E-nostavno na kolo – pestro kolesarsko dogajanje v Šentvidu pri Lukovici

Društvo upokojencev Lukovica je v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Prevoje, Avto-moto društvom Lukovica, Moto klubom Rokovnjači ter Občino Lukovica in Lokalno akcijsko skupino Srce Slovenije v soboto, 18. septembra 2021, organiziralo kolesarsko prireditev E-nostavno na kolo, ki se je odvijala na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici. Poleg animacije za otroke so udeleženci lahko izbirali med velikim ali malim družinskim krogom ter kolesarskim izletom. Predstavili so opremo kolesarja in e-kolo, pregledali tehnično brezhibnost koles, kaj malega popravili in še mnogo drugega.

Kolesarske prireditve E-nostavno na kolo, ki ga je vodil vodja sekcije kolesarjev pri Društvu upokojencev Lukovica Jani Pogačar, so se udeležili županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je bila prisotna ves čas dogodka, saj je podeljevala medalje vsem udeležencem, ki so kolesarili, Mojca Štepic, direktorica razvojnega centra Srce Slovenije, Marijana Grošelj, predsednica Društva upokojencev Lukovica ter člani Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale, ki so po trasah vodili vse skupine kolesarjev.

Program prireditve E-nostavno na kolo je vključeval številne animacijske programe za otroke in odrasle. Tako so se udeleženci dogodka preizkusili na kolesarskem poligonu z ovirami, kjer so jim člani Avto-moto društva Lukovica ter Moto kluba Rokovnjači z merjenjem na čas in točkovanjem napak pokazali, da kljub znanju vožnje s kolesom ni tako enostavno, ko pride do nepredvidljivih dogodkov na cesti. Gasilke in gasilci PGD Prevoje so udeležencem dogodka predstavili gasilsko vozilo in opremo, vsi so se lahko preizkusili v disciplini ciljanje tarč z gasilskimi »brentačami«, prikazali pa so tudi simulacijo gašenja gorečega olja s krpo in kako se ne gasi takšnega požara. Z malo količino vode so zalili goreče olje, kar je povzročilo veliki ogenj. Izvajali pa so tudi v logistiko in morebitno prvo pomoč na trideset kilometrskem kolesarjenju.

Potekala je tudi predstavitev opremljenosti kolesarja in opreme kolesa, varne vožnje in kritičnih točk ter demonstracija E-kolesarjenja. Nekaj kolesarjev je opravilo pred vožnjo manjši servisi koles, ogledali pa so si lahko tudi sejem rabljenih ter novih navadnih in električnih koles.

V sklopu kolesarske prireditve je na isti lokaciji potekal tudi Festival pitne vode. Na stojnici Jamarskega kluba Kamnik, ki sta jo upravljala Vido Kregar in Rajko Slapnik, so udeleženci degustirali sedem vrst izvirske vode iz izvirov Kamniških Alp ter s točkovanjem ocenjevali vodo. Študentki Društva študentov medicine Slovenije, Tina Jakopič in Ana Retko, pa sta v izvajanju projekta Slovenija oživlja – za življenje prikazali prvo pomoč brez in z AED defibrilatorji. Na stojnici Las – Srce Slovenije, ki jo je upravljala Mija Bokal, so udeleženci dobili mali komplet prve pomoči, kolesarski zvonec in karte kolesarskih poti. Med preizkušnjami posameznih dejavnosti so obiskovalci bili deležni peciva, ki so ga napekle pridne roke članic Društva upokojencev Lukovica, krofe pa je donirala gostilna Konšek s Trojan.

Štiriinsedemdeset kolesarjev, ki so se v šestih skupinah podali na različno dolge ture, je v uvodu pozdravil vodja sekcije kolesarjev pri Društvu upokojencev Lukovica in vodja organizacijskega odbora tega dogodka, Jani Pogačar, ki je obiskovalcem in kolesarjem podal nekaj napotkov, kaj vse je na programu prireditve. Zbrane je pozdravila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je med drugim pohvalila vse, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi tega dogodka, zelo pa jo je veselilo, da se je je tej kolesarski prireditvi zbralo toliko rekreacije in dogodkov željnih občanov. Še posebej je pozdravila kolesarje Društva upokojencev Radomlje, ki so se na prireditev s kolesi pripeljali do Šentvida pri Lukovici.

Po končani predstavitvi so si udeleženci ogledali film o kolesarjenju, o projektu Las Srce Slovenije, zatem pa so se razdelili v skupine ter krenili na pot. Za družine sta bili organizirani dve trasi: Veliki družinski krog (6,5 km) za otroke od 12. do 16. leta v spremstvu staršev, obvezna uporaba čelade in največja hitrost 12 km/h ter Mali družinski krog (3 km) za otroke od 6. do 12. leta v spremstvu staršev, obvezna uporaba čelade in največja hitrost 10 km/h. Na čelu in začelju obeh skupin so vozili člani kolesarske sekcije OZSČ Domžale in Društva upokojencev Lukovica, za varnost na kritičnih mestih pa so poskrbeli člani PGD Prevoje.

Kolesarski izlet do 30 km pa je bil za organiziran za starejše nad 16 let, potekal pa je po vaseh do Mengša ter nazaj v Šentvid pri Lukovici. Vsi udeleženci so po končanih vožnjah prejeli spominsko medaljo, malico in pijačo, krof in sadje. Udeležba na dogodku je bila brezplačna. Vsi udeleženci so morali za udeležbo na dogodku izpolnjevati pogoj PCT.

Projekt E-nostavno na kolo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi