Dobrodošli v Domžalah Vinogradniško turistično društvo Gadova peč!

V soboto, 25. oktobra 2014, je na večnamenski ploščadi domžalske tržnice potekala prireditev, ki je zelo popestrila sobotni dopoldanski utrip v Domžalah. Tokrat se je pod naslovom »Dobrodošli v Domžalah« že drugič predstavilo Vinogradniško turistično društvo Gadova peč. Prvič so se v Domžalah predstavili pred natanko enim letom.

Da je tovrstna prireditev več kot dobrodošla v Domžalah, kaže že sam obisk te prireditve, saj se je v soboto dopoldne na domžalski tržnici trlo obiskovalcev, ki so imeli poleg stalne dnevne ponudbe na tržnem delu, na voljo tudi dodatno ponudbo na stojnicah, katere so s svojo ponudbo napolnili gostje Vinogradniškega turističnega društva Gadova peč iz občine Brežice.

Hrib Gadova peč leži v Gorjancih ob robu Krške kotline nad ravnico reke Krke na severu in tik ob hrvaški meji na jugu. Sodi v kataster Občine Brežice. S svojo nadmorsko višino 353 m se dviguje nad sosednjima Vinjim Vrhom in Stojanskim Vrhom. Posuta je z zidanicami, hrami in trto. Tukaj se na kraški peščeni ilovici in lapornatih tleh bohotijo naši vinogradi – vir odličnega Cvička iz Gadove peči.

V Domžalah se je tokrat predstavila Vinska klet Komatar, Gadova Peč. To je vinogradniško posestvo, ki leži v vasi Stojanski vrh pod Gadovo pečjo, nad Cerkljami ob Krki, 11 kilometrov od Brežic. Družina Komatar obdeluje 45.000 trt, iz pridelanega in tudi kupljenega grozdja pa iztisnejo cviček in druga vina pod domačo blagovno znamko Turdus, ki jih stekleničijo v lastni polnilnici. Obiskovalcem so ponudili tudi jabolčni sok. Ponujajo ogled posestva in kleti ter degustacijo vin ob domačih prigrizkih v degustacijski sobi s 50 sedeži, ponujajo tudi nakup vina, mogoča pa je tudi postrežba iz drugih gostinskih obratov. Ogledi so možni kadarkoli, za degustacijo vin in hrano pa je potrebna predhodna najava. Vino je na voljo tudi za prodajo.

Kmetija Rjavc Penca Franci iz Velike Vodenice 8, se je predstavila z domačimi jabolki, ki jih je bilo mogoče kupiti po zabojih in tudi klobase, tako da ni bila ponudba samo za vegetarijance. Žganjekuha Stane Budič je predstavila slivovko, viljamovko, borovničevec in razne likerje.

Izletniška kmetija Zdenka Mirtek in Ivan Urbanč je obiskovalce presenetili s klobasami kuhanimi v cvičku, doma pečenim kruhom, pa kruhom v obliki sonca, v katerem je razen moke, vode, soli in kvasa več sestavin, kot so sir, slanina … In seveda odličnim cvičkom. Gadova peč slovi kot zibelka cvička. Ta je bil v slovenski prestolnici med obema svetovnima vojnama in tudi pozneje zelo cenjen. Zato si prizadevni člani tamkajšnjega Vinogradniško-turističnega društva prizadevajo, da bi cvičku in temu območju ponovno vrnili nekdanji sloves.

Kmetija Opal Cvetko Bahč je ponudila domače kmečke rezance iz ajdove in bele moke. Kot pravijo, za te rezance uporabljajo izbrane sestavine, še zlasti domača jajca iz proste reje. Kokoši se ves dan gibajo na prostem po travniku in se prehranjujejo izključno z doma pridelano hrano okoliških kmetov. Rezanci se hladno valjajo in izdelujejo ročno, z ljubeznijo, tako kot so to nekoč počele njihove babice, zato ne pride do izgubljanja hranilnih snovi. Iz Cerkelj na Krki so pripeljali harmonikarja Ivana Srpčiča, ki je iz svojega veselega meha izvabljal čudovite melodije.

Ker so bili domžalski godbeniki letos na izletu v Gadovi peči in so jih tam lepo sprejeli in pogostili, so se gostom godbeniki oddolžili s pravim koncertom skladb iz njihovega repertoarja. Ivanu Urbanču iz Gadove Peči pa so podarili posebno darilo.

Sledil je krst mošta v vino, ki so ga pripravili zagnani člani turističnega društva. Ob krstu so domžalskega župana Tonija Dragarja sprejeli med svoje vrste, kot njihovega polnopravnega člana. Polna tržnica je pokala po šivih, kar je pripomoglo tudi vreme, saj je jutranji hlad zamenjala prijetna toplina.

Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak. Ribič iz Izole je poleg stalne ponudbe na ta dan ponudil tudi jedi iz artičoke in polente. Kavarna Florjan je ponudila kavo in kuhano belo in rdeče vino, čaj in še marsikaj. Za ozvočenje je poskrbel Primož Košak s sinom, Gregor Dekleva pa je skrbel za stojnice in klopi ter mize. Avtorju prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vidu Repanšku se je smejalo kar samo od sebe, saj se je prav videlo, da je s temi prireditvami zadel žebljiček na glaviček.

Res je bilo veselo in bogato sobotno dopoldne na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici.

Priporočam ogled videa, saj se boste nasmejali do solz ob predstavitvi krsta mošta v vino.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi