Častitljivih 110 let Prostovoljnega gasilskega društva Stob – Depala vas

V letošnjem letu Prostovoljno gasilsko društvo Stob – Depala vas praznuje 110-letnico delovanja. V teh dneh so in še bodo stobovski gasilci tudi obeležili svojo častitljivo obletnico. S praznovanjem so pričeli v četrtek, 4. avgusta 2016, s slavnostno sejo, na kateri so se spomnili vseh, ki so društvo postavili na noge in vseh, ki so v teh letih skrbeli, da je gasilsko društvo v Stobu živelo in delovalo vsa ta leta. S praznovanjem pa bodo nadaljevali v soboto, 6. avgusta 2016 in sicer najprej z gasilsko-reševalno vajo na podjetje AS, nato pa z veliko vrtno veselico, na kateri bodo za zabavo, kot že pretekla leta, poskrbeli člani skupine Harmonk`n`Roll.

Slavnostno sejo Prostovoljnega gasilskega društva Stob – Depala vas so se poleg predstavnikov gasilskih društev Gasilske zvez Domžale, udeležili tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, predsednik GZ Domžale Stane Kovač, poveljnik GZ Domžale Matjaž Merkužič, podpredsednika GZ Domžale Tone Pavlič in Luka Pušnik, častni poveljnik GZ Domžale Janez Breceljnik, namestnik poveljnika Civilne zaščite Domžale Peter Gubanc, v.d. direktorja Centra za zaščito in reševanje Domžale Franc Anžin, predsednica KS Simona Jenko Vera Banko in predstavnica Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale Marta Flis. V programu, ki ga je vodila Petra Mlakar so nastopile ljudske pevke Kulturnega društva Domžale pod vodstvom Moravške Mare oziroma Mare Vilar, ki so med drugim premierno zapele himno PGD Stob – Depala vas (slišite jo lahko v zgornjem video posnetku). Na harmoniki pa jih je spremljal Janez Kozjek. Po slavnostni seji pa je sledil še ogled novega gasilskega muzeja, ki so ga stobovski gasilci po dolgoletnih željah in prizadevanjih uredili. Bo pa spominjal na čase, ki so sicer že minili, bodo pa z njim ohranjali spomin na gasilsko preteklost, ki je pripeljala do danes.

Franc Mlakar, predsednik PGD Stob – Depala vas.

V svojem govoru je predsednik PGD Stob – Depala vas Franc Mlakar povedal, da je že pred ustanovitvijo svojega društva v Stobu, veliko stobljanov delovala v vrstah Gasilskega društva Domžale, nekaj celo ob ustanovitvi tega društva v letu 1880. »Večina teh stobovskih gasilcev je bila tudi v vrstah domžalskih godbenikov in tako so bili razporejeni v rezervno četo, s takšno razporeditvijo pa se niso strinjali. Na pobudo Josipa Jezernika so leta 1906 ustanovili samostojno Gasilsko društvo Stob, ki je bilo ustanovljeno predvsem za območje Stoba in za nekdanjo občino Depala vas. Ustanovni občni zbor je društvo imelo 20. maja 1906, na njem pa je bilo prisotnih 20 članov. Ob ustanovitvi so člani prejeli nove obleke, čelade in drugo opremo. Kot redko društvo so že od prvega dneva delovanja imeli svoj lastni gasilni dom, niso pa imeli svoje brizgalne. Le-to so jim posodili domžalski gasilci. Prvotno so imeli namen to brizgalno obdržati vendar so jo morali kasneje, na zahtevo načelnika Gasilskega društva Domžale in dolga leta tudi domžalskega župana Mateja Janežiča, vrniti. Stobovski gasilci so prvič javno nastopili 17. junija 1906 na cerkveni slovesnosti v Domžalah, ustanovno slovesnost pa so imeli 12. avgusta 1906. Ves Stob je bil lepo okrašen, na pomembnem dogodku pa se je zbralo več kot 200 gasilcev in več kot 5.000 domačinov in okoličanov. Ognjeni krst so stobovski gasilci uspešno prestali pri velikem požaru v Mengšu, 30. avgusta 1906. Deset gasilcev je takrat z brizgalno brizgo gasilo od pol šestih zjutraj do desetih dopoldne«, je začetke delovanja PGD Stob – Depala vas opisal Franc Mlakar.

Predsednik GZ Domžale Stane Kovač je v svojem govoru dejal, da so jubileji vedno priložnost, da se ustavimo, da predahnemo in se ozremo po prehojeni poti: »Je čas, ko si zapišemo in povemo kaj smo postorili, kaj vse prestali in pogledamo za novimi obzorji.« Med drugim je izpostavil, da je 110 let obdobje, ki ga posameznik nikoli ali pa zelo redko preživi. Takšno obdobje pa lahko preživijo le društva, v katerih se tradicija prenaša iz roda v rod. »Ob tej priliki bi se vam rad zahvalil za dobro sodelovanje z Gasilsko zvezo Domžale, v vseh komisijah, odborih pri delu z mladino in starejšimi gasilci in nenazadnje pri dobrodelnem koncertu. Spoštovani jubilantje ob vaši 100-letnici vam vse gasilke in gasilci GZ Domžale iskreno čestitamo in vam želimo še veliko uspehov na vseh področjih gasilske dejavnosti. Naj bo vesel jubilej in srečno v prihodnosti«, je s temi besedami svoj govor zaključil Stane Kovač.

V prostorih gasilskega društva so ob 110-letnici uredili tudi gasilski muzej.

Podžupanja mag. Renata Kosec je vse prisotne lepo pozdravila in čestitala jubilantom. Med drugim je spomnila, da so se pred 110-leti krajani Stoba organizirali in ustanovili svoje gasilsko društvo: »Že prvi koraki društva so bili odločni, kar so nakazovale vse aktivnosti kasnejša leta in desetletja. Zato se lahko danes spoštovane gasilke in gasilci PGD Stob – Depala vas s ponosom ozrete na prehojeno pot. To je pot nad katero ostaja navdušenje, uspehi in na tisoče ur prostovoljnega dela. Čestitam vam za vaš visoki jubilej ter se vam zahvaljujem za humanost, napore in požrtvovalnost, ki ste jih vlagali za pomoč sočloveku v nesreči in drugo opravljeno delo. Želim vam, da svoje poslanstvo še naprej opravljate z enako srčnostjo in prizadevnostjo.«

Kot smo že omenili na začetku se bo praznovanje 110-letnice PGD Stob – Depala vas nadaljevalo v soboto, 6. avgusta 2016 in sicer najprej z gasilsko-reševalno vajo na podjetje AS, ob 17. uri, nato pa z veliko vrtno veselico pred gasilskim domom.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi