Ponedeljkov klicaj: Vrednotenje nepremičnin – gluhi in slepi pa še nemi povrhu

Tema tega nekoliko lepšega marca je vsekakor nepremičninski davek in z njim povezane težave o vrednotenju nepremičnin. Na vsakem koraku odmevajo dogodki, ki so povezani s tema dvema temama. Kako tudi ne, saj ljudje doživljajo prave osebne drame, izgubljajo čas in živce. Na čigav račun?

Očitno tisti, ki so vse to zakuhali, nočejo priznati svojih napak in zmot, ljudje pa naj vse to požrejo, kakor so jim uspeli servirati. Gre za zelo resno zadevo, država pa se obnaša slabše kot otroški vrtec, da ne bom do slednjega preveč žaljiv.

Zadnjič mi piše prijatelj in se jezi. Parcelo za hišo je kupil s prihranki, nekaj na kredit. Potem je zbral vse potrebne dokumente, lokacijsko in gradbeno dovoljenje, plačal prispevek za zaklonišče in začel. Z golimi rokami, s prijatelji in znanci. Drug drugemu so pomagali, ko so si gradili svoje domove. Prav nič razkošne. Lepe, ravno prav velike hiše, so si postavili. In jih vzdržujejo. Vse s svojim denarjem, z odpovedovanjem, s krediti, ki jih morda celo še odplačujejo. In zdaj naj bi za delo svojih rok plačevali – davek. Da bo državna blagajna, s takšnimi in drugačnimi luknjami, požrešna na vseh koncih in krajih, še bolj polna in da bodo lažje zapravljali. Morda še za kakšno vladno-vojaško letalo, za bojne čelade, za nov vozni park slovenske policije itd.

Druga zadeva se zdaj odvija na enotah Geodetske uprave RS (GURS), kjer se pojavljajo neskončne vrste tistih, ki so prepričani, da se jim je zgodila krivica. Prav imajo, čeprav vem, da ni prijetno čakati in čakati v vrsti ter tako izgubljati v neskončnost dragoceni čas.

Po pravici povem: ljudje bi morali na ceste zaradi teh neumnosti, ki jih je povzročilo vrednotenje nepremičnin, ker so odgovorni očitno – gluhi in slepi pa še nemi povrhu. Koliko denarja smo že zapravili za te neumnosti? Če je res vse tako narobe, potem bi morali, kot pri slabi gradnji, vse skupaj podreti – in začeti znova. Torej pri črki A in ponoviti vajo vse do Ž.

Torej, z vsem tem smo zelo močno udarili mimo. Nepripravljeni, krivični do skrajnosti. A zaradi tega še ni nihče odstopil ali letel, pa bi moral. Čas je vrednota in denar. Ljudje so se zgarali pri gradnji hiš, zdaj na račun davka in nepravilnega vrednotenja izgubljajo čas, da bi uredili zadeve.

Čas je torej, da nekdo potegne odločilni rez in reče: takole se ne gremo več in pika. Ponovi vajo, potem gre zares. Pravično in pošteno!

Fotografija ob naslovu je (zelo) simbolična.

Avtor: Primož Hieng
Tagi