Ponedeljkov klicaj – Človek, nemarnež, pacek in pujs

V teh dneh se po Sloveniji vrstijo najrazličnejše čistilne akcije. Vsi se še dobro spomnimo akcije Očistimo Sloveniji v enem dnevu, ki so jo ekologi izpeljali pred leti. Uspehi so bili res neverjetni, Slovenija pa po dolgem času spet čista in urejena. Količino zbranih odpadkov so merili v tonah, v akciji pa je sodelovala nepregledna množica osveščenih Slovenk in Slovencev.

Pa smo res osveščeni? Po moje bi rekel, da ne, saj potem take akcije ne bi bile potrebne. Tudi v domžalski občini vsako pomlad čistijo okolico, gozdove in bregove Kamniške Bistrice. Ojoj, koliko nesnage se nabere ob lepo urejenih bregovih reke in povsod tam, kjer ljudje puščajo odpadke, zato pohvalo zaslužijo prav vsi, ki se čistilnih akcij tudi udeležujejo in na njih aktivno sodelujejo.

Ampak, draga bralka in dragi bralec, vse te svinjarije (oprostite izrazu) ni ustvarila mati narava. Ustvaril jo je človek, nemarnež, pacek, pujs ali svinja, kakorkoli že lahko imenujem tistega, ki mu je malo mar, kam bo vrgel prazno plastenko, pločevinko, polivinilasto vrečko ali kakršen koli drug odpadek, ki sodi le v koš za smeti. In če tega ni takoj pri roki, bi lahko ta pacek ali pujs počakal vsaj toliko časa, da bi do njega tudi prišel.

Pospravljamo torej za drugimi, tistimi, ki jim je prav malo mar, kakšna je naša narava, ki se je v teh dneh že oblekla v svojo nežno zeleno barvo. Še čisto malo in spomin na gole veje dreves in grmov bo zbledel.

Poseben problem so tudi robovi cest, ki so postali odlagališča za vse prej naštete odpadke. Če je voznik (ali njegov sopotnik) že tako hudo žejen, da mora to potešiti kar med vožnjo (vmes mogoče še malo telefonira, prižiga cigareto in išče njegovim ušesom primerno glasbo), potem naj bo vsaj toliko ozaveščen, da bo prazno pločevinko ali plastenko vrgel med domače odpadke, nikakor pa ne čez okno svojega avtomobila. Ko smo se zadnjič v počasni koloni peljali po lokalni cesti blizu Ljubljane, sem začel šteti, koliko pločevink in plastenk, pa vrečk in druge nesnage leži ob cesti. Neskončno veliko.

Torej, če bi imeli pozitiven, predvsem pa odgovoren odnos do naše narave, potem takih čistilnih akcij sploh ne bi potrebovali. Tako pa pospravljamo za drugimi, ki jim je prav malo mar za čisto in urejeno okolico. In me prav zanima, če tudi v domačem stanovanju ali v okolici hiše prazne plastenke ali pločevinke pušča tam, kamor padejo. Ne, ne, tam ga bo pa zmotil vsak list, ki bo padel z veje drevesa.

In sklep: ne bom posebej ponavljal o tistem, ko tako radi pometamo pred tujimi pragovi, na domačega pa največkrat pozabljamo. In ko vas bo naslednjič zagrabil napad, da bi plastenko ali pločevinko vrgli skozi odprto okno vašega avtomobila, premislite in počakajte, da napad mine. Smetnjakov in zabojnikov za smeti je povsod dovolj. Torej, naredimo sami nekaj za to, da bomo živeli v lepi in čisti naravi. Se da, vsekakor in predvsem brez posebnih naporov!

Avtor: Primož Hieng; Foto: Arhiv Domžalca
Tagi