Ponovno uporabo spremeni v navado!

Vsako leto tretji teden v novembru poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je posvečen preprečevanju nastajanja odpadkov. Z okoljskega vidika je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane, žal pa so količine odpadkov, ki jih proizvedemo, vsako leto večje.

Po zaključku in analizi letošnje jesenske organizirane akcije odvoza kosovnih odpadkov ugotavljamo, da je bila zbrana rekordna količina kosovnih odpadkov. Ob letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 16. do 24. 11. 2019, se zato pridružujemo drugim slovenskim komunalnim podjetjem in opozarjamo na pomen in možnosti ponovne uporabe, s sloganom: Ponovno uporabo spremeni v navado!

S ponovno uporabo izdelkov preprečimo nastajanje odpadkov in tako zmanjšamo njihovo količino in njihov vpliv na okolje. Ponovna uporaba ni enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari in življenjska filozofija, ki jo lahko vsakodnevno uresničujete s tremi preprostimi koraki:

1. KUPUJTE IZDELKE, KI JIH LAHKO VEČKRAT UPORABITE. Pozorni bodite tudi na embalažo. Če na primer kupite paradižnikovo omako v stekleni embalaži, jo lahko kasneje uporabite za pakiranje svojih domačih izdelkov, kot vazo ali pa za zbiranje odpadnega jedilnega olja.

Stekleno embalažo lahko vedno znova ponovno uporabimo. (Foto: Pixabay)

2. POPRAVITE ALI PREDELAJTE. Če se izdelek pokvari, ga poskusite popraviti, če to ni možno, pa razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite. Že z manjšimi posegi lahko stvarem spremenite namembnost in jim podarite novo življenje.

Stare stole lahko pobarvate in pridobite prikupen kos pohištva, iz starih kavbojk pa vam šivilja lahko sešije čudovito oblekico ali torbico. (Foto: Pordnik)

3. PODARITE, PRODAJTE, IZMENJAJTE. Pogosto se dogaja, da izdelkov, ki so še poponoma uporabni, ne potrebujete več: oblačila (predvsem otroška), igrače, knjige, različne naprave in kosi pohištva. Namesto, da jih odvržete med odpadke, razmislite, če jih lahko komu podarite (sorodniki, prijatelji, društva za pomoč socialno ogroženim, centri ponovne uporabe), prodate (platforme za prodajo in nakup rabljenih stvari) ali izmenjate (izmenjevalnice oblačil).

Predvsem otroška oblačila, ki jih otroci hitro prerastejo, so dobro ohranjena in jih lahko predamo v ponovno uporabo nekomu drugemu. (Foto: Pixabay)

Da boste lahko začeli ponovno uporabo udejanjati tudi v praksi, je Zbornica komunalnega gospodarstva skupaj s komunalnimi podjetji v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo pripravila priročnik PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI, v katerem najdete preproste nasvete, kako odpadke ponovno uporabiti oziroma ustvariti manj odpadkov.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Tagi