35 let Atletskega kluba Domžale

Atletski klub Domžale je uspešno ''prehodil, pretekel, priskakal in premetal'' petintrideset let trajajočo pot. Danes se tako v občini Domžale, kot tudi v Sloveniji po tekmovalni uspešnosti in po organizacijski plati, uvršča med uspešnejše športne sredine.

In ker je tako uspešno atletsko društvo pred novimi izzivi leta 2014, se spodobi, da se zahvalijo najuspešnejšim tekmovalcem, trenerjem in sodelavcem ter tudi sponzorjem, brez katerih marsikateri vrhunski rezultat ne bi bil dosežen.

V kulturnem domu France Bernik, se je v petek, 31. januarja 2014, zbrala množica atletov, trenerjev in športnih navdušencev, da so proslavili 35 let delovanja Atletskega kluba Domžale. Med slavnostnimi gosti so bili župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, predstavnik Atletske zveze Slovenije Janez Aljančič, častni predsednik AK Domžale Marjan Gorza, častni člani AK Domžale Eli Košir, Marjan Košir in Jože Potrbin.

Za uvod je zaigral pihalni orkester Glasbene šole Domžale. Slavnostni govornik je bil predsednik AK Domžale, Gregor Golja, ki je orisal pot AK Domžale ter načrte za prihodnost. Zatem je pregovoril župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je opisal prizadevanja občine za atletiko, postavitev atletske steze, atletske balkanske igre veteranov, skupine Šola zdravja …. Nato je župan Toni Dragar skupaj z predsednikom AK Domžale Gregorjem Goljo podelil priznanja za atlete, ki so si priborili naziv NAJ ATLET leta 2013.

Naj atletinje leta 2013: Nina Pavlič Hren (tretje mesto), Gabriela Kumek (drugo mesto), naj atletinja leta 2013 pa je Manca Avbelj.
Med fanti pa so bili najuspešnejši; Gregor Šnajder (tretje mesto), Martin Ocepek (drugo mesto), naj atlet leta 2013 pa je Denis Kumek.

Naj atletinje in atleti 2013.

Ker AK Domžale deluje pod okriljem AZ Slovenije, je nekaj besed spregovoril tudi predstavnik in član Upravnega odbora Atletske zveze Slovenije, nekdanji dolgoletni predsednik AZS, častni član Evropske atletske zveze od leta 2011; od leta 2013 pa nosilec svetovne plakete za zasluge v atletiki, ki jo je do sedaj prejelo samo šest zemljanov, in prvi Evropejec ki je to plaketo prejel, Janez Aljančič.

Sledilo je podeljevanje plaket še nekaj odličnim atletom, ki so jih prejeli Sitar Alja, Jana Strahinič, Jože Pirnat, Eva Aljančič, Nataša Aljančič, Manca Avbelj, Gabriela Kumek in Peter Kastelic.
Med premorom sta proslavo popestrila trobentača, sestra in brat, sicer tudi športnika Maja in Luka Per. Zaplesala pa je tudi hip hop plesalka Tinkara Rucman.

Sledilo je podeljevanje priznanj za najbolj zaslužne ustanovne člane AK Domžale. Prejeli so jih: Janez Rozman, Niko Belšak, Ela Košir, Jožica Kralj, Jože Potrbin, Marjan Košir, Matjaž Repnik, Alfonz Hostnik, Radovan Cvetek, Tomaž Jarc. Še dve posebni priznanji pa sta dobila trenerja Danilo Slavko Emberšič in Domen Jarc.

Podelili pa so tudi priznanja sponzorjem: Občini Domžale, Zavarovalnici Triglav, Skupini Helios, podjetju Lek, NLB Domžale, Avar d.o.o., ter g. Godini in g. Stupici za oblikovanje logotipov in publikacij.

Priznanje za organizacijo Balkanskih veteranskih atletskih iger je pripadla Nataši Aljančič, Društvu Šola Zdravja, za gorski tek Šumberk in Telovadnemu društvu Partizan.

Po končani proslavi so v avli Kulturnega doma Franca Bernika razrezali še torto v čast 35-letnici.

Na spletni strani AK Domžale zasledimo:
«Datum ustanovitve Atletskega kluba Domžale je 12. 10. 1978, na ustanovni seji skupščine Atletskega kluba Domžale. Skoraj leto dni prej, 14. 12. 1977, so imeli pripravljalni sestanek za ustanovitev kluba. Na ustanovni skupščini je bilo navzočih 16 članov, za predsednika je bil izvoljen Janez Rozman, člani izvršnega odbora pa so postali Niko Belšak (podpredsednik), Jože Potrbin, Jurij Vulkan, Marjan Košir, Matjaž Repnik, Jožica Kralj, Alfonz Hostnik, Ela Košir ter Radovan Cvetek, za sekretarja so izvolili Tomaža Jarca.

V letu 1980 je bil za predsednika izvoljen Jurij Vulkan, leto kasneje pa Marjan Gorza. Ljubezen do atletike, sprva predvsem tekov v naravi, spodbuda s strani tedanjih športnih organizacij; vse to je pripomoglo, da je atletika tudi v občini Domžale zaživela. Tedanji ljubitelji atletike – kraljice športa, so se zavedali pomena te športne zvrsti in so v svoje vrste začeli vključevati mlade tekače, metalce in skakalce. Ti so pod skrbnim vodstvom trenerjev, ter dobrim delom vodstva kluba, kmalu dosegli tekmovalne uspehe, tem pa so sledili organizacijski uspehi. Vse to sedanji AK Domžale uvršča med uspešnejše občinske pa tudi slovenske športne klube.
V klubu, kjer vse delo temelji na prostovoljnem delu, največ skrbi namenjajo mladim. Vseskozi si prizadevamo, da bi v svoje vrste vključili čim več osnovnošolcev. Ti pridno obiskujejo pionirsko atletsko šolo, ki jo vodijo domači trenerji. Lahko se pohvalijo, da je velika večina najuspešnejših atletov in atletinj zrasla v klubu, ki je v teh petintridesetih letih uspešnega dela dosegel tudi vrsto organizacijski uspehov. Pri tem so zaradi slabo urejenih vadbenih površin razvijali zlasti teke na srednje proge, katerim so se pridružili še gorski teki.

V njihovih vrstah imajo atlete in atletinje, ki so tekmovali na svetovnih prvenstvih, sredozemskih igrah, evropskih mladinskih prvenstvih, zmagovali na mednarodnih tekmovanjih, bili člani državnih reprezentanc in so nosilci medalj na državnih prvenstvih, pa tudi nosilci državnih rekordov. Gregor BREZNIK, Boštjan BRNOT, Matej JUHART, Peter KASTELIC, Bojana VOJSKA, Špela KRŽAN, Darja KOKALJ, Suzana MLADENOVIČ, brata Domen in Bernard JARC, sestri Alja in Ajda SITAR ter mnogi drugi so uspešni atleti, ki domžalsko atletiko ponosno predstavljajo in dosegajo tudi mednarodne uspehe. Za njimi raste nov rod mladih, ki so enako uspešni v mlajših kategorijah in obetajo, da v AK Domžale v bodoče športni uspehi ne bodo izostali.«

Več foto utrinkov iz prireditve ob 35-letnici AK Domžale pa si lahko pogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto,video: Miro Pivar
Tagi