Ponedeljkov klicaj – Solidarnost in pomoč

Vode so odtekle in najhujše je za njimi. Za našimi nekdanjimi brati, ki smo bili nekoč združeni v SFR Jugoslaviji. Zdaj že dobri dve desetletji niso več bratje in sestre, so pa ostali ljudje. Ljudje, ki so jih poplave tako močno prizadele, da bodo mnogi to čutili do konca svojega življenja.

Mnogim že pred vodno ujmo ni bilo lahko. Ne znam si predstavljati, kako grozljivi so občutki, ko ti voda, ta grozeča in umazana nevarnost, odnese prav vse. Še tisto pižamo, v kateri si spal minulo noč, krožnike in jedilni pribor, obleke, čevlje itn. In ostaneš brez vsega. Brez stika s svetom. Brez hrane in brez obleke.

Zdi se, da se še po nobeni naravni katastrofi na območju nekdanje skupne države ni zbudila zavest solidarnosti med ljudmi tako močno kot ravno po zadnjih poplavah. Prepričan sem, da je sleherni Slovenec razmišljal, kako bi lahko pomagal, kaj bi lahko daroval, da bi morda le z enim evrom priskočil na pomoč tistim, ki so izgubili praktično vse. In bodo morali začeti iz nič, toda s čim.

Težko bi v tonah ali hektolitrih prešteli vso pomoč, ki smo jo tokrat tako nesebično zbirali in zbrali. Slovenci smo spet postali bratje in sestre, brez katerih včasih ni bilo naše SFRJ. Pozabili smo na morebitne zamere in spore. Tokrat so bili v ospredju torej le – ljudje. Tisti, ki so ostali brez vsega. Zato, drage Slovenke in dragi Slovenci, Domžalčani in Kamničani, Ljubljančani in vsak posameznik od dveh milijonov prebivalcev – iskrena hvala za vašo pomoč.

Ampak nekaj bi pa vseeno rad povedal za konec: bodimo solidarni in dobri tudi znotraj meja naše slovenske kokoške, ki še vedno ždi na vrhu nekdanje SFRJ. Zdaj ko smo znali pomagati drugim, pomagajmo tudi sebi. Če ne gre drugače, pa z odnosom, lepo besedo, prijaznostjo in strpnostjo. Nasmehnimo se v sebi in navzven in naj bo ta nasmeh predvsem – iskren.

V težkih časih smo, ko bi težko rekli, da vemo, kdo pije in kdo plača. Ali pač: vemo oboje, a smo v marsičem nemočni. In močni bomo takrat, ko bomo stopili skupaj in držali skupaj. In če bodo volitve res že 13. julija, potem si že danes na koledar označite to nedeljo. Naj nam trinajstica prinese srečo, kajti z udeležbo na volitvah si jo bomo morda izbrali kar sami. Če vas ne bo, potem boste svoj glas izgubili.

Srečno, Slovenija, moja domovina!

Avtor: Primož Hieng; Foto: Policija
Tagi