12. slovenska prireditev Družine se predstavijo v Radomljah

Zveza prijateljev mladine Domžale ter Zveza družin pri omenjeni organizaciji sta 22. novembra v Kulturnem domu Radomlje pripravili 12. slovensko prireditev Družine se predstavijo. V prijetnem vzdušju so družine predstavile svoje življenje in delo, z njimi smo se pogovarjali, zaploskali ustvarjalnosti in jih občudovali.

Zveza prijateljev mladine Domžale in Zveza družin ZPM Slovenije

Družine namreč svoj prosti čas namenjajo različnim dejavnostim, s katerimi bogatijo svoja življenja ter vse, ki živijo z njimi. Na prireditvi so obogatile številne obiskovalce ki so navdušeno ploskali predstavitvi bogate kulturne dediščine ter ročnih del, petju, glasbi in plesu, dejavnostim in veščinam, ki jih uresničujejo v različnih društvih ter prenašajo iz roda v rod.

Predsednica ZPM Domžale, Ema Škrjanc Ogorevc, gostiteljica prireditve, je po pozdravu povedala, da se z roko v roki z Zvezo prijateljev mladine Slovenije s sodelavci trudi, da bi s pestrimi aktivnostmi polepšali življenje vseh otrok in jim zagotovili prijetno otroštvo. Poleg letovanj in vrste počitniških aktivnosti, projektov v okviru tedna otroka in novoletnih prazničnih dni, organizacijo šolskih in regijskega parlamenta, pa bralne značke in še kaj bi se našlo, v zadnjem času največ skrbi namenjajo pomoči socialno ogroženim družinam.

Občino Domžale je predstavila podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, o delu Zveze družin in pomenu prireditve pa je govorila mag. Maja Kersnik, predsednica zveze, skupaj smo prisluhnili himni zveze družin.

Tako kot se je včasih ob topli peči in petrolejki zbrala vsa družina, tako so se na odru zbrale članice KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje, ki že vrsto let skrbi za ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter jo prenašajo na mlajše. Po tri generacije družin Avbelj in Udovč ter prijatelji so nam prikazali pletenje kit iz slame ter izdelke iz ličkanja, v pogovoru pa povedali, kako dediščino prenašajo iz roda v rod, kako prijetno je druženje in klepet o vsakdanjih dogodkih in nekdanjih časih, kako pomemben sta pogovor med generacijami in spoštovanje, kako lepo je, ko stare roke objamejo mlade in jih potrpežljivo učijo. Občudovali smo njihovo delo, zaploskali Janezu Rokavcu, ki je predstavil pletenje košev in prisluhnili ljudski pesmi. Hvala, gospe Veri Beguš, za vso pomoč!

Od kar svet stoji, vsa zemlja pleše in po plesu je znana tudi naša občina. Tokrat se nam je predstavila gospa Mateja Pevec, ena najbolj prepoznavnih slovenskih plesalk orientalskega plesa, skupaj s hčerkama Živo in Nino. Dokazale so, da niso le odlične plesalke, tokrat so se nam predstavile s strastnim španskim flamenkom, temveč tudi iskrive sogovornice, ki imajo ples v srcu. Bravo, dekleta!
Seveda na prireditvi Družine se predstavijo nismo mogli brez predstavitve Fotokino in video kluba Mavrica, ki že desetletja veliko prispeva k prepoznavnosti Radomelj in občine Domžale v Sloveniji in izven nje. Družina Kosmač, Janez in Bini, sta vseskozi nepogrešljiva, s srcem in dušo predana vsem dejavnostim Mavrice, to svojo ljubezen pa sta prenesla tudi na vse mlajše člane družine in sorodnike. O ljubezni do fotografije in filma je govorila gospa Bini, družina Primoža in Alenke Kosmač s Škrjančevega pa je nekaj več povedala o sebi, svojem delu v Mavrici, pa tudi o prijetnem življenju družine s šestimi otroki, od katerih najstarejša dva že sodelujeta pri snemanjih, srednja dva pa kažeta zanimanje za kamero, za montažo filmov je navdušena mami Alenka. Vsak od otrok ima ob uspešnem obiskovanju šol, tudi svoj hobi, večina celo več. Največ je povezanih z glasbo, s skrbjo za živali, predvsem pa s pridnostjo, kjer sta zgled oči in mamica, vse pa rešujejo s pogovorom. Nastopajoča, Jure, ki ima že nekaj let svoj ansambel, in Špela, ki skrbi za svojega konja, sta zaigrala Slakovega čebelarja, pogledali pa smo si tudi dva kratka filma o Radomljah in Arboretumu Volčji Potok.

Predstavila se je tudi desetčlanska družina Šuštarjevih iz Preserij, v kateri vsi lepo pojejo, vseh osem otrok pa igra tudi instrumente in pridno študira – na srednjih šolah in fakultetah, ena od hčerk pa ima že družino. Tako nam je Ana predstavila posamezne člane družine, katerih življenje je lepo in pestro, Mirjam pa je povedala o najprijetnejših trenutkih v družini Šuštar. Veliko jih je, odločila pa se je, da je najlepše, ko se skupaj zberejo ob večerni molitvi ter hudomušno pripomnila, da ob sedmih dekletih klepetanja itak nikoli ne zmanjka. O prijetnostih velike družine, težav skoraj nimajo, je govorila mami Jožica, ki je poudarila, da je s sodelovanjem vseh družinskih članov mogoče uskladiti prav vse in da jim kriza, zaradi skromnosti, ki jih spremlja že vse življenje, ne poslabšuje pogojev življenja. Lepo je bilo slišati, kako je mogoče resnično lepo in uspešno vzgojiti otroke, če so v družini ljubezen, spoštovanje in pomoč. O teh vrednotah je govorila tudi pesem Ljubezen kot, ki so jo zaigrali in zapeli. Besedilo je napisala Andreja, Ana glasbo, pesem pa so poklonili sestri Mirjam ob poroki.

Zaplesala je tudi otroška folklorna skupina KD Domžale, ki jo vodi Boža Bauer. Mladi folkloristi v plesih prikazujejo in ohranjajo kulturno izročilo naših krajev. Tudi tokrat so se odločili za prikaz enega od običajev in bili nagrajeni z glasnim aplavzom.

Obiskovalci so si v domu lahko ogledali tudi razstavo najboljših likovnih del, ki so jih otroci iz vse Slovenije ustvarili v okviru natečaja, Kaj mi pomenita babica in dedek. Izmed 107 likovnih del iz 18 osnovnih šol in vrtcev je komisija v sestavi prof. Črtomir Frelih (oddelek za likovno pedagogiko, Pedagoška fakulteta v Ljubljani), Breda Podbevšek, spec. pedag., Ema Škrjanc Ogorevc (ZPM Domžale) in mag. Maja Kersnik (Zveza družin), po kriteriju ustvarjalnosti in inovativnosti izbrala 40 najboljših del, katerih avtorji so spominska darilca prejeli ob koncu prireditve, po kateri je potekalo prijetno druženje.

Avtor: Vera Vojska; Foto: Vido Repanšek (Občina Domžale)
Tagi