Dan odprtih vrat PGD Homec – dan povezovanja, sodelovanja in druženja

Vsako leto je mesec oktober posvečen mesecu varstva pred požari. Letos je Gasilska zveza Slovenije za tematiko izbrala geslo »Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti!«, ki je namenjena intervencijskim potem in površinam za gasilce. Vsako leto v tem mesecu številna gasilska društva pripravijo tudi dneve odprtih vrat, ki so namenjeni širši javnosti, da se pobližje spoznajo z gasilsko dejavnostjo in tudi raznimi preventivnimi nasveti, ki so vedno več kot dobrodošli.

Že vrsto let svoja vrata na široko odprejo tudi gasilci PGD Homec, ki jih krajani z veseljem obiščejo. In tako je bilo tudi letos. Največ obiskovalcev je bilo tistih najmlajših, ki so pred gasilski dom na Homec prišli v spremstvu svojih staršev. Seveda so imeli kaj videti in tudi doživeti, saj so se homški gasilci tudi letos zelo potrudili ter pripravili zanimiv in pester program, ki je trajal ves sobotni dopoldan.

Gasilci so pripravili različne prikaze gašenja požarov in sicer od raznih požarov, ki se lahko pripetijo v kuhinji. Pri tem pa je bil seveda poudarek na preventivi, kako je potrebno pravilno odreagirati v takšnih primerih, da ne pride do še večje škode. Gasilci so prikazali tudi posredovanje v primeru prometne nesreče, saj so se s tehničnim posegom lotili odsluženega osebnega vozila, pri tem pa so prikazali tudi reševanje ponesrečencev iz vozila. Homške mladinke pa so se lotile tudi gašenja osebnega vozila. Skratka, bilo je veliko ognja in dima, še več pa vode. Svoje odeje in pripomočke so razgrnili bolničarji in člani Območnega združenja Rdečega križa Domžale, prostovoljcem so nadeli umetne rane, skupaj so si izmislili, kako je do njih prišlo, potem pa jih tudi pravilno oskrbeli. Vsi so lahko ponovili temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja, naučili pa so se tudi za kaj uporabljamo vse tiste povoje, obliže in gaze, ki se nahajajo v škatlah prve pomoči.

To pa seveda še ni bilo vse. Po besedah Lucije Šarc, ki je bila ena izmed organizatork dneva odprtih vrat, so za  najmlajše obiskovalce pripravili tudi razne ustvarjalne delavnice ter nagradne igre, na travniku jih je čakal velik skakalni grad, preizkusili pa so se lahko tudi v streljanju z lokom v tarčo, za kar je poskrbel odlični lokostrelec Žiga Ravnikar skupaj z ekipo iz Lokostrelskega društva Kamnik. Gasilci iz PGD Prevoje pa so pripeljali na ogled staro gasilsko vozilo, ravno takšne znamke, kot so ga nekoč imeli v svoji garaži homški gasilci. Popoldan so gasilci pripravili še veliko gasilsko-reševalno vajo na gospodarski objekt v Nožicah.

Brez sladkanja in razvajanja pa tudi tokrat ni šlo, za kar so poskrbele vrle homške gasilke, ki so doma napekle ogromno sladkih dobrot. Na prizorišču pa so poskrbele tudi za peko palačink, kostanja, ki se ga je dalo poplakniti s čajem ali pa čisto svežim jabolčnim moštom. Homški gasilci so se tudi letos potrudili in pripravili prijeten dan druženja z gasilci. Prepričani smo, da bodo v svoje vrste kmalu dobili tudi kašnega novega mladega gasilca, saj je bilo na dnevu odprtih vrat kaj videti. Predvsem pa to, da so prostovoljni gasilci pripravljeni v službi ljudstva dan in noč ter vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Hkrati pa je gasilsko društvo pomemben člen v vsakem kraju. Poleg intervencij, vaj in tekmovanj, se v njihovih vrstah dogaja še marsikaj, kar daje utrip kraju. Še najbolj pomembno je povezovanje, sodelovanje in druženje, ki ga je v današnjem času, ko nas prehiteva čas, vedno manj.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate v naslednjih dveh fotogalerijah:

FOTOGALERIJA 1 (Foto: Karin Božič)

FOTOGALERIJA 2 (Foto: Miro Pivar)

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi