70 let Domžalskega doma na Mali planini – med pastirsko dediščino in sodobnim turizmom

Že v času izgradnje in pa v vseh letih odkar stoji Domžalski dom na Mali planini, se je zvrstilo neverjetno število prostovoljcev in prostovoljk, ki so poskrbeli, da dom stoji in da ga lahko v dobri kondicijski pripravljenosti prevzamejo naslednji rodovi. Za dom, za katerega pravijo, da je enklava (ozemlje kake občine, ki je z vseh strani obdano z ozemljem tuje občine). Letos iz dobro znanih razlogov ni bilo tradicionalnega srečanja članic in članov PD Domžale pri Domžalskem domu na zadnjo nedeljo v avgustu, a so zato slovesnost ob 70. letnici doma pripravili v nedeljo 8. oktobra 2023.

Da je bilo tokrat bolj slovesno, je bilo videti in čutiti ter okusiti že ob prihodu, ko so planince in planinke dočakale dobrote, ki so kar vabile k okrepčilu po hoji. Prijateljski stisk roke in pozdrav, je tokrat veljal vsakemu obiskovalcu slovesnosti ob 70. letnici Domžalskega doma. Kot že mnogo let, so slovesnost s pesmijo začeli člani Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice s planinsko himno Oj, Triglav, moj dom.

Program prireditve je s spremnimi besedili opremila in s čutnim pristopom do planine in njenih obiskovalcev, povezovala Ajda Sokler, ki je na začetku povedala, da smo tam, kjer si v samoti srce spočije. Obenem je v uvodu povedala, da je Velika planina največja visokogorska pašna planina na Slovenskem in ob tem spomnila obiskovalce, da dom, ki nas gosti, praznuje 70 let obstoja, vztrajanja, prizadevanj prostovoljcev, predanih planincev.

9. avgusta 1953 je namreč takratni predsednik Planinskega društva Domžale Franc Škofic ključe novega doma na Veliki planini izročil gospodarju Janezu Lenčku v želji, da bi ga ta varoval pred tvarno škodo in ga primerno vzdrževal ter skupaj z oskrbniki doma čuval dobro ime postojanke in društva. Dom je vsa leta deloval z veliko dobre volje in idealizma članov planinskega društva in že v naslednjem desetletju postal bogatejši za depandanso. Tako kot v vsakem domu, so se tudi v tem izmenjavala dobra in grenka obdobja – že v prihodnjem desetletju, pisalo se je leto 1980, ko je bila depandansa namerno požgana. A želja po ohranitvi poslanstva te postojanke je domu povrnila funkcionalnost, leta vlaganj pa so njegovo podobo še nadgradila. O zadnjem desetletju je pomembno, da ima Domžalski dom status planinske koče in se lahko pohvali s certifikatoma Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča.

Sledil je pozdrav zbranim prostovoljcem Planinskega društva Domžale, ki so s svojim delom pripomogli k ohranjanju podobe Domžalskega doma kot planinske postojanke na Veliki planini, članom Upravnega odbora Planinskega društva Domžale, nekdanjim predsednikom društva, županji Občine Domžale, predsedniku pašnih skupnosti Velika planina, Mala planina in Gojška planina, predsedniku in članom Planinskega društva Bajtar, članom Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice ter ostalim gostom, ki so s svojo dejavnostjo podprli delovanje Domžalskega doma.

Zbrane je pozdravila in nagovorila tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki pa za “govorniški” oder ni prišla sama ampak z Miro Bečan vodja Službe za turizem na Občini Domžale. Kaj je imela za bregom smo izvedeli na koncu njenega nagovora, v katerem je dejala: “Lep planinski pozdrav. Prav ponosni smo na Planinsko društvo Domžale in na 70-letnico Domžalskega doma na Mali planini. Ne glede na to koliko vlaga Občina Domžale v dom, brez truda članov in članic ter prostovoljnega dela vseh vas, doma v takšni obliki kot je, ne bi bilo. Verjamem, da bomo odlično sodelovali tudi v prihodnje, saj vem, da imate že nove ideje in mi jim bomo po svojih močeh z veseljem podprli. Ker sva obe z Miro planinki in se zavedava, kako je z nošnjo težkih nahrbtnikov, sva vam tokrat prinesli le simbolično darilo. Naj ob tem omenim, da je Mira zaslužna, da se delo PD Domžale sliši ne samo v naši občini, ampak tudi širše in prek meja. Gospa predsednica Helena, ker greste do Domžalskega doma večkrat peš, vam za to priložnost podarjam roza majico, fantom pa modre.”

Pred mikrofon so nato stopili nekdanji predsedniki Planinskega društva Domžale, ki so bili prisotni na slovesnosti. Zbrane so nagovorili Peter Primožič, Janko Vodlan in Jernej Južna. Spregovorili so o prehojeni poti, o tem, da so nekateri več ustvarjali, spet drugi pa urejali papirje in ostalo, da je nastalo to kar danes slavi 70 let.

Pripravo stalne razstave ob 70-letnici Domžalskega doma, ki se nahaja v predavalnici v spodnjem delu doma in organizacijo slovesnosti je imela v rokah sedanja predsednica Planinskega društva Domžale Helena Kermauner, ki je omenila da društvo diha z domom in da se rezultati dela vseh preteklih generacij zlivajo z delom današnje in čakajo na prevzem naslednje generacije. Ideja o razstavi je nastala ob pomoči Gašperja Dimca, ki je povedal, kje najti material za razstavo. Obe občini nam stojita ob strani tako, da je delo možno tudi zaradi sobivanja z vsemi ostalimi na Veliki planini. Po nagovoru je Moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice zapel skladbo z naslovom Jaz vem za deželo.

Sledilo je še prijetnejše opravilo in sicer podelitev zahval Planinskega društva Domžale, ki jih je posameznikom podelila predsednica društva Helena Kermauner. Zahvalo Planinskega društva Domžale za idejno izvedbo lesoreza nad novim vhodom predavalnice z napisom Planinsko društvo Domžale, je prejel Ivan Železnik, zahvalo za bogato zbirko fotografskega materiala in čudovito slikarsko upodobitev Domžalskega doma ob 70-letnici je prejel Janez Medvešek, zahvalo za povezovalno vlogo med najemnikom Domžalskega doma in Planinskim društvom je prejel Jernej Grad. Zahvale so prejeli še Štefan Primožič, član in prostovoljec društva, v preteklem obdobju tudi gospodar Domžalskega doma skoraj dvajset let, ki vsako leto poskrbi, da so člani pevskega zbora močno povezani s PD Domžale; Polona Kosec, prostovoljka društva, ki večino svojega prostega časa posveti obnovi Domžalskega doma; Vinko Maleš, prostovoljec in mizar, brez katerega podoba Doma ne bi bila tako imenitna, saj so vsa dela v lesu njegove stvaritve; Andrej Potočnik, predsednik agrarne skupnosti Mala planina za lepo sodelovanje z domžalskim planinskim društvom; Janez Koželj, predsednik pašne skupnosti Velika planina za lepo sodelovanje s Planinskim društvom. Marko Kemperl, predsednik agrarne skupnosti Gojška planina za lepo sodelovanje z domžalskim planinskim društvom; Viki Lešnjak, predsednik Planinskega društva Bajtar, za lepo sodelovanje z domžalskim planinskim društvom; Planinski zvezi Slovenije za podporo pri vodenju planinskega doma na Veliki planini; Mateju Slaparju, županu Občine Kamnik za podporo pri delovanju Domžalskega planinskega doma; mag. Renati Kosec, županji Občine Domžale, za večletno aktivno podporo delovanju Domžalskega planinskega doma ter Heleni Kermauner za trud in prizadevanje, da društvo vodi v smeri nadaljevanja 70-letne planinske tradicije Domžalskega doma.

Sledila je še podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije. Priznanje PZS je prejelo Turizem Ovijač, ki ima v najemu Domžalski planinski dom že 13. leto. Lojze Ovijač, Alenka Jeraj in Jaka Ovijač so v planinskem domu prisotni vsak dan v letu, zato Dom in planino še kako dobro poznajo. V tem času smo skupaj prebrodili hude zime in prava poletja, polna življenja in obiskovalcev Velike planine in Domžalskega doma. Tudi v času kovida in vremenskih ujem, ko so bili dostopi do Domžalskega doma povsem prekinjeni, je ekipa poskrbela, da je Dom vseskozi odprt in nudi lepo zatočišče, hrano in gostoljubje vsem planincem na planini. Za njihov prispevek k prepoznavnosti Domžalskega doma med planinci so prejeli Zlati častni znak Planinske zveze Slovenije.

Jernej Grad je član PD Domžale, vodnik PZS in že 23 let gospodar Domžalskega planinskega doma na Veliki planini. V vseh teh letih neumorno organizira delovne akcije s prostovoljci Planinskega društva Domžale za vzdrževanje in obnove Domžalskega doma. Povezuje življenje najemnika in člane planinskega društva, ter organizira tradicionalne Dneve domžalskih planincev. Za dolgoletno delo pri društvu je prejel Zlati častni znak Planinske zveze Slovenije.

Priznanje Planinske zveze Slovenije je prejel tudi Moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice, ki že 25 let s svojim petjem polepša tradicionalno srečanje članov in članic Planinskega društva Domžale pri Domžalskem domu na Mali planini. Brez njih srečanja ne bi bila tako bogata, zato so jim neizmerno hvaležni. Podeljen jim je bil Zlati častni znak Planinske zveze Slovenije z željo, da se na planini še dolga leta sliši njihova pesem.

S podelitvijo zahval in častnih znakov PZS se je zaključila slovesnost, a pevci se niso dali, saj zlatega znaka le ne dobiš vsako nedeljo na planini, zato so zapeli še skladbo Kam?, ki nosi znano besedilo Franceta Prešerna.

Druženje so zaključili z ogledom postavljene razstave ter ob skupnem kosilu v jedilnici Doma.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi