Čas za spomine, ki nikoli ne mine – komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

V Krajevni skupnosti Dob je v soboto, 30. oktobra 2021, Krajevna organizacija za vrednote narodnoosvobodilne vojne Dob Krtina ob dnevu spomina na mrtve pripravila komemoracijo, s katero se je spomnila žrtev vseh vojn, posebej pa druge svetovne vojne v letih 1941 – 1945, hkrati pa obudila spomine na v letošnjem letu umrle članice ter vse mrtve, ki počivajo na dobskem in drugih pokopališčih.

Tudi sicer je krajevne organizacija v letošnjem letu posebno skrb namenila spomenikom in spominskim obeležjem na območju obeh krajevnih skupnosti. Tako je Oddelek za družbene dejavnosti Občine Domžale, posebej se zahvaljujemo vodji Kristini Slapar, poskrbel za oba spomenika prve in druge svetovne vojne v Dobu, hkrati pa sta člana krajevne organizacije Jože in Janez uredila tudi grob neznanima junakoma na krtinskem pokopališču. Ob 80-letnici ustrelitve talcev v Brezju pri Krtini pa so bile obnovljene črke na spomeniku, poskrbeli pa smo tudi za kratko slovesnost in položili venec ob spomenik ob obletnici. Kot na vseh slovesnostih je tudi tokrat padel in vse umrle s praporom počastil praporščak Jože.

Ob lepo urejenih spomenikih in njuni okolici je 30. oktobra 2021 popoldne Krajevna organizacija borcev NOB Dob, Krtina pripravila komemoracijo, na kateri je spregovorila predsednica Vera Vojska in spomnila na Župančičeve besede: “Svoboda je vera, kdor zanjo umira, se dvigne v življenje, ko pade v smrt.” Spomnila je na žrtve vse vojn, ki se jih moramo spominjati s hvaležnostjo, pa tudi vseh umrlih, ki so nas spremljali na življenjskih in delovnih poteh. Vse smo se spomnili z minuto molka, tudi vseh naših članic in članic, od katerih smo se poslovili.

V kulturnem programu je nastopil Mešani pevski zbor Turističnega društva Turnše Češenik, ki ga vodi Miran Pezdirc. Prisluhnili smo skrbno izbranim pesmim, ker katerimi sta bile tudi Prečuden cvet je v grapi črni in Lipa zelenela je. Tudi letos j pri kulturnem programu sodelovala Osnovna šola Dob. Učenci so pod mentorstvom Mateje Jesenovec predstavili: Tim Kolenko pesem Petra Levca V spomin padlemu tovarišu; Hana Kokalj Osolnik se je predstavila s pesmijo Anje Štefan Svet je kakor ringaraja; Maruša Murn pa je povedala pesem Ferija Lanščka Dedek. Prisluhnili smo tudi Jožetu Lončarju, ki je povedal Kajuhovo pesem Dekle v zaporu, svojega očeta in vseh umrlih na domskem pokopališču pa se je spomnil z lastno pesmijo Očetu v slovo.

Predsednica se je vseh nastopajočim zahvalila za sodelovanje, vsem obiskovalcem, ki jih je bilo kljub covidu veliko, za udeležbo, vsem zaželela prijeten praznični dan ter vse opomnila z znano resnico: Življenje sestavljajo leta, ki ne pomenijo nič, in trenutki, ki pomenijo vse.

Vera; Foto: Kristina

 

Tagi