10 let srčnosti Turističnega društva Sveti Vid

Turistično društvo Sveti Vid je bilo ustanovljeno 15. 2. 2011 v prostorih Krajevne skupnosti Prevoje, z osnovno idejo povezovati lepote njihove okolice, bogato dediščino, znanja in izkušnje ter se prijetno družiti na dogodkih in njihovih skupnih projektih. Ob jubileju – desetletnici Turističnega društva Sveti Vid se člani lahko ponosno ozrejo na vsa prehojena leta delovanja. Deset let ni veliko, bi kdo rekel, pa vendar je v teh desetih letih zapisanih in doživetih veliko lepih trenutkov, ki so jih doživljali skupaj, z občani ter obiskovalci njihovih prireditev in dogodkov.

V Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici je Turistično društvo Sveti Vid v soboto, 9. oktobra 2021, slavnostno proslavilo svojih prvih deset let srčnosti. Na proslavi je bilo veselo, slišala se je pesem v izvedbi Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon pod vodstvom zborovodje Špele in Matevža Kinka, ki so na začetku zapeli šentviško himno, v nadaljevanju pa so se obiskovalcem predstavili še v dveh terminih. Izjemno so »zažgali« Kvatropirci, ki so na skoraj štiridesetminutnem koncertu ogreli dlani številnim obiskovalcem, ki so prišli na jubilej društva. Spektakularni Dunking Devils pa so s svojimi akrobacijami na trampolinih in pod koši dodatno popestrili bogati kulturni program. Prireditev je vodil Blaž Babič.

V dvorani je bila na ogled fotografska razstava, ki prikazuje 10 letnico delovanja Turističnega društva Sveti Vid. Posebno zanimiva je bila okrogla miza z gosti, na kateri so obujali spomine na prehojeno pot, pogovor pa so popestrili s projekcijami fotografij in filmov na velikem platnu. Ob jubileju so v Turističnem društvu Sveti Vid izdali tudi zbornik, ki je bogat s slikovnim in pisnim materialom.

Slovesnosti so se udeležili tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Vincenc Dragar, župnik v župniji Brdo in Zlato Polje Bernard Rožman, predstavniki drugih društev iz občini Lukovica ter številni obiskovalci, ki podpirajo Turistično društvo Sveti Vid.

Na začetku prireditve je vse zbrane pozdravila predsednica Turističnega društva Sveti Vid Jerneja Strmšek Turk, ki je med drugim dejala, da so bili začetki ob ustanovitvi društva negotovi kot prvi otroški koraki, z vsako prireditvijo pa so postajali bolj vešči, bolj zaupljivi, samozavestni in kar je najpomembnejše, vse bolj povezani. To so vrednote, ki jim dajejo moč, da so bili v vseh teh letih pripravljeni graditi društvo ter se vedno znova podajati v nove izzive in nove projekte. Rodila sta se njihova najbolj prepoznavna dogodka Vidov večer ter Vidov sejem v juniju. Pust je že od nekdaj čas, ko se ljudje zbirajo in družijo, saj jim to dokazuje vsakoletna velika udeležba na pustnem karnevalu. Podali so se tudi v igralske vode in uprizorili dve domači igri, ki sta navdušili. Njihova življenja bogatijo trenutki, ki ustvarjajo spomine, zato si želijo, da bi skupaj zakorakali in ustvarjali tudi v naslednjem desetletju.

“Kar je zapisano, ne bo izbrisano, tako pravi rek,” je v uvodu svojega nagovora dejala županja mag. Olga Vrankar in poudarila, da je vse to zbrano pričevanje dragocen kamenček v mozaiku občine Lukovica in njenih ljudi: “Ustvarjalnost, ki raste iz korenin bogate tradicije domače fare. Je ogledalo prizadevanj za kvaliteten življenjski utrip in vezivo generacij za sožitje v današnjem burnem času, ko se soočamo s popolnoma novimi izzivi. Tudi v letu popolnega zamrtja družbenega in družabnega življenja zaradi epidemije dokazujete, da se z voljo, iznajdljivostjo, pogumom in pravo energijo da marsikaj speljati, tudi brez velikih zunanjih praznovanj. Hvala vsem neutrudnim ustvarjalcem z iskrenimi čestitkami.”

Pobudniki ustanovitve društva pred desetimi leti so bili Mateja Orehek, Matevž Kotnik in Špela Kink, ki so pripravili tudi predlog statuta društva. V pogovoru na okrogli mizi sta Špela Kink in Matevž Kotnik obujala spomine na začetek delovanja društva, igralec Toni Praznik in pisec besedil za igre dr. Stane Pelc sta obudila spomine na zgode in nezgode amaterske igralske začetke, ki jih ni bilo malo, saj so »igralci« komaj na vajah spoznali trdo delo gledališkega kruha. V nadaljevanju pa sta se predstavila še Sašo Kašnik in Matevž Kotnik, ki sta v pogovoru obujala spomine na gostovanja in ekskurzije, ki so jih pripravili v društvu.

Turistično društvo Sveti Vid se lahko pohvali z dogodki, kot so Vidov sejem, prikaz kmečke obrti, golažijada, Vidov večer, na katerih nikoli ni manjkalo odličnih koncertov priznanih skupin, pustna povorka s tekmovanjem za »naj pustni krof«, otroški bolšji sejem, domače gledališke predstave … Kot soorganizatorji so sodelovali tudi na več drugih prireditvah po občini Lukovica. Organizirali so tudi številne delavnice, strokovne ekskurzije, ustanovili pa so tudi folklorno skupino.

Praznovanje desete obletnice društva so zaključili s podelitvijo priznanj zaslužnim članom, ki so v teh desetih leti veliko pripomogli k temu, da je društvo preživelo in ponosno zakorakalo v novo desetletje in seveda s torto, kot se za obletnico spodobi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi