Ponedeljkov klicaj – Fenomen Mara

Je Mara Vilar, ljudska pevka iz Domžal, ki je osvojila srca Slovencev, fenomen? Bom kar takoj odgovoril: DA. Ampak ne zaradi vseh medijskih odmevov po nastopu v oddaji POP TV Slovenija ima talent in po posneti reakciji, ko je prejela lepo pismo domžalskega župana Tonija Dragarja. 

Mara Vilar je fenomen zaradi številnih njenih pozitivnih lastnostih. Mnogi so jo z njenim ljudskimi pevkami resda prvič videli po televiziji, ampak gospa Mara nas z ljudsko pesmijo, z ohranjanjem te žlahtne dediščine, razveseljuje že leta in leta. Videli smo jih, ljudske pevke namreč, na številnih organiziranih in spontanih nastopih.

Ampak zgolj prepevanje ljudskih pesmi ni tisto, kar nas pri Mari Vilar še posebej osrečuje in razveseljuje. Je predvsem njen odnos do življenja, njena večno dobra volja in njen večni nasmeh. Je čisti optimizem, ki bi moral biti nalezljiv, ki je dopadljiv in še kaj.

Vem in verjamem, da prav vsem Mara Vilar ne ugaja. Mnogi žal zavijajo tudi z očmi, ko jo zagledajo, živo in spontano, odločno in bojevito. Je torej ne odobravajo, kajti Mare očitno ne poznajo. Pa bi jo lahko poznali ali spoznali in potem nanjo gledali z drugačnimi očmi.

Mara Vilar je svojevrsten fenomen, je domžalski original, nikakor pa ni karikatura same sebe, kot bi ji kdo želel prilepiti ta nevšečni negativni predznak. Je ena sama, Mara Vilar, ljudska pevka, spoštovana gospa, preprosto simpatična. In kot tako jo moramo tudi sprejeti, ne pa obračati z očmi, vrtati s prstom po čelu in podobno.

Da, res je, mediji, sodobni in elektronski, so nam prinesli odličen posnetek Vida Repanška ob prejemu županovega pisma, ki je s to potezo še enkrat več dokazal, kako malo je treba, da je življenje lepše. Verjamem, da je gospe Mari v trenutku, ko je odprla županovo pismo, to pomenilo veliko več kot šop šelestečih bankovcev. Mediji so torej naredili zgodbo, jo nadgradili. Videli smo na lastne oči in slišali na lastna ušesa, kako vesela je bila gospa Mara, ko je začela brati Dragarjevo pismo. Tudi časopisni stolpci so se polnili z novicami o Mari Vilar, prinesli so njene fotografije in fotografije njenih ljudskih pevk in čez noč je postala zvezda. Tista svetla, ki naj večno sije vsem nam, ki morda vse prevečkrat tarnamo, kako kruto je postalo življenje, v kako zmešani in brezglavi državi živimo, kako ni tega in onega, in sploh in oh.

Zato smo lahko samo hvaležni, da je poleg vsega gospa Mara Vilar zbrala toliko poguma in se s svojimi ljudskimi pevkami prijavila na »slovenske talente«. Saj zdaj nihče še ne razmišlja, kaj bi se zgodilo, če bi Mara Vilar postala slovenski talent leta. To sploh ni pomembno. Veliko pomembneje je, da nam je dala, kaj dala, podarila neko novo energijo. In ob tem seveda ne smemo spregledati njene že kar častitljive starosti.

Zatorej, gospa Mara, Moravška Mara, ostanite taki, kot ste. Vedno vas bomo veseli!

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi