Ponedeljkov klicaj – Etno rock festival ali kaj pomeni polnoletnost

Letošnji Etno rock festival je bil poseben in izreden v več pogledih. Prvič, dosegel je svojo polnoletnost, torej je bil osemnajsti po vrsti, drugič, z ne preveč pompa se je prelevil v FER – festival etna in rocka, tretjič, nekoliko tršo glasbo smo že poslušali na delu festivala pod imenom Živi, in pred nami je še tretji del festivala, Jari ERF, ki bo jutri popoldne v Domžalah. Še četrtič, bil je glasbeno izjemen, odličen, navdušujoč.

Dejstvo je, da je ERF ali FER izrazito domžalski festival, posebnost pa, da je po svoji vsebini in obiskovalcih vseslovenski, celo mednarodni. To je za Domžale in tudi občino več kot razveseljivo, čeprav bi si organizatorji želeli le nekoliko večji delež občinskega sofinanciranja.

Bela Szomi Kralj kot glavna gonilna sila ERF ali po novem FER mora početi marsikaj, skupaj s sodelavci, člani KUD Kontrabant, da festival izpelje in mora – kar je še kako pomembno – paziti, da se festival finančno dobro izteče oziroma da ne zaide v rdeče številke. Tako se mora voziti tudi k tistim dobrim sponzorjem, ki so, ker ne gre drugače, in ker se tudi sami srečujejo s težavami, pripravljeni ponuditi pomoč v materialni obliki. To je lahko kos sira, klobasa, kruh itd. za pogostitev nastopajočih. Ne vem, če še kak organizator poletnih prireditev, koncertov ali festivalov opravi toliko dela, kot ga prav Szomi Kralj, samo da se na koncu vse dobro izteče.

Bela Szomi Kralj ni Darko Brlek, a sem prepričan, da ljubljanski direktor poletnega festivala operira z drugačnimi financami. Tudi mestnimi in tistimi, ki mu jih namenjajo nekoliko bogatejši sponzorji. Prepričan sem, da se Brlek ne vozi v Poljansko dolino po kolut sira, samo da glasbeniki ne bi bili lačni. Res je, ljubljanski festival je večji, obsežnejši, pa vendar, oba zahtevata zelo dobro organizacijo. Pa še nekaj: ljubljanski je – recimo temu – plačljiv, domžalski je že vseh 18 let brezplačen. Zato je organizacija toliko bolj zahtevnejša …

In kaj imamo mi od tega, tisti, ki radi prihajamo v Domžale že tako in tako, na ERF pa še posebej. Zdaj bom skušal zadeti žebljico na glavico. Dobili smo šest, da, šest odličnih koncertov, pravo glasbeno popotovanje od Bele krajine prek Škotske in Irske do Združenih držav Amerike, celo do Južne Amerike in domače Slovenije.

In vse to – brezplačno. Da, ERF ali FER po novem je brezplačen in odličen festival. Je izjemen glasbeni dogodek, kjer kakovost izvajalcev narašča po vrstnem redu nastopajočih, pa je bilo minuli petek toliko dobre glasbe, da bi vrstni red nastopajočih mirne duše tudi lahko zamenjali.

In bistvo: Etno rock festival potrebuje boljše botre ali botrice, po mnenju Bele Szomija Kralja morda še kakšno dodatno občinsko spodbudo, finančno seveda, in več zanesenosti vseh, ki naj bi pri njem sodelovali.
Etno rock festival se torej jutri zaključuje, postal je tridnevni festival, čeprav si dnevi oziroma koncerti ne sledijo iz dneva v dan.

Zatorej z veseljem kličemo: nasvidenje na 19. ERF! Naj bo polnoletnost festivala podlaga za njegovo nadaljnjo zrelost.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi