Ponedeljkov klicaj – In kje je Bahrain?

Beseda recesija je že od leta 2008 med tistimi, ki smo jo največkrat slišali v radijskih ali TV poročilih oziroma jo brali v časnikih. Ko zaslišim besedo recesija, me hote ali nehote spominja na nekaj slabega, nepriljubljenega. Nekaj, kar pomeni, da spet tonemo niže in niže. Otepamo se te recesije.

Pravzaprav je čisto vseeno, kje smo. Grobo rečeno, leta 2008 se je začelo tisto obdobje, ki nam ne prinaša nič dobrega. Propad podjetij, tudi takih, ki so imela dolgoletno tradicijo, protesti delavcev, stavke. Nezadovoljstvo na vsakem koraku. Slaba volja, apatija.

Pa bi se lahko recesiji izognili, v tej naši miniaturni državici, za katero sem trdno prepričan, da ima veliko pridnih rok. Obeh spolov, mlajših in starejših. Levih in desnih, rok namreč. Znamo poprijeti za delo, v to sem prepričan. Znamo delati mopede, tiskati znamke in šivati halje za medicinske sestre.

Zakaj tile trije primeri? Zgodba je preprosta. Slovenska pošta za svoje pismonoše potrebuje mopede. A je zakonodaja taka, da jih ne morejo enostavno naročiti in kupiti v koprskem Tomosu. V Uradnem listu morajo objaviti javni razpis. In se znajde nekoliko cenejši Italijan, ki na razpisu zmaga in pošti proda svoje mopede, Tomos pa se obriše pod nosom.

Trikrat ali štirikrat letno dobimo nove znamke. Naj mi gimnazijski profesor zemljepisa oprosti (in spoštovana bralka in spoštovani bralec tudi), toda res ne vem, kje leži država Bahrain. Tam namreč med drugim tiskajo slovenske znamke. Na Češkem tudi, konkretno v Pragi. Pa ne zato, ker slovenski tiskarji ne bi zmogli tega posla. Ker so očitno cenejši, ne glede na kakovost.

Bojda tudi halje za slovenske medicinske sestre šivajo v Nemčiji, medtem pa se v murskosoboški Muri otepajo s takimi težavami, da ne vejo, ali bodo tovarno poslali v stečaj in kako bi ob tem preprečili socialno bombo z brezposelnimi pomurskimi delavkami in delavci.

Sem dovolj jasen. Nič ni narobe z recesijo, nekaj je hudo narobe z našo zakonodajo. In če bi vsaj to spremenili, bi bilo mnogim veliko lažje. Kajti, prepričan sem, da bi šivilje, ki znajo sešiti sicer imenitno Murino obleko, znale sešiti tudi haljo za medicinsko sestro, kajne? Tomosovi mopedi pa itak niso slabi.

Ko so razglasili recesijo, so pozabili povedati, kakšen rok trajanja ima … In jeseni bo minilo že šest let, od kar smo jo dobili.

Avtor: Primož Hieng; Fotografija je simbolična
Tagi