Pripravniki PGD Lukovica po medalje na državno tekmovanje v gasilski orientaciji

Zadnjo majsko soboto so se gasilci PGD Lukovica odpravili v Šmarno pri Litiji, natančneje do PGD Štangarske Poljane, kjer je v organizaciji GZ Šmartno pri Litiji potekalo 15. regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji.

Tekmovanje je potekalo v organizaciji domačega gasilskega društva in Mladinske komisije regije Ljubljana III. Na njem je skupaj nastopilo skoraj 100 ekip iz osmih iz osmih gasilskih zvez: Domžale, Kamnik, Komenda, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče in Šmartno pri Litiji.

Pravico do nastopa na regijskem tekmovanju v gasilski orientaciji so imele ekipe, ki so v gasilskih zvezah, v katerih so potekala predhodna izbirna tekmovanja, dosegle prvo, drugo ali tretje mesto v vsaki kategoriji v letu 2019 ali prvo uvrščena ekipa v posamezni kategoriji, če je bilo tekmovanje organizirano samo na nivoju enega prostovoljskega gasilskega društva v okviru gasilske zveze. Vseh kategorij je bilo šest: pionirji, pionirke, mladinci, mladinke, gasilci pripravniki in gasilke pripravnice.

Vseh kategorij je bilo šest: pionirji, pionirke, mladinci, mladinke, gasilci pripravniki in gasilke pripravnice.

Gasilci pripravniki iz Lukovice dvakrat na stopničkah

S strani PGD Lukovica je odšlo na tekmovanje pet ekip, ki so pokazali svoje znanje v treh kategorijah: pionirke (od 7 do 11 let), pionirji (od 7 do 11 let) in pripravniki (od 16 do 18 let). Med pripravniki PGD Lukovica, so se najbolj veselili Jan Dolinšek, Aljaž Zore in Kristian Zore, ki so se z osvojenim prvim mestom tudi uvrstili na državno tekmovanje.

Na stopničkah so stali tudi njihovi gasilski kolegi:

  • Pripravniki: Andrej Pavlič, Gašper Golob, Miha Vidergar, 3. mesto
  • Pionirke: Eva Cerar, Izza JuteršekNeja Magdalenič, 17. mesto
  • Pionirji 1: Matevž Kovačič Gognjavec, Janez Juteršek, Jaka Turk, 18. mesto
  • Pionirji 2: Valentin Bukor, Beti Cerar, Nina Burja, 19. mesto
S strani PGD Lukovica je odšlo na tekmovanje pet ekip, ki so pokazali svoje znanje v treh kategorijah. Spremljali so jih voznika Aleš Tkalec in Luka Juteršek, mentorji Matevž Blatnik, Nejc Dolinšek, Mitja Burja, Maja Šlibar, Anja Magdalenič ter sodniki Denis Maselj, Luka Antonin in Vinko Kompare.

Nihče se ni izgubil

»Na tekmovanje smo se pripravniki pripravljali dvakrat tedensko, pionirji pa so imeli več vaj,« razlaga mentor Matevž Blatnik. »Kljub zahtevni progi so se tekmovalci dobro znašli in odlično opravili svoje naloge, prav tako se ni izgubila nobena ekipa, kar ni nič neobičajnega na takšnih tekmovanjih. Na tekmovalce sem ponosen in zadovoljen z uvrstitvijo, predvsem z rezultati praktičnih gasilskih vaj. Zmagovalna ekipa skupaj tekmuje že skoraj deset let in to je njihovo zadnje leto, ko lahko še tekmujejo skupaj. Na njihov odličen rezultat je vplivalo tudi kvalitetno delo v preteklosti, kljub osvojenim zmagovalnim stopničkam pa sva s somentorjem Denisom Masljem prepričana, da imamo še nekaj rezerv za državno tekmovanje.«

Državno tekmovanje bo potekalo 14. septembra na Koroškem.

Tekmovanje je sestavljeno iz petih praktičnih gasilskih vaj ter orientacijskega teka. Pripravniki tečejo 5 km, mladinci 3 km in pionirji 2 km. Tekmovalci dobijo zemljevid, po katerem se orientirajo in iščejo točke. Na ravni občinskega in regijskega tekmovanja je izvajanje vaj pred orientacijskim tekom, na državnem tekmovanju pa je drugače, saj se vaje izvajajo na progi.

Državno tekmovanje bo potekalo 14. septembra na Koroškem, ob tem pa pripravnikom gasilcem želimo aktivno poletje in uspešne priprave.

Avtor: Lea Smrkolj, foto: arhiv PGD Lukovica

 

Tagi