Ponedeljkov klicaj – Proti alkoholu, zdravila pa v neomejenih količinah

Vsaka prometna nesreča s smrtnim izidom, še posebej, če zanjo ne poznamo pravega vzroka, se dotakne vsakogar. Tako je bilo tudi s petkovo hudo prometno nesrečo, v kateri je umrl voznik osebnega avtomobila, ki je nenadoma zapeljal pred tovornjak. Še prej kot v eni sami sekundi je nekdo izgubil življenje …

Na dolgo in široko bi lahko razpredali o vzroku ali vzrokih za tako nesrečo. Zgolj naključje, trenutek nepazljivosti, zvonec mobilnega telefona, prižgana cigareta, ki je vozniku padla iz rok, samomor. Spoznanje o hudi bolezni, razočaranje v ljubezni, izguba službe. Je bil voznik 100-odstotno pripravljen za vožnjo v cestnem prometu? Na to vse prepogosto pozabljamo.

Policisti imajo jasno navodila, kako postopati, ko zasumijo, da bi voznik lahko užival alkoholne pijače. Če ste ga »biksali« prejšnji večer in se zabavali pozno v noč, zjutraj pa vam bo »mož v modrem« ponudil alkotest, bo le-ta zagotovo pokazal, da še niste povsem trezni. Tudi ob morebitni prometni nesreči je preizkus alkoholiziranosti obvezna praksa. In še kar veliko možnosti je, da vam bodo kot vozniku ponudili nič kaj hvaležno pihanje balončka.

Sankcije so znane, čeprav osebno menim, da bi morali že zdavnaj uvesti popolno treznost vseh udeležencev v prometu, torej ne le tistih, ki sedijo za volanom avtomobila, tovornega vozila ali avtobusa. Tudi pijani pešec predstavlja neposredno nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, saj ne ogroža le svojega življenja, temveč preprosto kar vse.

A ob vsem tem, ko toliko govorimo o vožnji, alkoholu in prometnih policistih, pozabljamo na zelo pomembno dejstvo. Del naše populacije uživa takšna in drugačna zdravila. Še posebej na tem mestu opozarjam na uživanje ali uporabo t. i. antidepresivov, psihotikov, pomirjeval, skratka vsega tistega, kar nedvomno vpliva na psihofizično stanje voznika ali upravljavca stroja.

Pred časom sem v medijih prebral zastrašujoč podatek, koliko teh sredstev pojejo Slovenci in Slovenke, med njimi torej tudi vozniki. Podatki o količinah so naravnost zastrašujoči in zaskrbljujoči, temu primerni pa so zaslužki farmacevtskih tovarn. Ogromni.

Toda to uživanje prej naštetih zdravil in »zdravil« ni nikjer posebej zabeleženo, ne v vozniškem ne v prometnem dovoljenju, čeprav farmacevti v navodilih odsvetujejo vožnjo pod vplivom teh sredstev. Če boste prebrali navodilo, ki je priloženo vsaki škatlici, ki jo predpiše zdravnik, psihiater ali kdo drug, (še posebej priljubljeno je nabavljanje teh zdravil oziroma snovi z belim, samoplačniškim receptom), potem boste črno na belem prebrali o učinkih in vplivu na upravljanje motornih vozil oziroma strojev. Te zadeve (tablete, kapsule, injekcije) se pojavljajo tudi na »črnem trgu« in nekateri zelo uspešno trgujejo z njimi.

Pa to kdo upošteva? Je bil že sprejet kak prometni zakon, po katerem vam bi v vozniško dovoljenje vpisali, da uživate pomirjevalna sredstva, antidepresive, psihotike, skratka vse tiste tablete, kjer je na škatlici vidno označen trikotnik, ki zgovorno pove vse. Če uživate take tablete, potem ne bi smeli sesti za volan. In če vas bo ustavil policist in vam ponudil pihanje balončka, ste lahko povsem mirni. Ne bo pozelenel in tudi vi boste – tudi pod vplivom tablet ostali mirni.

A v neprimernem stanju za vožnjo. In koliko je takih Slovencev in Slovenk, ki z ustrezno »dozo« še vedno vozijo, lahko samo ugibamo. A ne bi smeli in na to se požvižgamo vsi. Samo da ohranimo mirne živce!

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi