Praznični objem čarobnosti – na novoletnem drevescu v Domžalah zagorele praznične luči

Danes natanko ob 17. uri je domžalski župan Toni Dragar skupaj z osnovnošolko Hano, po kateri so letos poimenovali letošnje novoletno drevesce, prižgal praznične luči, ki so zagorele na novoletnem drevescu. S tem pa so se pričeli tudi praznični dogodki, ki se bodo zvrstili v okviru Čarobnega decembra, ko bodo na svoj račun prišli prav vsi. Dogajanje se je po prižigu luči preselilo v veliki prireditveni šotor ob tržnem prostoru, kjer je občinstvo zabaval Vili Resnik s skupino.

Domžale decembra še bolj zaživijo in se pokažejo v svojem sloganu – prostor zadovoljnih ljudi. Letos so si na Občini Domžale zamislili december malce drugače. Ohranjajo dogodke, ki so dobro obiskani in v katere verjamejo, so si pa želeli malce posodobiti ponudbo oziroma jo malce prilagoditi našemu mestu. To pa prinaša novost – butično in praznično okrašeno Čarobno mesto z glasbeno akustično ponudbo, v lesenih hiškah pa praznično gurmansko in darilno ponudbo. Na Občini Domžale so tudi povedali, da v letošnji december v Domžalah vstopamo z novim sloganom “Praznični objem čarobnosti”, s čimer želijo poudariti, da je december poseben mesec.

Novoletno drevesce, ki okrašuje center Domžal je visoko okrog 20 metrov, okrašeno s sedem tisočimi led žarnicami, izjemno unikatna, saj je popolnoma »eko« – uporabili so eko led žarnice. Ker se v občini Domžale zavedajo dragocenosti narave, so gozdove pustili nedotaknjene in se raje podali v svet modernega ustvarjanja, ko je isto drevo v malce drugačni preobleki, z nami lahko vsako leto. Obenem pa ima to novoletno drevesce tudi simboličen pomen, saj vsako leto pozorno usmerjajo tudi sporočilnosti prižigu luči na tem novoletnem drevescu.

O izboru imena je župan Toni Dragar povedal, da se je zgodilo povsem nepričakovano. Vsako leto ob Tednu otroka (prvi teden oktobra) župan sprejme učenke in učence domžalskih osnovnih šol. Na srečanju jih izzove k debati o naši občini, z veseljem pa odgovori tudi na vsa zastavljena vprašanja in še z večjim veseljem prisluhnem njihovim predlogom o praktičnih malih rešitvah in drugačnih pogledih na svet. Med učenkami in učenci je sedela tudi prikupna in izjemna sedmošolka Hana, ki je postavila vprašanje: “Kako bo pa letos ime naši novoletni jelki sredi Domžal?” Vprašanje ne bi bilo nič posebnega, če ga ne bi postavila prav punca, ki ima hudo okvaro vida. Vidi le 3%, a zase pravi, da ni slepa. Po pripovedovanju podravnateljice OŠ Dragomelj Maje Kaučič je Hana odlična učenka, ki z neverjetno lahkoto osvaja učno snov. Njen kritični um in izražanje svojega mnenja brez dlake na jeziku vse na šoli vedno znova navduši. Najraje bere. Na šoli zatrjujejo, da je prava enciklopedija podatkov, saj si v večini zapomni vse, kar prebere.

“Hano sem si zapomnil že z obiska v prvem razredu, ko je recitirala abecedo. In to nazaj! Večina nas pride le do Z. Hana je športnica. Udeležila se je že oviratlona za otroke, bila med boljšimi na družinskem maratonu Franja, lani se je naučila tudi smučati. Je adrenalinska navdušenka in obožuje vodne tobogane – na sprejemu je tudi postavila vprašanje, če bo po prenovi domžalskega bazena tobogan ostal. Na Hanino vprašanje o imenu letošnje jelke sem ji odgovoril z vprašanjem, ali bi želela prav ona z mano prižgati lučke na novoletnem drevesu. Najprej sploh ni dojela, da mislim njo, kmalu pa je z iskrenim nasmehom na obrazu potrdila in vsem nam v sejni sobi privabila posebno vzdušje tihega pričakovanja in neizmernega veselja. Misel, da lahko z majhnim dejanjem izpolnim nepričakovano željo, je ogrela moje srce. Hana je postala navdih vsem nam, ki nimamo težav in vse prepogosto tarnamo brez razloga,“ je o Hani in o tem, da bo letošnje novoletno drevesce nosilo njeno ime povedal župan, ki je še dodal: “Naj Hana zablesti, naj nam pričara lepe trenutke in naj sveti vsem nam v najbolj čarobnem mesecu leta!”

Več o letošnjem decembrskem dogajanju si lahko preberete na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi