Pripravniki PGD Lukovica deseto mesto v državi proslavili na domači veselici

Po lanskoletni organizaciji državnega tekmovanja v gasilski orientaciji, ki jo je gostila občina Moravče, so se najboljši pionirji, pionirke, mladinci, mladinke ter gasilci pripravniki in gasilke pripravnice pomerili na Kopah, kjer je potekalo 22. državno tekmovanje pionirjev in 19. tekmovanje gasilcev pripravnikov v gasilski orientaciji. Gasilci pripravniki Prostovoljnega gasilskega društva Lukovica so se po osvojenem prvem mestu v regiji veselili odličnega 10. mesta v državi.

»Proga na Kopah je bila primerna državni ravni, saj so gasilci pripravniki večinoma tekli po 5 kilometrski progi z vzponi in spusti, kjer jih je na nekaterih delih presenetila megla in je bila posledično ponekod slabša vidljivost,« pojasnjuje Matevž Blatnik, mentor ekipe gasilcev pripravnikov PGD Lukovica.

Na državnem tekmovanju je poleg gasilcev pripravnikov PGD Lukovica v sestavi Jan Dolinšek, Aljaž Zore in Kristian Zore tekmovalo 32 ekip, skupno pa je bilo na obeh tekmovanjih 189 ekip. Zbrane sta na Kopah pozdravila predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in predsednica Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije Renata Rupreht ob zaključni slovesnosti pa tudi Jože Kašnik, član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in predsednik Gasilske zveze Mislinjske doline, in poveljnik Franci Petek.

Gasilci PGD Lukovica so imeli poleg priprav na 19. državno tekmovanje v gasilski orientaciji gasilcev pripravnikov tudi kar nekaj priprav na organizacijo domače gasilske veselice.

Po tekmovanju zabava v Lukovici

Mentor Matevž Blatnik in somentor Denis Maselj  sta na ekipo izjemno ponosna, saj so se na tekmovanje temeljito pripravljali. Odličen rezultat prinaša PGD Lukovica še dodaten zagon za nadaljnje delo, s čimer se strinja tudi predsednik PGD Lukovica  Luka Juteršek. Slednji je izpostavil zadovoljstvo nad obiskano gasilsko veselico, saj so lansko leto po daljšem premoru obudili organizacijo zahtevnega dogodka. Že drugo leto zapored je potekala pod velikim šotorom za poslopjem Avta Kveder v Lukovici.

V Lukovici so drugo leto zapored organizirali gasilsko veselico poleg poslopja Avto Kveder, zbrane pa so zabavali Veseli Svatje.

Prelomno leto za gasilstvo na Slovenskem

Teden dni pred državnim tekmovanjem v gasilski orientaciji je gasilstvo praznovalo visoko in pomembno obletnico, in sicer 150 let delovanja gasilstva na Slovenskem. Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je ob tej priložnosti na Kopah izpostavil, da je v preteklih letih krovna organizacija pripravila nov program temeljnega usposabljanja gasilcev in obdržala vse permanentne oblike usposabljanja, kamor sodijo tudi gasilsko športna tekmovanja.

Tekmovalcem je zaželel, da je poleg pomembnih tekmovalnih uspehov, ključnega pomena tudi druženje na družabnih dogodkih, ki jih je tokrat pripravila organizatorka Gasilska zveza Slovenj Gradec. V Biltenu Državne gasilske orientacije 2019 je predsednik GZS mladim gasilcem podal spodbudno popotnico: »Vsi vaši dosežki na tekmovalnem področju v letu 2019, naj vam vlijejo novih moči in izzivov za vaše delo v prihodnje. Hkrati naj spodbudijo vaše mentorje in vodstva PGD, da bodo z vami uspešno izvajali plemenito poslanstvo, vzgoje in usposabljanja gasilske mladine

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, arhiv PGD Lukovica

 

Tagi