Diši po zeliščih 2024

Festival zelišč

Uspešno smo zaključili letošnji Festival zelišč, ki je potekal v soboto, 13. aprila 2024, na Glavnem trgu v Novem mestu. Ta izjemen celodnevni dogodek je bil zasnovan kot priložnost za poglobljeno raziskovanje sveta zelišč, izmenjavo izkušenj in bogatenje znanja na področju tradicionalne in sodobne uporabe zelišč ter zdravega načina življenja.

Ves dan smo se družili z vrhunskimi strokovnjaki na področju zeliščarstva, ki so z obiskovalci radodarno delili svoje bogato znanje in najnovejša odkritja. Z nami so bili naša članica in priznana zeliščarka Jožica Bajc Pivec, ki je predstavila tradicionalno, zdravstveno in kulinarično uporabo trpotca, glavnega zelišča letošnjega festivala Diši po zeliščih 2024 in o njem napisala tudi brošuro. Vedoželjnost in znanstveni pristop Sanje Lončar nas je obogatila za dragocena znanja o pravilni uporabi sluzi, ki jih poimenuje kar najbolj dragocene učinkovine za težave sodobnega časa. Dr. Janko Rode nam je polepšal dan s temeljitim pristopom k zeliščem v našem vrtu, domu in opozorila na vrto pravilnih uporab zelišč.

Festival Diši po zeliščih je nastal leta 2018 v timu Jožica Bajc Pivec in Marija Komatar v sodelovanje in podporu LAS Srce Slovenije

Sledile so delavnice z eterčnimi olji, fraktalna risba in okušanje lokalnih zeliščnih jedi, okusov Dolenjske, ki so jih pripravile pridne roke iz društva Trškogorsko srce. Prav tako smo gostili lokalne ponudnike vsestranskih zeliščnih informacij, literature in izdelkov, ki so obogatili naš program ter obiskovalcem ponudili koristne nasvete za nadaljnje raziskovanje sveta zelišč.

Naša članica in zeliščarka Meta Maček je delila nasvete iz svoje bogate zakladnice

Z nami je v prepolni dvorani svoje bogato znanje in izkušnje delila Sanja Lončar

Letos smo se prvič dotaknili bolj zdravstvene teme hrane in fitonutrientov za podporo jeter z dr. Tino Prodnik, ki je privabila neverjetno število navdušenih poslušalcev, ki so imeli tudi številna vprašanja. Katarina Marinč nas je popeljala v kulinarično prakso čutne divje kulinarike, njenega načina življenja. Neža Rangus Ignjatovič je obiskovalce skozi delavnico, vonjalno izkušnjo in predavanje popeljala v svet naravnih dišav – eteričnih olj za uporabo doma.

Dr. Tina Prodnik je odgovarjala na zdravstvena vprašanja še dolgo po svojem predavanju

Letošnji festival je bil posebej vsebinsko bogat, ki je vključevala širok spekter aktivnosti, kot so predavanja, delavnice, razstave, ustvarjalne delavnice in kulturni program. Strokovna okrogla miza je gostila strokovnjake, izobraževalce in ponudnike znanja, ki so nam predstavili nove trende in poglede na boljšo dostopnost do pravih in koristnih znanj kot tudi manj formalizacije za področja, povezana z naravo, uporabo novih pristopov za doseganje kakovosti ter izkustveno učenje (na vrtu, travniku, gozdu).

Dr. Janko Rode in dr. Polonca Andrejčič Mušič ob klepetu o njeni novi knjigi o uporabi oljčnih listov

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo našim cenjenim partnerjem, ki so pomagali oblikovati letošnji festival: Občina Novo mesto in župan Grgor Macedoni, GRM Center biotehnike in turizma Novo mesto, Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto ter vokalna glasbena skupina Mezzo. Brez njihove podpore ta dogodek v zastavljenem obsegu in kakovosti ne bi bil mogoč.

Z lokalnim društvom Trškogorsko srce smo stkali lepe vezi. Na dogodek so prinesle pletenico v obliki srca in predstavile etnološke posebnosti krajev Dolenjske, od koder prihajajo

Festival zelišč, ki potuje po Slobeniji “Diši po zeliščih 2024” je bil tudi letos brezplačen in odprt za vse generacije, kar je omogočilo sproščeno vzdušje in bogato izmenjavo znanj ter izkušenj med obiskovalci. Verjamemo, da ste odšli domov resnično bogatejši z novim znanjem ter navdihnjeni za nadaljnjo pravilno uporabo zelišč. Posebna zahvala gre tudi vsem predavateljem, partnerjem, prostovoljcem in obiskovalcem za njihov prispevek, energijo in podporo.

Članice društva Skrinjca na poti v čudovit zeliščarski dan v Novo mesto

Vabljeni, da ostanete povezani z nami in nas spremljate pri naših prihodnjih dogodkih. Skupaj gradimo mostove znanja in krepimo ljubezen do narave ter zelišč. Rezultate letošnjega dogodka si lahko ogledate na www.herbalist.si.

Ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Slovenije v svojem poslanstvu gojimo v Društvu Skrinjca in z veseljem vsako leto soorganiziramo ta čudovit praznik zeliščarjev ter ljubiteljev narave.

Zeliščarski pozdrav in se vidimo naslednje leto!

Avtor: Marija Komatar, predsednica društva Skrinjca; Foto: Marija Komatar; predsednica društva Skrinjca

 

Tagi