34. gasilsko tekmovanje za Prehodni pokal KS Dob

Prostovoljno gasilsko društvo Dob je priredilo 34. tradicionalno gasilsko tekmovanje za članice in člane, pod pokroviteljstvom Krajevne skupnosti Dob in Gasilske zveze Domžale.

Zavedajo se, da je le tehnično in fizično usposobljen gasilec, lahko dober gasilec. Zato že vrsto let v društvu veliko pozornost posvečajo tudi tekmovanjem. V Sloveniji skoraj ni gasilskega tekmovanja, na katerem ne bi vsaj enkrat zmagala desetina njihovega društva. Že v preteklosti so dosegli visoka mesta na državnih tekmovanjih v bivši skupni državi in sicer v Tjentištvu (4. mesto), v Kraljevu (2. mesto), v Zrenjaninu (2. mesto). Pri nas so mladinci postali tudi državni prvaki. Tudi na slovenskih državnih prvenstvih so se vedno uvrščali v sam vrh. Zato so do sedaj lahko našo državo zastopali na gasilskih olimpijadah v Vocklabrucku v Avstriji, v Varšavi na Poljskem, v Berlinu v Nemčiji in v Herningu na Danskem. Bili so tudi med udeleženci olimpijade v Varaždinu na Hrvaškem. Tekmovalne skupine so se domov vedno vračale z zlato tekmovalno značko. Tudi sami vsako leto organizirajo tekmovanje za Prehodni pokal KS Dob, letos je bilo že štiriintrideseto po vrsti.

Gasilsko tekmovanje za Prehodni pokal KS Dob, je postalo že tradicionalno
Prostovoljno gasilsko društvo Dob je v letu 1980, prvič organiziralo društveno gasilsko tekmovanje za PREHODNI POKAL KRAJEVNE SKUPNOSTI DOB.
V letu 2009 je bilo izvedeno jubilejno 30. gasilsko tekmovanje za Prehodni pokal KS Dob. V vseh teh letih je nastopilo skoraj 1.000 desetin iz cele Slovenije.

Najhitreje so vajo z motorno brizgalno izvedli člani PGD Dob 2, in sicer v 32,6 sekunde. V 33. sekundah pa sta jo s 15-metrskimi cevmi izvedli društvi PGD Štrekljevec in PGD Šmartno na Pohorju v letu 2002.

Prehodni pokal lahko pridobi desetina v trajno last, po treh zaporednih zmagah.

Prehodni pokal KS Dob so v trajno last pridobila naslednja društva: leta 1988 člani PGD Dob, leta 1995 člani PGD Dob 2, leta 2001 ženski prehodni pokal PGD Hajdoše, leta 2006 člani PGD Dob 4. Letos pa so v trajno last, po treh zaporednih zmagah prehodni pokal dobile članice PGD Dob skupina A. 

Letos je na tekmovanju nastopilo 19 moških in 7 ženskih desetin
Pri moških so prvo mesto in s tem pokal za prvo mesto in prehodni pokal dosegli PGD Zalog pri Cerkljah A, drugi so bili PGD Rova A, tretji pa PGD Dob 4/6.
Pri članicah pa je prvo mesto in s tem pokal za prvo mesto, prehodni pokal pa po treh zaporednih zmagah v trajno last ostal v domačem PGD Dob A, druge so bile PGD Rova A, tretje pa PGD Vir A.

Pri članicah so po treh zaporednih zmagah, prehodni pokal dobile članice PGD Dob A.

Potek vaje
Vsaka desetina je izvedla po dve zaporedni vaji z motorno brizgalno. Za končni rezultat se je štela boljša vaja. Tekmovalna disciplina se izvajajo po knjižici Pravila gasilskih in gasilsko športnih tekmovalnih disciplin, izdanih s strani Gasilske zveze Slovenije v letu 2011.

Vsaka desetina je izvedla po dve zaporedni vaji z motorno brizgalno.

Prijateljsko sodelovanje med PGD Dob in FF Hagenbrunn
Prijateljsko sodelovanje med PGD Dob in FF Hagenbrunn, se je začelo julija leta 1979, na gasilskem tekmovanju v avstrijskem mestu Stockerau. V spomin na to sta obe društvi leta 1999 podpisali svečano izjavo o sodelovanju. Na ta način sta obeležili svoj 20-letni jubilej z željo po še nadaljnjem sodelovanju, ki bi se nadaljevalo tudi med mlajšimi generacijami. Tudi letos so se člani gasilskega društva iz Avstrije udeležili tekmovanja, letos kot gledalci in podporniki.

Vodstvo letošnjega tekmovanja
Vodja letošnjega tekmovanja je bil Jure Rogelj, kontrolor sodnikov je bil Pavle Vojska, sodniki pa so bili: Robert Hrovat, Andrej Štefe, Matjaž Korošec, Andrej Pavlič, Igor Šarc, Damjan Berdik, Smolnikar Marjan in Stane Rihtar. Predsednik A komisije je bil Tine Žabnikar, predsednik B skupine je bil Stanko Grčar, članica komisije B pa je bila Ana Marija Cerar. Za prvo pomoč, ki je na srečo niso potrebovali, je bil zadolžen Gašper Orehek, za tehnično komisijo pa Peter Grošelj.

Vodstvo tekmovanja na posvetu.

Tekmovanje je kljub mokremu terenu, a v sončnem popoldnevu minilo v pravem tekmovalnem in prijateljskem vzdušju, kakršnega premorejo le gasilci.
Z gasilskim pozdravom NA POMOČ smo se po podelitvi priznanj in pokalov poslovili. Vsem gasilcem želimo, čim manj pravih akcij in čim več takšnih lepih druženj.

Več fotografij iz tekmovanja pa si lahko poledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi