Ponedeljkov klicaj – Speča kamniška lepotica

Zadnjič sem se v nekoliko počasnejšem koraku sprehodil po Šutni. Priznam, nikamor se mi ni mudilo. Občudoval sem ulico, ki so jo kar nekajkrat že uporabili za filmsko kuliso, celo znamenitega lopova Haca smo srečevali pred filmskimi kamerami in če ne motim, tudi nekaj kadrov filma Idealist so posneli prav na Šutni v Kamniku.

Ko sem se takole ogledoval po hišah, pročeljih, oknih in zapuščenih izložbah, sem se spomnil, da so nekoč po tej ne prav široki ulici vozili avtobusi, priljubljeni krpani Ljubljana transporta. Spominjam se trgovine s komisijsko prodajo starih predmetov, v spomin si prikličem še marsikatero trgovino, ki je danes ni več. Ljudje so obupali, ko so ulico zaprli za ves promet. Presekali so lepo pretočno žilo.

Na prste obeh rok bi lahko preštel tiste lokale, ki so še odprti, ki še delujejo, čeprav sem trdno prepričan, da bolj životarijo. A vztrajajo. Se ne dajo in ne obupajo. Dajejo še zadnji utrip ulici. Šutna je danes nekakšna speča lepotica, ki čaka na poljub princa, da jo bo prebudil.

Izjema je bilo kratko obdobje, slabe tri mesece je trajalo, ko je bila Šutna uradno odprta za promet v smeri proti jugu. To je bilo zdaj že pred skoraj davnimi petnajstimi leti (1999), ko so v Kamniku podrli stari železni most in na njegovo mesto postavili novega, ki so ga poimenovali po človeku, ki je v Kamniku, prav na Šutni, pognal svoje korenine. Rudolf Maister, general in pesnik.

Edino veselje, ki sem ga doživel na Šutni, je dejstvo, da so lani jeseni v delu Maistrove rojstne hiše končno le uredili njegovo spominsko sobo. Bo prav Maister prebudil spečo lepotico? Upati je, da bodo vse tisto, kar bo na ogled v Maistrovi spominski sobi, prišli pogledat šolarji, učitelji, turisti in nenazadnje domačini, Kamničani. Upamo še lahko, da soba ne bo sama sebi namen. Sedanja občinska uprava je dosegla svoje. Lahko pa bi še nekaj.

Enkrat bi lahko v svoji občinski stavbi taista uprava zbrala na kupu vse tiste, ki so lastniki lokalov, morda samo najemniki ali pa tiste, ki bi vseeno želeli svojo dejavnost opravljati prav na tej ulici. Naj enkrat na glas povedo, kaj bodo počeli s svojimi lokali, kaj bi lahko ponudili turistom, če že prihajajo v Kamnik, kaj bi se na Šutni še lahko dogajalo, da bi bili zadovoljni lastniki lokalov in hkrati stanovalci, ki tam živijo. Prepričan sem, čeprav so presekali lepo pretočno žilo, da bi Šutna zaživela, da bi dobila svoje obiskovalce, če bi imeli na tej prelepi ulici kaj kupiti, kaj popiti in pojesti in tako naprej. Samo občudovanje starih Maistrovih fotografij in predmetov njegovega časa ne bo dovolj …

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi