Dan odprtih vrat PGD Ihan

V soboto popoldan, 18. oktobra 2014, je bilo v Ihanu pred gasilskim domom nadvse veselo. Prišli so domači gasilci, veterani ter pionirke in pionirji. Seveda so s seboj pripeljali še starše, pa dedke in babice, tako, da se je nabralo kar nekaj obiskovalcev, ki so prisostvovali na njihovem Dnevu odprtih vrat.

Najprej smo si ogledali razstavljeno opremo in motorne brizgalne, eno celo iz leta 1933, zatem pa nam je znani reševalec Erik Juhant v dvorani gasilskega doma v sliki in besedi predstavil potek reševanja ob srčnem zastoju. Sledil je še praktični prikaz na lutki Ančki, masiranje srca, vpihi in na koncu defibliracija. Najprej nam je Erik pokazal, kako to gre pri reševalcih, zatem pa se je nekaj domačinov opogumilo in se lotilo reševanja.

Sledil je prikaz reševanja po vrvi z višine, gašenje začetnega požara z gasilnim aparatom na prah in na CO2 ter kako zagori moka, ko jo vržeš na ogenj. Mlade pionirke in pionirji so nam prikazali vajo z brentačo in zbijanje tarče z vodnim curkom, kar so potem tudi obiskovalci lahko preizkusili. Sledil je prikaz, kako ravnati, če se ti vname jeklenka plina ob stoječem in prekucnjenem stanju, kjer je ogenj bistveno večji.

Sledil je prikaz, kaj narediti, ko se ti vname mast ali olje na štedilniku. Seveda, samo pokriješ ponev ali lonec s pokrovko, ker kar je sledilo ob prikazu, če slučajno hočeš pogasiti z vodo, se je zgodila neverjetna reakcija. Samo dva deci vode je bilo dovolj, da se je ogenj dvignil čez 10 metrov visoko, zato se olja in masti nikoli ne gasi z vodo, ker se bo kuhinja v hipu napolnila z ognjem.
Taki prikazi so zelo dobrodošli, saj ljudje v ogroženih trenutkih otrpnejo in delajo čisto drugače, kot bi lahko. Zato je lepo, da se takšne stvari odvijajo vsako leto in požarov bo sigurno manj, kot jih pa je. Pa tudi kakšno življenje več se bo lahko rešilo, če bomo pravočasno in pravilno ukrepali v primerih zastoja srca.

Vse aktivnosti na Dnevu odprtih vrat je obiskovalcem po mikrofonu predstavljal domači poveljnik Branko Sojer. Med in po prireditvi je miza ponujala pecivo, sokove in potice, ki so jih spekle pridne roke Ihanskih gospodinj.

Hvala vsem za lep in z bogatimi izkušnjami prikazan sobotni popoldan.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi