»Bodimo ponosni na to, da smo Slovenci, na našo zgodovino in na naravne lepote naše dežele«

Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob sta ob dnevu državnosti v nedeljo, 25. junija 2017, dvorani Letnega gledališča Dob pripravila osrednjo občinsko slovesnost. Ker je bilo letos slabo vreme, so program malo prilagodili.

Prireditve so se udeležili predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Občinskega združenja slovenskih častnikov ter Policijskega veteranskega društva Sever, župan Toni Dragar, ki je bil tudi slavnostni govornik, podžupanja mag. Renata Kosec, poslanec Kamal Izidor Shaker, svetnice in svetniki ter še številni drugi. V uvodu je vse prisotne pozdravila predsednica KS Dob Marija Ravnikar, ki je povedala, da so v njihovi krajevni skupnosti izredno ponosni, da pri njih vsako leto poteka osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti. V nadaljevanju pa je opisala dogodke izpred 26 let, ki so pripeljali do samostojne države.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan so sodelovali: Trobilni kvartet Godbe Domžale, Mešani pevski zbor Klas Groblje, Balet Stevens, Otroška folklorna skupina KD Domžale in Kulturno društvo Jožef Virk Dob.

Slavnostni govornik, župan Toni Dragar, je v svojem govoru med drugim povedal, da bodimo ponosni na to, da smo Slovenci, na našo zgodovino in na naravne lepote naše dežele, da bi jih znali prepoznati tudi mi sami, ne le tujci, ki so ob obisku naše male državice naravnost navdušeni. »Čestitajmo danes eden drugemu ob dnevu državnosti in si še naprej prizadevajmo, da bi naša mlada država Slovenija in njeni državljani živeli tiste vrednote za katere smo se borili in katere nas bodo popeljale v boljši jutri. Gre za majhne stvari: delajmo dobro drug drugemu, bodimo pošteni do sebe in ljudi, ki nas obkrožajo, s svojo odgovornostjo pokažimo, da nam ni vseeno, kaj se v naši državi trenutno dogaja in po tej poti, ki se nam včasih zdi brezsmiselna in težka, stopajmo pogumno«, je dejal župan.

V nadaljevanju je povedal, da živimo za danes, za boljši jutri in pomislimo tudi na prihodnost, na naše zanamce. Odgovorni smo za tisto kar delamo in tisto česar ne naredimo: »Večkrat se pri svojih odločitvah spomnim na rek, da je bolje sprejeti odločitev, kot pa ne odločiti se. Prav odločitev je bila povod, da smo se Slovenci tistega poletnega dne, dokončno uprli in ustanovili samostojno državo Slovenijo.«

Ob koncu govora je župan občankam in občanom voščil ob našem skupnem prazniku dnevu državnosti ter, da bodimo ponosni na našo čudovito Slovenijo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi