17. državno tekmovanje v strižnji ovac

17. državno tekmovanje v strižnji ovac Na Rodici pri Domžalah na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete je v organizaciji Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, Biotehniške fakultete in revije Drobnica v soboto, 29. septembra 2012, potekalo 17. državno tekmovanje v strižnji ovc.

Vir: Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko Groblje (http://www.bf.uni-lj.si/zootehnika)

Tekmovanje za ženske kot tudi za moške, jo potekalo v dveh kategorijah: s škarjami in z električnimi strojčki. Na prireditvi je bilo predstavljeno vse, kar je povezano z rejo drobnice: volna in tradicionalni volneni izdelki, delavnica polstenja in različna ustvarjanja z volno ter oprema za rejo drobnico. Pripravili so tudi prikaz dela pastirskega psa Border Collija z ovcami, obiskovalci pa so lahko uživali v kulinaričnih dobrotah narejenih iz mesa drobnice ter poskusili in kupili znameniti ovčji ali kozji sir.

Obenem sta potekali tudi 10. državna razstava drobnice, na kateri so bile predstavljene vse pasme ovc in koz, ki jih redijo naši najboljši rejci drobnice, in 1. državna razstava ovc oplemenjene jezersko-solčavske pasme. Na slednji je strokovna komisija izbrala najlepše ovce in najlepše ovne te pasme.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je podelilo priznanja najboljšim rejcem drobnice. Priznanja se podeljuje za dosežene rezultate pri reji plemenskih koz oziroma ovc in splošno urejenost kmetije pri reji drobnice.

Več utrinkov iz tekmovanja najdete na povezavi:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.376580485756265.89105.242046822542966&type=1

Komentarji uporabnikov