Pomen prehrane in gibanja po tradicionalni kitajski metodi

V organizaciji Društva Jesenski cvet in Knjižnica Domžale je ponedeljek, 12. februarja 2018, potekalo predavanje o tradicionalni kitajski medicini, ki jo je na simpatičen in strokoven način predstavil zdravilec, ki ima v Radomljah svoj salon in voditelj skupine za samopomoč starih ljudi Dominik Vake. Pomen prehrane in gibanja je bil tokrat predstavljen z zornega kota tradicionalne kitajske medicine. Predavatelj je predstavil osnovne pojme tradicionalne kitajske medicine: Qi, yin-yang, 5 elementov (razdelitev notranjih organov po teoriji petih elementov), vpliv prehrane in okusov na notranje organe ter vpliv dnevnih in letnih ciklov na naše telo. Posebej se je usmeril v obdobje pomladi /obdobje jeter/ – kaj nam prinaša in kako se na nanjo pripravimo.

Kaj je tisto, ki razlikuje tradicionalno kitajsko medicino od ostalih metod? Gre za zaznavanje pet glavnih organov in njihovih parov, ki skupaj tvorijo organski sklop. Med te spadajo jetra in žolčnik, srce in tanko črevo, vranica in želodec, pljuča in debelo črevo ter ledvice in mehur. Dominik Vake nam je v predavanju s prezentacijo predstavil splošen pretok vitalne energije qi v telesu. S tem lahko kaj hitro vidim, če je prisotna stagnacija oz. zastajanje ali če je telo preveč toksično ali zasluzeno.

Pri ohranjanju zdravja so bistvene predvsem tri stvari, ki jih vsi že zelo dobro poznamo, vendar si vzamemo premalo časa, da bi sem jim zadostno posvetili. Zadostna količina popite tople vode tekom celotnega dne. Voda naj nikakor ne bo mrzla ali iz hladilnika temveč raje topla. Pijte jo po požirkih in ne pol litra naenkrat, saj se hranilne snovi in minerali tako izpirajo iz telesa. Važno je tudi gibanje. Lahko greste že na sprehod v naravo, kolesarite, tečete, doma izvajate raztezne vaje, jogo, plavate … Možnosti vam naša prečudovita dežela ponuja res zelo veliko in se nadihajte svežega zraka. Toliko dreves in gozda imate na voljo. Kot tretje: prehrana. Organi potrebujejo pestro prehrano, tako v tradicionalni kitajski medicini obstajajo tudi barve in okusi, ki ustrezajo določenim organom. Jetrom in žolčniku ustreza kisel okus in zelena barva; srcu in tankemu črevesu ustrezata grenak okus in rdeča barva; vranici in želodcu ustrezata sladek okus in rumena barva; pljučem in debelemu črevesu ustrezata trpek okus in bela barva ter ledvicam in mehurju ustrezata slan okus in modra barva. Ustvarite si krožnik poln barv in različnih okusov ali pa si jih razporedite čez dan. Potrebujete tudi zadostno količino vlaknin, vitaminov, mineralov, proteinov itd. V tradicionalni kitajski medicini velja teorija, da praktično uživamo vse in se ne ničemur ne izogibamo, če to ni nujno potrebno zaradi alergije ali druge zdravstvene težave. Organi morajo biti vsi tako stabilni, da znajo absorbirati vsa živila in jih znati tudi dobro presnavljati in prebaviti. V večini primerov reagiramo šele takrat, ko bolezen nastopi. Takrat preberemo veliko člankov in knjig na temo prehranjevanja in splošno zdravega načina življenja. »Ampak takrat je že pozno. Takrat je določen organ lahko že prizadet in nam te 3 osnovne stvari za ohranjanje zdravja ne prinesejo takšnih rezultatov. Takrat je že potrebno zdravljenje in poleg zdravljenja upoštevati ta tri načela,« pravi Dominik.

Dominik Vake

Kot četrto stvar je pomembno še spanje. Ritem spanja. Organi potrebujejo ritem in tudi kvaliteten počitek. »Če imate navado bedeti pozno v noč vam priporočam, da s to navado postopoma prenehate. Idealen čas za spanje je med 10 in 11 uro zvečer, to pomeni da tisti čas že zaspite in vstajate ob 5 ali 6 uri zjutraj, skupaj s soncem. Naredite kakšno tibetansko vajo navsezgodaj, pred obrokom ali pa se za 5 minut nastavite soncu. Četudi ga ne vidite, je tam. In takrat je sončna energija zelo močna. Napolnilo vas bo za cel dan, le prepustite se mu, tudi če je za oblaki,« o ritmu spanja pove Dominik.

Na predavanju smo slišali tudi, kako so organi povezani med seboj, da pomagajo en drugemu v petih elementih. Pet elementov – notranji organi; les ima zeleno barvo in pomenijo jetra, ogenj rdečo barvo in pomeni srce, zemlja rumeno barvo in pomeni vranico, kovina belo barvo in pomeni pljuča, voda plavo barvo in pomeni ledvice. Teh pet elementov pa je parno povezano; zelena barva-jetra in žolčnik, rdeča-srce in tanko črevo, rumena-vranica in želodec, bela-pljuča in debelo črevo ter modra-ledvice in sečni mehur. Teh pet elementov izraža tudi čustva. Jetra žolčnik-jezo, srce in tanko črevo-srečo, vranica in želodec-skrb, pljuča in debelo črevo-žalost ter ledvice in sečni mehur-strah. Izvedeli smo še veliko o petih elementih o okusih, letnem ritmu, o prehrani sadja, ko počasi nastopa pomlad … Več v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi