Dan slovenskega športa in zmaga projekta “Spodbudi srce in postani srečen”

Slovenci smo športen narod, Domžalčani še posebej. Od leta 2020 praznujemo 23. september kot državni praznik, dan slovenskega športa, letos že petič. Čeprav je redna telesna dejavnost izjemnega pomena za naše zdravje, ima mnogo ljudi omejene možnosti za rekreacijo. Rešitve, s katerimi lahko šport približamo čim več prebivalcem, so bile predstavljene v ponedeljek, 23. septembra 2024. Rdeča nit občinskega praznovanja je bila “Šport za vse”, osrednji del pa je predstavljal zmagovalni projekt “Spodbudi srce in postani srečen”. Obeležitev državnega praznika je potekala na ploščadi pred Športno dvorano Domžale, kjer so predstavili tudi prilagojena kolesa in električne priklope za invalidske vozičke, ki omogočajo kolesarjenje tistim, ki sami tega ne zmorejo.

V pogovoru med županjo Občine Domžale, mag. Renato Kosec, in voditeljem Gašperjem Bolharjem, so domžalski športniki in predstavniki organizacij govorili o tem, kako šport vpliva na nas in kako ga čim bolj vključiti v naša življenja, tudi v primeru omejitev pri športnih aktivnostih. Predstavljena in preizkušena so bila tudi prilagojena kolesa in električni priklopi za invalidske vozičke, s katerimi Občina Domžale želi v prihodnje omogočiti vključujoče kolesarjenje. Na prazniku športa se je zbralo veliko občank in občanov, vključno s stanovalci in varovanci MGC Bistrica, ki so jih pripeljali taborniki. Veliko jih je preizkusilo prilagojena kolesa in priklope, bodisi kot vozniki bodisi kot sopotniki. Šport naj ostane most med ljudmi ter priložnost za zdravo gibanje in prijetno druženje za vse.

Praznovanja se je udeležilo več obiskovalcev, med njimi domžalska županja mag. Renata Kosec, direktorica podjetja Carthago Slovenija Sandra Županec, oba domžalska podžupana Borut Ernestl in Matej Primožič ter nekaj svetnic in svetnikov. V pogovoru, ki ga je vodil Gašper Bolhar, so prisluhnili vrhunski kotalkarici in trenerki Nini Grilj Deisinger, dvigovalki uteži Petri Pavlič, kickboksarju Marjanu Bolharju, košarkarju Blažu Mahkovicu ter olimpijki in slovenski prvakinji v gimnastiki Luciji Hribar. Vsi so bili izbrani za najšportnike Domžal. Sodelovali sta tudi nogometašica in trenerka ŽNK Radomlje ter paraolimpijka v odbojki sede Tija Vrhovnik. V kulturnem programu so nastopile plesalke Plesne šole Miki, medtem ko so ŽNK Radomlje in ŽKK Domžale predstavile košarko in nogomet. Slovensko himno je odpel pevski zbor Osnovne šole Roje.

Po pogovoru je Gašper Bolhar na oder povabil mag. Renato Kosec in Sandro Županec, direktorico podjetja Carthago Slovenija, da povesta nekaj besed o projektu “Zmagovalna tura za dober namen”. Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago, je povedala nekaj besed o sodelovanju s Hitradiem Center, Tadejem Pogačarjem, Pogi Teamom in Trampolinom ter o tem, kako so zasnovali dobrodelni projekt »Zmagovalna tura za dober namen«, v okviru katerega so kolesarji s Pogi Teamom v desetih dneh prekolesarili deset etap po Sloveniji. Na poti jih je spremljal avtodom Carthago C Compact Line, ki ga je v zadnjih letih na svojih zmagovalnih poteh uporabljal najboljši kolesar na svetu, naš Tadej Pogačar. Prva etapa se je ob prisotnosti predsednice republike Nataše Pirc Musar začela 9. septembra v Komendi, domačem kraju Tadeja Pogačarja. Skupina kolesarjev, med katerimi je bila tudi županja mag. Renata Kosec z domžalskimi kolesarji, se je na poti v Ljubljano ustavila v Domžalah, kjer jih je, kljub dežju, pričakal topel sprejem z Gašperjem Bolharjem in plesalkami Plesne šole Miki.

Direktorica Sandra Županec je povedala tudi, koliko so zbrali na zaključku akcije. Za avtodom je deset dni potekala dobrodelna dražba, pri čemer je bila izklicna cena 50.000 evrov, novi lastnik pa je zanj ponudil 83.100 evrov. Dejala je, da je Tadej Pogačar zadovoljen z rezultatom dobrodelne akcije in z zbranim visokim zneskom, ki bo v celoti namenjen dobrodelnim organizacijam. Novemu lastniku je zaželel veliko užitkov in udobja na poteh ter, da bi mu avtodom služil tako dobro, kot je njemu.

Direktorica Carthaga, Sandra Županec, je na odru v Domžalah poudarila, da ne gre le za projekt ali serijo dogodkov, temveč za srčno zgodbo o solidarnosti, sodelovanju, povezovanju in skupnih ciljih. “Vse, kar smo danes dosegli, je rezultat skupne moči, povezave in zaupanja. To, kar smo ustvarili, presega šport in presega rezultate. To je zgodba o tem, kako močni smo, ko združimo moči in delamo v dobrobit vseh nas. Projekt je bil zasnovan s ciljem ustvariti povezanost in biti dobrodelen. Da je tovrstno poslanstvo Slovencem blizu, se vedno znova potrjuje,” je dejala.

Županja mag. Renata Kosec je povedala, da želi Občina Domžale s projektom “Spodbudi srce in postani srečen” omogočiti nepozabno izkušnjo lokalnim prebivalcem, ki sami ne morejo kolesariti – ranljivim skupinam, osebam z omejeno gibalno ali kognitivno sposobnostjo ter osamljenim in oslabelim. Namen je zagotoviti prijetno druženje in rekreacijo ter prispevati k bolj zdravemu življenju. Občina Domžale je na zaključku akcije prejela skoraj 28.000 evrov, ki jih bo namenila nakupu prilagojenih koles in vzpostavitvi krožne kolesarske poti “SReČNI KROG” z 12 postajališči.

Po uradnem delu so si obiskovalci ogledali razstavljena kolesa in se z njimi tudi zapeljali. Robi Žerovnik iz podjetja RSL MEDICAL d.o.o. je predstavil e-priklope za invalidske vozičke, ki so plod domačega znanja. Nekatera invalidna oseba z njimi na leto prevozi tudi do 8.000 kilometrov. Uroš Brezovec je predstavil različna prilagojena kolesa, kot so tandem, tricikel, rikša in tandem z rampo za invalidske vozičke. Prikaz je navdušil obiskovalce, še posebej stanovalce in varovance MGC Bistrica, ki so imeli priložnost vožnje. Dvigovalka uteži Petra Pavlič in Alojz Verbovšek sta prikazala vožnjo s kolesom OLDI, prilagojenim za nepokretne osebe.

Dobra zgodba, ki se nadaljuje v Domžalah.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi