Ponovitev nove maše Roka Pogačnika v Domu upokojencev Domžale

Med letošnjimi šestimi novomašniki v Katoliški cerkvi na Slovenskem je tudi Rok Pogačnik iz Radovljice. V Domžalah ga dobro poznamo, saj je lansko študijsko leto deloval v župniji Domžale. Leta 2012 je maturiral na Škofijski klasični gimnaziji in vstopil v ljubljansko bogoslovno semenišče. Med študijem je dve leti in pol preživel na Poljskem, marca leta 2018 pa se je vrnil domov, kjer je pot nadaljeval v Domžalah in nato v Vidmu Dobrepolje.

Novomašnik Rok Pogačnik je novo mašo daroval v nedeljo 30. junija 2019, v Radovljici, v torek, 9. julija 2019, pa je daroval ponovitev nove maša v Domu upokojencev Domžale, na kateri so se zbrali oskrbovanci doma ter zunanji obiskovalci. Da je sveta maša potekala v pravem vzdušju, pa je poskrbel priložnostni pevski zbor. Ob Roku Pogačniku so somaševali dr. Anton Štrukelj, teolog in pedagog, Avguštin Klobčar in Andrej Svete, duhovna pomočnika v domžalski župniji.

Za časnik Družina je Rok Pogačnik povedal, da ga je privlačila lepota liturgije, zgled domačega župnika, ob katerem je začutil, da živi nekaj posebnega, in to, da je v župniji našel okolje, v katerem se je počutil zelo dobro. Misel na duhovništvo je bila skoraj naravna. Čeprav je poklic zanj predvsem skrivnost, pa ve, da je v Bogu prihodnost in čuti, da se s tem, ko mu je podaril svoje življenje, naredil najboljši korak. Biti kristjan pomeni verovati v Jezusa Kristusa in njegov nauk. V službi in med vaščani zagovarjamo krščanske vrednote. Kristjani moramo imeti pokončno držo, saj je krščanstvo sestavni del naše zgodovine.

Za domžalsko župnijo pa je novomašnik dejal, da se je po svoji izkušnji iz Poljske moral znova prepričati, da so tudi v Sloveniji žive župnije z dobrimi ljudmi, ki iščejo Božje kraljestvo. Dosti tega je izkusil tudi v Domžalah. Posebno je hvaležen duhovnikom župnije, ker je bilo skupno življenje res zelo naravno in simpatično. Hvaležen pa je tudi vsem, ki smo ga vzeli za svojega. Med nami se je imel lepo. Veselilo ga je delo z mladino, družinsko katehezo, sodelovanje s pevskim zborom in vsa tista majhna srečanja z nami, preko katerih je lahko doživel veliko dobrote in odprtosti. Naša Goričica je res raj v malem. Na eni strani mesto, na drugi polja in hrib, ki nam ga že Sveto pismo predstavlja kot kraj srečanja z živim Bogom. Zaželel nam je, da bi nam Bog na tem hribu dajal vedno novih moči, upanja in prepričanja, da je življenje vredno – da smo dragoceni. In da bi potem, ko se s Goričice  spustimo, to živeli v vsakdanjosti. Kjerkoli pa se z Bogom pogovarjate – na Goričici ali doma – pa prosi, da mu omenimo tudi njega.

»Sedaj sem na nek način tudi vaš bogoslovec – na kar sem ponosen – in tudi življenje z vami bo vplivalo na to, kakšen duhovnik bom. Pa da ste potrpežljivi z menoj. Tudi jaz vas vključujem v svoje molitve,« je dejal novomašnik Rok Pogačnik po koncu svete maše.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi