Pravilno izbran moški plašč je lahko večni modni kos

Tudi če tega običajno ne počnete, vedite, da je zdaj in v Nami pravi čas, da obrnete plašč po vetru. To namreč s temperaturami narekujejo zunanje razmere, plašč pa je že dolgo naravnost idealno vrhnje pokrivalo, ki vas bo zavarovalo pred mrazom in vlago slabega vremena, hkrati pa boste z njim lahko izrazili tudi svoje modne težnje.

Plašč, eno najstarejših oblačil

Beseda »plašč« se je v številnih svetovnih jezikih pojavila kot eden prvih izrazov za kako oblačilo. V naših krajih so mu sprva rekli »plaž« ali »plajš«, tudi »montel« in »gvant«. V angleščini so jo prvič zaznali v zapisih s konca 13. stoletja, beseda, sprva pisana kot »cote«, pa je indo-evropskega izvora in je pomenila »volneno oblačilo«. Takšni, volneni, so plašči tudi v resnici dolgo ostali. Pomenili so kakovostno zunanje pokrivalo z dolgimi rokavi, segali so nekam dol nad ali pod kolena, včasih tudi višje proti bokom. Spredaj so bili odprti, z možnostjo zapiranja na gumbe, zaponke, zadrge, paščke ali kombinacijo teh. Ni naključje, da so bili predvsem iz volne, saj ta naravni material lepo ohranja obliko, se ne mečka, je nadvse trpežen, dobro greje in zadržuje toploto ter zelo počasi vpija vlago.

Eleganten moški vzorčast plašč oprijetega kroja ima zavihan ovratnik, podlogo in se zapenja s tremi gumbi.

Izvolite, izberite svojega

Od zvonastega plašča s francoskih dvorov konec 17. stoletja pa do danes so iz potrebe ali navdiha modnih oblikovalcev nastali številni različni modeli plaščev iz nadvse raznolikih materialov. Pri tem so večinoma vsi ohranjali primarno funkcijo zaščite pred nevšečnostmi hladnejšega obdobja. Je pa plašč vseeno zadržal tudi sporočilo modnih preferenc in estetskega občutka tistega, ki ga nosi, pri čemer so fantje in moški na boljšem, kot dekleta in ženske. Pri slednjih je vloga modne sporočilnosti namreč včasih tako poudarjena, da zahteva več modelov plaščev za različne namene in priložnosti, čemur se moški lahko ognejo z nakupom enega samega.

Modna moška podložena parka ima visok ovratnik, kapuco, centralno zadrgo in pritisne gumbe, dva prsna žepa na zadrgo, dva velika žepa s poklopci in nastavljivo širino pasu.

Zato tega izberite toliko bolj premišljeno. Poskusite predvideti, kje in kdaj ga boste večinoma nosili, saj sta od tega lahko odvisna bolj ali manj praktičen način zapiranja in vrsta morebitne podloge. Bo izključno volnen ali iz mešanice z večjim ali manjšim deležem volne, morda bombažen? Sintetična vlakna so večinoma nepremočljiva in vzdržljiva ter zato primernejša za dežne plašče in bolj športne jakne, istovrstna polnila pa so udobna in topla ter se hitro sušijo. Plašč pred nakupom v vsakem primeru oblecite, sploh če nameravate pod njim večinoma nositi debelejši pulover. Barva? Nevtralne so prikladnejše za različne barve oblačil, ki jih boste nosili pod plaščem.

Eleganten moški plašč iz volnene mešanice ima zavihan ovratnik, rahlo spuščena ramena, razporek na hrbtni strani se centralno zapenjanje z gumbi.

V izjemno pestri ponudbi moških plaščev v Nami boste gotovo našli pravega. Med Sisleyjevimi modeli lahko izberete priljubljeno modno, podloženo parko z visokim ovratnikom, kapuco, centralno zadrgo in pritisnimi gumbi, dvema prsnima žepoma na zadrgo, dvema velikima žepoma s poklopci in nastavljivo širino pasu, ali npr. eleganten vzorčast plašč oprijetega kroja z zavihanim ovratnikom in podlogo, ki se zapenja s tremi gumbi, oziroma takšnega iz volnene mešanice z zavihanim ovratnikom, rahlo spuščenimi rameni, razporkom na hrbtni strani in s centralnim zapenjanjem na gumbe. Nadvse iskani so tudi modeli G-Star, recimo garber, podloženi modni plašč ravnega kroja s stranskimi žepi in hrbtni razporkom, ki se centralno zapenja z gumbi, ali npr. modna moška prešita parka vodan ravnega kroja, s kapuco in žepi na sprednji strani, ki se zapenja z zadrgo. Poskusite tudi parko s. Oliver, modno parko kratkega kroja s snemljivo kapuco, visokim ovratnikom, štirimi sprednjimi žepi s poklopcem, enim žepom na rokavu in enim notranjim žepom ter centralnim zapiranjem na zadrgo.

Modna parka kratkega kroja ima snemljivo kapuco, visok ovratnik, štiri sprednje žepe s poklopcem, en žep na rokavu in en notranji žep ter centralno zapiranje na zadrgo.

Ob dobrem nakupu bo vseeno, ali boste svoj plašč obračali po ali proti vetru, saj vas bo v vsakem primeru grel in vas obvaroval pred mrazom in vlago. Pa še videti boste dobro in se tako – dobro – v njem tudi počutili!

Naročnik oglasa: Nama d.d. Ljubljana

Komentarji uporabnikov
Tagi