 1957, nov prapor pa v letu 1997. “Zgledno sodelujemo s sosednjimi gasilskimi društvi, društvi iz Gasilske zveze Domžale, tesnejše medsebojne stike pa imamo s prijateljskima društvoma PGD Srednja Bistrica v Prekmurju in PGD Padež iz Zasavja,” je povedal Žaljec.

Nekaj spodbudnih besed in zahval sta podala tudi predstavnik Gasilske zveze Slovenije Janko Žuntar in predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec. Ob koncu je sledila podelitev priznanj in plamenic najbolj zaslužnim članom PGD Ihan. Priznanja so podelili predsednik PGD Ihan Sašo Žaljec, predstavnik Gasilske zveze Slovenije Janko Žuntar ter predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec. Priznanje Gasilske zveze Slovenije tretje stopnje so prejeli Igor Majhenič, Aljaž Ložar in Robert Spahič, priznanje Gasilske zveze Slovenije druge stopnje sta prejela Franci Hribar, predsednik mladinske komisije PGD Ihan in Blaž Cerar, priznanje Gasilske zveze Slovenije prve stopnje sta prejela Iztok Vozelj in Klemen Ložar. Gasilsko odlikovanje tretje stopnje je prejel Boris Cerar, gasilski praporščak in veteran PGD Ihan, gasilsko odlikovanje druge stopnje je prejel Dušan Sojer, namestnik poveljnika PGD Ihan, gasilsko odlikovanje druge stopnje je prejel Branko Sojer, poveljnik PGD Ihan. Na podlagi 24. člena Gasilske zveze Slovenije je PGD Ihan prejelo odlikovanje za posebne zasluge v gasilstvu. Odlikovanje je predstavnik Gasilske zveze Slovenije Janko Žuntar pripel na prapor PGD Ihan.

Po podelitvi odlikovanj in priznanj je sledil zabavni večer z ansamblom Tonija Verderberja, ki je že štiriindvajsetič zaigral na veselici v Ihanu. Vmes so podelili še priznanja vsem sodelujočim gasilskim društvom in donatorjem.

Čestitke ob sto letnici tudi z naše strani. NA POMOČ!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi