Ponedeljkov klicaj – Volitve so za nami, a ne za vse

Državljani republike Slovenije smo včeraj že tretjič letos odšli na volišča, ko smo izbirali stare oziroma nove župane. Mnogi so slavili že včeraj, ko so bili pozno ponoči znani že kolikor toliko natančni podatki o izidu volitev. Drugi bodo čakali še štirinajst dni, ko bo v nedeljo, 19. oktobra, na vrsti še drugi krog volitev.

Očitno smo se že navadili na to, da udeležba ni bila – podobno kot na predhodnih dveh volitvah – na najbolj zavidljivi ravni. Pač, o usodi svojega glasu odločamo sami.

Kaj pa pričakovanja, presenečanja? Če pogledamo rezultate volitev v severnoljubljanski regiji, potem lahko najprej iskreno čestitamo kar petim starim in novim županom. Na čelu Občine Domžale ostaja Toni Dragar, ki je slavil že po prvem krogu, prav tako župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ki je dosegel izjemen rezultat tudi zaradi tega, ker se je v kamniški občini zgodilo prvič, da je zmagal že v prvem krogu.

Tudi v Mengšu ni prišlo do pomembnega premika, župan ostaja Franc Jerič. S tem so volivci pokazali, da so z vodenjem občine sicer zadovoljni, res pa je, da so si tudi protikandidati nabrali nekaj njihovih glasov.

V dveh občinah (Komenda in Trzin) so imeli volivci na voljo povsem nove kandidate, saj sta se Tomaž Drolec v Občini Komenda oziroma Tone Peršak v Občini Trzin odločila, da izstopita iz političnega življenja oziroma ne sodelujeta več pri vodenju njunih občin. V Občini Komenda bo potreben drugi krog, prav tako tudi v Trzinu, ko bodo 19. oktobra dobili povsem nova župana.

V Občini Lukovica, kjer so volivci izbirali med dvema kandidatoma, je slavil dosedanji župan Matej Kotnik, čeprav je imel v dosedanjem podžupanu Bojanu Andrejki kar resnega nasprotnika. Podobno se je zgodilo tudi v Občini Moravče, kjer bo svoj mandat nadaljeval dosedanji župan Martin Rebolj.

Kakšen poseben komentar pravzaprav ni potreben. Pričakovanja so se bolj ali manj uresničila, ljudje so pač po svoji vesti izrazili svojo državljansko dolžnost in pravico. Seveda pa volivci pričakujejo, da bodo stari in novi, torej tudi bodoči župani, uspešno nadaljevali že dobro tlakovano pot, da bo taka, če ne celo boljša, ostala tudi v prihodnje.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Miha Ulčar
Tagi