Bohinjske dobrote vključno z luknjastim sirom tokrat na domžalskem tržnem prostoru

V soboto, 30. aprila 2016, so se na domžalskem tržnem prostoru predstavili ponudniki dobrot iz Bohinja. Tako smo na stojnicah dobili v ponudbo od mlečnih izdelkov do mesnin, ki so omamno dišale in kar vabile, da jih kupimo. Raznovrstna ponudba je popestrila že tako polno tržnico, da je pa vse bilo še bolj pestro, so Bohinjci v goste pripeljali še harmonikarja Janka Iskro in bohinjske rogiste, ki so iz svojih instrumentov izvabljali melodije ter razveseljevali obiskovalce. Pozdravil nas je tudi predsednik Turizma Bohinj Klemen Langus, ki nas je vse povabil v Bohinj, saj se bo od maja pa do jeseni marsikaj dogajalo pri njih in bi seveda te prireditve radi delili z nami. Pridružil se je tudi idejni oče prireditev Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek in izmenjala sta si nekaj prijateljskih daril ter nas povabila, naj obiščemo stojnice, ki nudijo bogato ponudbo.

Kmetija Pr Tonejovc je ponudila različne vrste sirov, sadnih in navadnih jogurtov, potic, suhih salam in okusnega kruha, bohinjsko zaseko … Kmetija in sirarna Pr Prangarčk je imela v ponudbi isto od različnih vrst sire, različne mesnine, jogurte, skute, bohinjske zaseke, kisle smetane, prangarčkovo maslo … Turistična kmetija Gartner "Pr Odolnek" oddajaj apartmaje, s sabo pa so tokrat prinesli od mlečnih izdelkov do mesnin: obolnekovo kuhano maslo, mohant, dimljeni sir in ker imajo v Bohinju Turistično sirarsko pot, gre trasa te poti ob vseh kmetijah, tako tudi mimo njihove kmetije. Dobrodošli sedaj v poletnih mesecih na dopustniške dni na to pot in raziščite skrite kotičke Bohinjskega kota. Jani Arh je ponudil ajdovo in koruzno moko, konopljino moko, konopljina oluščena semena, konopljin čaj, konopljino olje … Kmetija Pr Vandrovc je ponudila različne džeme in marmelade, suho sadje, piškote in potice, mesne izdelke, in kolikor jim čas dopušča, doma še kvačkajo čudovite izdelke za otroke, od kap, štunfov, copatkov ….

Turistično društvo Bohinj je obiskovalce povabilo v njihov prelepi Bohinj, kjer imajo urejene kolesarke poti, pohodniške poti, veliko naravnih zanimivosti od slapa Savica do planšarij, jezera, prirejajo pa tudi dneve orhidej in alpskega cvetja v mesecu maju, pa septembra Bohinjski kravji bal … Skratka, priklopite se na splet in si označite destinacije, ki si jih želite obiskati, potem pa z avtobusom ali pa še raje z vlakom do Bohinja in družinska avantura se lahko začne. Turistično društvo Bohinj je imelo v ponudbi na stojnici veliko izdelkov, ki so jih naredile pridne roke turističnih delavcev, od štrikanih izdelkov do kvačkanih izdelkov, mila, čaji, majice, knjige Bohinjske pravljice ….

Vogel, smučarski center je obiskovalce povabil še na prvomajsko smuko, saj so dva dni nazaj dobili zajetno pošiljko snega in se sezona podaljšuje do konca prvomajskih praznikov. Iz mobilne gostilne Ribič iz Izole je zelo dišalo po morskih dobrotah, Primož Košak je poskrbel za ozvočenje, prireditev pa je vodila veseljakinja Tanja Vidic Goršak. Zadovoljen je bil tudi idejni oče teh srečanj Vido Repanšek, ki je žrtvoval prvomajske praznike za odlično izpeljano prireditev "Dobrodošli v Domžalah".

Z Bohinjci pa so se predstavili tudi pridni in vsestransko unikatni rokodelci iz bližnje in daljne okolice Domžal in celo in Celja so prišli. Zankica Sonje Razboršek se je predstavila z odličnimi in inovativnimi kvačkanimi izdelki za otroke, Dekca je imela v ponudbi različne okraske in šivane stvari po naročilu, izdelki iz lesa Jože Ambrož je imel v ponudbi enkratne izdelke iz različnih vrst lesa, našlo pa se vse od skled, dilc za rezanje, lesenih vaz … Moj prstan.si so imeli na stojnici enkratne prstane, oblikovane iz drobnih barvastih žičk, uhančkov, ogrlic iz perlic, enkratne broške … Volnenka Vlaste Lukek je ponudila lepe izdelke iz polstena, od klobukov, natikačev, copat, šalov … Ivan Gabrovec rokodelec Moravške doline je ponudil lesene izdelke za vsakdanjo domačo uporabo … Marijan Vodnik je ustvarjal umetnino krog življenja, kot je dejal, že ko se rodimo, začnemo življenje, ki se nam vrti v krogu. Seveda je imel Marijan razstavljenih tudi nekaj svojih rezbarskih umetnin, med njimi tudi Petra Prevca, kako ga orel pobira s tal, ko je kljub padcu osvojil prvo mesto …

Mariposa-Mirjana Cvetić je ponudila enkratne kvačkane kape, puloverčke, trakove za glavo in še veliko drugih izdelkov, ki so bili še dodatno okrašeni z kvačkanimi rožami. Evini glineni izdelki so se kar ponujali z stojnice, saj so res lepi in tudi nadvse uporabni za vsakdanjo rabo … Stenziart-unikatni mozaiki so popestrili raznovrstno ponudbo. Tako se je na njihovi stojnici našlo vse za dom, od vaz, šatuljic, ogledal in še mnogo izdelkov v pravem mozaiku barvnih koškov, ki so se različno svetili v lepem sončnem dnevu …

S stojnice Šporarjevih se je pri očetu šibila stojnica z lesenimi izdelki, od skled, dilc, milnikov, hčerka pa je prešla na bolj mehke vode, namreč v copatke izdelane iz volčje volne, unikatne hlačke za male otroke do uporabnih drobnih ostankov lesa, ki so očetu ostali od lesenih izdelkov. Tako jih je enkratno obdelala ter oblila s posebno smolo in nastali so enkratni izdelki. Fuzija stekla Nives Vidmar je imela v ponudbi enkratne unikatne izdelke iz stekla, katere peče v pečici 24 ur, zatem pa še z raznimi vzorci dodatnih 24 ur in na ogled pridejo čudoviti izdelki iz stekla … Didka pa je predstavila na svoji stojnici otroško kolekcijo unikatnih izdelkov, od copatkov do zgornjih oblačil.

Tako je na domžalskem tržnem prostoru včeraj vsak obiskovalec prišel na svoj račun, saj je bilo ponujenih izdelkov v izobilju, kupili pa smo lahko res vse, kar se potrebuje doma.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi