70 let Lovske družine Domžale

Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. V naših gozdovih zato še vedno najdemo volka, medveda ali risa – divjad, ki je v velikem delu Evrope že izginila. Pestrost prostoživečih živali je pomembno naravno bogastvo Slovenije. Prostoživeče živali so javna dobrina, zato je njihova ohranitev v nacionalnem interesu. Tako delajo tudi v Lovski družini Domžale, kjer je krmljenje, ohranjanje ravnovesja divjadi na prvem mestu. In to že 70 let.

Da, 70-letnico so v soboto, 20. avgusta 2016, obeležili lovci Lovske družine Domžale na prijetnem letnem vrtu gostilne Pirc na Rovah, kjer se je zbrala lep druščina zelene bratovščine iz številnih lovskih družin iz okolice Domžal in seveda domače lovske družine. Lepo vsi v lovskih opravah, vsak pa je imel za klobukom zeleno vejico, ki je stanovski znak lovcev. Seveda se je svečane proslave udeležilo tudi nekaj lovk in tudi gostov. Tako so se praznovanja udeležili predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač, župan Občine Domžale Toni Dragar, lovski inšpektor mag. Janez Glavač, tajnik Zveze lovskih družin Ljubljana Milan Velkavrh, predsednica KS Rova Brigita Rode, predsednik PGD Rova Andrej Pavlič, predsednik TD Rova Robert Pavlič, predstavniki iz Zavoda za gozdove krajevne enote Domžale ter lastniki gozdnih in kmetijskih zemljišč v LD Domžale.

Praznovanje 70-letnice Lovske družine Domžale je potekalo na letnem vrtu gostilne Pirc na Rovah.

Na začetku proslave so zaigrali Moravški rogisti, po odigranem uvodu je moderatorka Draga Jeretina Anžin podala nekaj besed o Moravških rogistih, nato pa k nagovoru povabila starešino Lovske družine Domžale Ivana Steleta, ki je orisal 70 let delovanja Domžalske lovske družine, članstvo in dejavnost družine, ki ima seboj res bogato dediščino. Sledile so pesmi Kvarteta Grm, ter pozdravni govori župana občine Domžale Tonija Dragarja, predsednika lovske zveze Slovenije mag. Lada Bedrača, ki je ob tej priliki podelil priznanje starešini LD Domžale Ivanu Steletu, zatem pa je dr. Franc Habe predstavil film, ki ga je sestavil, na njem pa so odlični posnetki raznih živali in delovanja družine v 70. letih obstoja.

Ivan Stele, starešina Lovske družine Domžale.

Sledila je podelitev priznanj Lovske zveze Slovenije, Lovske družine Domžale ter podelitev kipca lovca, ki sta jih zaslužnim članom in lovskim družinam podelila starešina LD Domžale Ivan Stele in sekretarka Ida Zupanc. Po podelitvi so domači družini čestitke izrekli tudi preostali gostje.
Ob koncu se je starešina zahvalil pridnim gospodinjam: Pavli Stele, Bredi Gorjup, Bernardi Kvas in Dani Kralj za sladke priboljške, ki so jih s pridnimi rokami pripravile za posladek.

Več foto utrinkov s praznovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi