Ženske in otroci v stiski se lahko kadarkoli po pomoč obrnejo na SOS telefon

V prazničnem času so ljudje več skupaj, poveča pa se tudi nevarnost za intenziviranje nasilja v družinah. V Društvu SOS telefon ugotavljajo, da ja femicid letos v ožjem izboru za besedo leta, ker je žal vse bolj prisoten in aktualen družbeni problem. Odločili so se odzvati na še en femicid, nedaven umor, ki se je pripetil v Novem mestu, kjer je pod rokami zakonskega partnerja življenje izgubila mamica treh otrok.

V Društvu SOS telefon izražajo solidarnost z vsemi žrtvami nasilja in ob tem opozarjajo, da v teh prazničnih časih domovi žal niso idealne slike družin iz TV reklam. Ob tem žrtve nasilja spodbujajo, naj čimprej poiščejo pomoč, da bi lahko zaščitile sebe in otroke pred nevarnostjo intimnopartnerskega nasilja. Tudi kot sosedje bodimo pozorni na morebitne znake, da je v naši bližini nekdo žrtev nasilja.

Sočasno vse institucije in politične odločevalce_ke pozivajo k resnemu zazrtju v problem femicida in tragično statistiko na področju nasilja v družini in nasilja nad ženskami, ki nas kot družbo ne sme pustiti indiferentne.

Tudi v teh prazničnih dneh ne pozabite, da je SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55) na voljo 24 ur na dan.

Petra Petravič; Foto: Društvo SOS telefon/canva.com

 

Tagi