Gasilci PGD Domžale-mesto prevzeli novo gasilsko vozilo GVM-1

Pred gasilskim domom PGD Domžale-mesto je v petek, 9. septembra 2016, potekal slavnostni prevzem in blagoslov novega gasilskega vozila GVM-1, znamke Wolkswagen, ki so ga gasilci s pomočjo Občine Domžale, Gasilske zveze Domžale in svojimi sredstvi kupili pred kratkim.

Gasilsko društvo Domžale je bilo na pobudo župana Mateja Janežiča ustanovljeno leta 1880. Leta 1907 so stekle priprave za gradnjo gasilskega doma, odprtje doma pa je potekalo septembra leta 1911. Velika pridobitev za domžalske gasilce se je zgodila v letu 1923, ko so v uporabo dobili prevozno brizgalno. V januarju leta 1940 so kupili osebni avtomobil znamke Packard in ga predelali za namen gasilske in reševalne akcije. Z leti se je dom večkrat obnavljal, dozidali so tudi garažo, leta 1997 so svečano odprli prenovljeni gasilski dom, ki jim ga je ob rednem vzdrževanju članov uspelo polepšati, da služi svojemu namenu. Po besedah predsednice društva Sonje Orešek, gasilski dom postaja premajhen, zato počasi že strmijo k gradnji novega gasilskega doma. Njihov vozni park pa se je menjal od TAMA 5500-G, kombija IMV, FAP 1620 in tako naprej vse do včeraj, ko so prevzeli in blagoslovili novo gasilsko vozilo GVM-1, znamke Wolkswagen.

Slovesnega prevzema in blagoslova novega gasilskega vozila so poleg domačih gasilcev udeležili tudi predstavniki gasilskih društev iz Požarnega sektorja Domžale, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, ki je vozilo blagoslovil, predsednik GZ Domžale Stane Kovač, častni poveljnik GZ Domžale Janez Breceljnik, namestnik poveljnika Civilne zaščite Domžale Peter Gubanc in v.d. direktorja Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc.

Predsednica PGD Domžale-mesto Sonja Orešek je v svojem govoru med drugim povedala, da njihovem društvu delujejo gasilci vseh generacij; od pionirjev do veteranov, ki se vsi trudijo po svojih močeh, za kar se vsem zahvaljuje, saj se zaveda, da je potrebno veliko odrekanja in žrtvovanja svojega prostega časa za udeležbo na intervencijah, vajah, tekmovanjih in nenazadnje tudi na delovnih akcijah. Gasilska oprema, orodje, vozila ter operativna posredovanja ob nesrečah, pa so po besedah predsednice strokovno veliko bolj zahtevni, zato se njihovi gasilci ves čas usposabljajo, da lahko sledijo vsemu napredku.

»Ob današnji slovesnosti, ko se veselimo prevzema in blagoslova novega gasilskega vozila, se zahvaljujem županu Toniju Dragarju, Gasilski zvezi Domžale, prijateljem gasilcem, vsem domačim članom in članicam ter seveda občanom, ki nam prisluhnete in nam priskočite na pomoč, ko je potrebno. Do sedaj smo uresničili skoraj vse sanje, kakšne majhne so nekje še skrite, a verjamem, da se nam bodo domžalskim gasilcem kmalu izpolnile tudi sanje o novem gasilskem domu«, je v zaključku svojega govora še dejala Sonja Orešek.

Podžupanja mag. Renata Kosec se je gasilcem v imenu Občine Domžale in občanov zahvalila za njihovo nesebično pomoč v vseh letih njihovega delovanja: »Verjamem, da bomo tudi v prihodnosti sodelovali kot smo doslej. Veseli me, da imate vizijo kako se razvijati v bodoče. S skupnimi močmi se bomo potrudili, da vam na tej poti pomagamo. Čestitam vam za novo vozilo in želim vam varno vožnjo.«

Po blagoslovu vozila, ki ga je opravil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, je sledila predaja ključev novega vozila. Najstarejša članica društva, 84-letna Ela Iglič je na prizorišče dogajanja prinesla ključe in jih izročila podžupanji mag. Renati Kosec, ta jih je izročila poveljniku Marku Kovaču, iz njegovih rok pa so šle v roke vozniku Aljoši Repanšku, ki je nato goste prireditve odpeljal na slavnostno vožnjo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi