Ponedeljkov klicaj – Motoristični adrenalin za vsako ceno

Minula sobota je bila črn dan za motoriste. Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje smo našli kar šest poročil o nesrečah motoristov, žal je med njimi tudi ena smrtna žrtev.

Živim ob primorskem delu avtoceste, tako da v vsakem trenutku vem, kaj se dogaja na tej štiripasovnici. Nič kolikokrat se primer za glavo, ko zaslišim značilen zvok nadpovprečne hitrosti motorista. In si rečem, spet eden tistih, ki mu kri po žilah poganja adrenalin. Za vsako ceno. Za ceno ogrožanja sebe in drugih udeležencev v prometu. A te adrenalinske vožnje se ne končajo vedno srečno. Žal. Tako pač je.

Pa poglejmo, kaj se dogajalo minulo soboto. Že ob 12.46 se je v Podgorju pri Kamniku v prometni nesreči poškodoval motorist.

Ob 13.55 se je na cesti Črni Kal-Rižana v občini Koper zgodila huda prometna nesreča. Posredovali so gasilci Gasilske brigade Koper, ki so motorista s pomočjo nosil in vrvne tehnike prenesli do ceste. Prometno in požarno so zavarovali kraj dogodka. Mobilna enota Centralne urgentne službe je ugotovila, da je oseba umrla.

Ob 15.08 se je v Zgornji Sorici v občini Železniki na cesti na Soriški planini pri padcu z motorjem poškodovala motoristka. Zdravnik NMP Škofja Loka je po opisu poškodb zaprosil za pomoč helikopterja Slovenske vojske, ki je s posadko helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika poletel po ponesrečenko, in jo prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 15.39 je v Sežani padel motorist in se pri tem poškodoval. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč ekipi NMP Sežana.

Ob 17.06 je na cesti v Zgornji Besnici v občini Kranj padel motorist in se poškodoval. Posredovali so policisti in reševalci NMP Kranj.

Ob 18.28 sta na cesti Ljubinj-Podljubinj v občini Tolmin trčili motorno kolo in kombinirano vozilo. V nesreči se ni nihče poškodoval.

In še zadnja. V nedeljskem zgodnjem jutru, ob 3.14, sta na Ankaranski cesti v Kopru padla motorist in sopotnik. En ponesrečenec je izgubil življenje na kraju nezgode, drugega pa so reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

To je torej žalostna kronika minule sobote in zgodnje nedelje. Dva mrtva, dve življenji. Motoristi se še premalo zavedajo, kakšno prevozno sredstvo, ki je hkrati še smrtonosno orožje, uporabljajo. Ni dovolj, da motorist opravi vozniški izpit, veliko premalo je dejanske prakse na cestah in še premalo se zavedajo nevarnosti, ki prežijo na cesti. Največkrat je med vzroki za nesreče, tudi s smrtnim izidom, prevelika hitrost. Tista, za katero preveč posplošeno menijo, da jim prinaša užitek.

Ne bom našteval in sešteval, koliko motoristov je že izgubilo svoja življenja. Niti ni pomemben podatek, koliko je takih, ki so zaradi nesreče priklenjeni na invalidski voziček. Brez zamere – na cestah je še vedno, tudi med avtomobilisti – vse preveč norcev.

Adrenalinski užitek za vsako ceno, torej.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi