Domžalski rogisti trobijo že trideset let

Trobila so cevasta glasbila, ki proizvajajo zvok tako, da glasbenik s pihanjem zraka povzroči vibracijo ustrezno napetih ustnic, ki se v glasbilu pretvori v zvok. In ravno to že trideset let počnejo Domžalski rogisti, ki so v petek, 18. junija 2021, svojo okroglo obletnico obeležili s slavnostno akademijo.

»Zven, ki ga rogisti izvabljajo iz svojih rogov je tako veličasten, da se z lahkoto vrnemo v preteklost in se spomnimo zlatih časov slamnikarstva pri nas v Domžalah. Njihov zvok je poln in slavnosten, da si ne moremo zamišljati glasbe brez njih,« je v uvodu jubilejnega koncerta Domžalski rogistov dejal voditelj prireditve Matej Primožič.

Letošnji dobitniki Bronaste plakete Občine Domžale, Domžalski rogisti, so v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah pripravili slavnostno akademijo, na kateri so podelili tudi priznanja za dolgoletna »služenja« v skupini. Slavnostna govornica je bila podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je povedala nekaj besed o rogistih ter se ob koncu zahvalila za tridesetletno zgodovino Domžalskih rogistov.

Domžalski rogisti so na slavnostni akademiji s ponosom predstavili njihovo ravnokar izdano zgoščenko. Ena pesem je še posebej vredna pozornosti. Skladba je avtorsko delo Tjaša Perigoja in je ena lepših skladb spisanih posebej za lovske Es rogove. Domžalski rogisti so zelo ponosni, da je zgoščenka in pesem premiero “v živo” doživela na njihovi slavnostni akademiji ob 30-letnici.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi