Barvna paleta jesenskih plodov na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko

Dolgo vroče poletje se je izteklo, listje v okolici pa se že začenja barvati. Vstopili smo za marsikoga v najlepši letni čas, ko smo priča čudoviti jesenski barvni paleti.

Tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko je bila danes na Glavnem trgu jesensko obarvana. Dogodek je tokrat postregel z devetnajstimi dobro založenimi stojnicami, domače dobrote so tako ponujali Bio Iris – biološko dinamična kmetija pri Vodiškarju, Ekološka kmetija Trebušak, Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Pibernik, Kmetija Pr' Prajz, Kmetija Pr' Anžič, Ribogojnica Mihovc, Čebelarstvo Starovasnik, Domače mesnine Soud, Zelenjavni vrt Tina, Ivankini krofi, Mesar Anton iz Kamnika, Zlata ptička, Hiša slaščic Tarangela, dve stojnici pa sta bili namenjeni kamniškim veziljam in naravnim izdelkom Moja narava.

Bogat kulturni program se je pričel ob 10. uri, ko je vse navzoče pozdravil podžupan Matej Slapar in pohvalil vedno večji obisk tržnice Okusi Kamnika – Podeželje in Eko , v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar pa je napovedal veselo jesensko in zimsko dogajanje, posebej pa je izpostavil martinovanje, ki bo 7. novembra na Glavnem trgu.

Ves čas trajanja sobotne tržnice so bili obiskovalcem na voljo člani Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, ki so predstavljali stare sorte jabolk in hrušk. Na njihovi stojnici so obiskovalci lahko okušali arome 400 let stare hruške »tepke«, jabolčnika, jabolčnega kisa in hruškov kis. Seveda pa brez Okusov Kamnika ni šlo, saj je na Glavnem trgu omamno dišalo po prekmašu, že pozabljeni kamniški tradicionalni jedi, zaradi razvitosti sadjarstva in dobrih možnosti za gojenje fižola značilni predvsem na podeželju.

Društvo rejcev drobnice Kamnik je v pokušino pripravilo pečenega jagenjčka, svojo dejavnost pa je predstavila tudi Delavska hranilnica PE Kamnik.

Ljudsko izročilo so skozi ples in igro prikazali Otroška folklorna skupina Avrikelj pod vodstvom mentorja Marijana Rozmana in Folklorna skupina Kamnik.

Sabljaške športne veščine pa je prikazala sabljaška sekcija Športnega društva Kamnik, ki s svojimi programi skuša s sabljaškimi veščinami k športnemu sabljanju pritegniti vse generacije.

»Češnjo na smetano« pa je današnjem sobotnem dopoldnevu na Glavnem trgu postavila predstava Kuhajmo z jajci!, ki združuje danes najpriljubljenejše formate medijskih vsebin: stand-up komedijo, muzikal ter kuharsko oddajo. Predstavo je režiral mlad in prodoren režiser Jaka Andrej Vojevec, kot že uveljavljen igralec pa nastopa Kamničan Uroš Potočnik v vlogi nadobudnega samca, ki pripravlja večerjo za izvoljenko. Na koncu je tudi publika dobila priložnost pokusiti jedi, ki jih je pripravil v predstavi.

Vabljeni na tržnico Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, ki bo zopet 24. oktobra. V Zavodu za turizem in šport vam želimo zdravo jesen!

Avtor: Sabina Romšak; Foto: Sabina Romšak (Zavod za turizem in šport v občini Kamnik)
Komentarji uporabnikov
Tagi