“Bil je to čas pogumnih dejanj in močne volje slovenskega naroda”

Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občine Domžale ter Občina Domžale sta v Domu krajanov v Žejah v četrtek, 27. aprila 2023, organizirala osrednjo občinsko prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju. S prireditvijo so se spomnili na čas, ko je bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Čas, ko so Slovenci pogumno nastopili zoper fašizem in nacizem. Bil je to čas pogumnih dejanj in močne volje slovenskega naroda, da  je kljub svoji majhnosti zbral pogum in se uprl proti veliko močnejšemu okupatorju.

Tako kot vsako leto, na prireditvi niso manjkali praporščaki krajevnih organizacij združenja borcev za vrednote NOB iz občine Domžale in okoliških občin ter praporščaki Združenja veteranov vojne za Slovenijo občine Domžale. Prireditve so se udeležili zgodovinar in poslanec Državnega zbora RS dr. Martin Premk, ki je bil letos slavnostni govornik, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Občine Domžale Borut Ernestl, časni občani občine Domžale, veterani vojne za Slovenijo ter mnogo občank in občanov, tako da je bila dvorana skoraj premajhna za vse.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin, so sodelovali Godba Domžale, učenci Osnovne šole Dob pod mentorstvom Mateje Križman Jesenovec, pevka Marjetka Popovski s harmonikarjem Markom Petelinom s Krasa in Dominik Krt, ki je zaigral na harmoniko in zapel deset najbolj revolucionarnih evropskih pesmi.

V uvodu osrednje občinske prireditve je vse prisotne pozdravila Marija Majhenič, ki je poudarila pomen praznovanja dneva upora proti okupatorju. Slavnostni govornik dr. Martin Premk je spregovoril o osvobodilni fronti, med drugim je poudaril, da ne smemo pozabiti, da so se v noči iz 26. na 27. april v Vidmarjevi vili v Ljubljani zbrali predstavniki štirih domoljubnih skupin: sokolov, kulturnikov, krščanskih socialistov in komunistične partije, ki so se strinjali, da se bodo lahko edino s skupnim bojem uspešno borili proti zasedbenim silam in je povedla narod v upor. »Danes praznujemo dan Osvobodilne fronte, ampak to je samo začetek teh spomladanskih praznikov, kmalu bomo praznovali še praznik dela in dan zmage. Vsi ti prazniki so nekako povezani med sabo, povezani z uporom in povezani z Osvobodilno fronto,« je med drugim poudaril dr. Premk.

Na proslavi se je pelo partizanske pesmi in recitiralo pesmi Karla Destovnika Kajuha, saj je letošnje leto posvečeno njemu. Ob koncu je Marija Majhenič podelila srebrno priznanje Anki Cerar, za predano in uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednote in dosežkov NOB slovenskega naroda, spoštovanja žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog zveze.

Voditeljica programa Draga Jeretina Anžin je na prireditvi povedala, da ima Združenja za vrednote NOB Občine Domžale novo predsednico tovarišico Barbino Skok, ki je bila izvoljena marca letos izvoljena na skupščini združenja

Prireditev si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi