Ponedeljkov klicaj – Za malo več prijaznosti

Skoraj vsak dan pridemo v stik s kakim javnim uslužbencem. Na primer na občini, upravni enoti, na pošti ali v banki, v trgovini … Velikokrat se – upravičeno ali neupravičeno – jezimo nad neprijaznostjo. Mar res?

Saj ne gre kar na splošno posploševati teorijo in prakso prijaznosti oziroma neprijaznosti. Res je, od javnih uslužbencev pač pričakujemo nekaj več prijaznosti, čeprav je lahko praksa povsem drugačna.

In se sprašujem: ali lahko javni uslužbenec nosi svoje osebne probleme in tegobe na delovno mesto? Tega naj ne bi bilo, a se dogaja. Takim včasih pravimo, da so vstali z levo nogo. So tudi taki, ki s svojo plačo niso najbolj zadovoljni (kdo pa je, lepo vas prosim), pa to spet izražajo na ne najbolj navdušujoč način.

Nekaj me preseneča. Gre za uslužbence na Petrolovih in drugih bencinskih črpalkah. Ni se še zgodilo, da bi kdo od teh uslužbencev raznašal slabo voljo ali kazal kisel obraz. Ravno prav znajo biti prijazni. Zadnjič sem na eni Petrolovih bencinskih črpalk kupoval kavo, tipičen izdelek, ki ga čez dan pozabimo kupiti, zvečer pa se spomnimo in skočimo na najbližji bencinski servis. »Cukrček 'mava?« je prijazno vprašal mlajši prodajalec. Torej, spraševal me je, če imam sladkor. In me je spravil v dobro voljo s tem vprašanjem in še danes se spomnim nanj, kadar kupujem kavo. Simpatična pripomba, ni kaj.

Na trzinski črpalki je zadnjič mlada prodajalka dejala: »Pa se še kaj oglasite …« Da, z veseljem se bom ustavil na taki črpalki ali v taki trgovini, kjer me bodo prijazno postregli. Upam, da nisem preveč zahteven.

Kaj pravzaprav želim povedati? Vsako delovno mesto zahteva svoj način obnašanja, tudi oblačenja, na primer. Gledati kisle obraze mi ni ravno najbolj prijetno in če ste, drage bralke in spoštovani bralci, slučajno v eni izmed takih služb, potem vas res prosim, da kislobo obraza puščate doma, slabo voljo tudi.

Malo prijaznosti nikomur ne škodi, kajne? Saj so že časi, pa vreme in še kaj so tako kisli, da si zares zaželimo le kak nasmešek na obrazu in iskreno izrečen – dober dan, prosim in hvala.

Fotografija je simbolična.

Avtor: Primož Hieng
Tagi