Ponedeljkov klicaj – Naša Alenka

Živimo v zares majhni deželici nekje sredi Evrope. Dva milijona srečnežev, ki nam je dano uživati lepote od severa do juga in od zahoda do vzhoda. Od Karavank do Bele krajine in od morja do prekmurskih ravnic.

A če smo pikica, no, nekaj večji flekec pekec sredi Evrope, smo še kako odmevni ne le po vsej Evropi, temveč kar po vsem svetu. Pa ne toliko zaradi naših lepot kot v zadnjem času zaradi ene same ženske, ki je dvignila toliko prahu. Ime ji je Alenka.

Po podatkih Statistične uprave republike Slovenije je bilo na dan 1.1.2013 v Sloveniji 7.853 Alenk ali 0,76% vseh žensk. To ime se po pogostnosti uvršča na 23. mesto. Največ Alenk je bilo rojenih v obdobju med 1961 in 1970 (2.454) in v obdobju med 1971 in 1980 (2.446). V novejšem času ime ni več tako priljubljeno, saj se je v obdobju med 2001 in 2012 pojavilo le 61 teh imen.

Ena Alenka je že nekaj časa še posebej na udaru. Saj jo poznate, našo novo komisarko, o kateri so pri nekem nemškem časopisu zapisali, da je združila Slovence, leve in desne ter črne in bele, zelene in rdeče. Enotni s(m)o si v tem, da njeno (samo)imenovanje za evropsko komisarko res ni bilo najbolj plemenito dejanje. To – je združilo Slovence!

A Alenka, kot da se ni nič zgodilo. In sem silno radoveden. Zakaj? Ali pri nas res nimamo človeka, ki bi enkrat za vselej znal udariti po mizi in bi rekel: »Tako se pač ne dela! Dovolj je takega sr..ja!« Mar je res vse skupaj ena sama umazana igra, v kateri nekateri (bogato) dobivajo, drugi pa še za kruh kmalu ne bodo imeli več.

Poleg tisočev Alenk imamo na tisoče raznih predsednikov. Imamo predsednike raznih društev, organizacij, klubov in enega predsednika države.

V primeru naše Alenke pa samo tole: »Dobro jutro, gospod predsednik!«

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi