Z založbo Miš in Domžalcem do ponatisnjene knjižne uspešnice Luzerka

Sodobna tehnologija in družabna omrežja so dodobra spremenila naše vsakdanje življenje in naše navade, zato je verjetno povsem nerealno pričakovati, da jih bomo tako odrasli, kakor tudi najstniki, opustili. Virtualen svet je kot že samo ime pove, neresničen, pa vendarle tako zelo očarljiv in močan, da se mu je težko upreti, kakor je včasih tudi marsikaj, kar se dogaja znotraj njega, težko razumeti.

Vsekakor o virtualnem svetu ne moremo kar tako podati enoznačnega odgovora, lahko pa ga s pomočjo analize posamičnih elementov, ki ga sestavljajo in njihovega medsebojnega učinkovanja, skušamo vsaj malo razumeti ali nanj pogledati z drugačnimi očmi.

Pri tem nam je lahko v veliko pomoč knjižna uspešnica s pomenljivim naslovom Luzerka. Gre za roman mlade norveške pisateljice Mine Lystad, ki je septembra 2022 pri založbi Miš doživel ponatis v mehki vezavi, saj je bila knjiga v prvotni, trdi vezavi, razprodana. V knjigi spremljamo občutke in razmišljanja zelo nesamozavestne najstnice Marie, ki odrašča ob materi, blogerki, influencerki in ob pametnem telefonu ter socialnih omrežjih, tam nekje na Norveškem.

Knjiga ponuja vpogled v svet in doživljanje, ki je skupno marsikateremu najstniku in najstnici, ki odrašča in si gradi svojo samopodobo v družbi, kjer sta imidž in izstopanje izjemno pomembni. Roman bralca tako sooča z izjemno pomembnim vprašanjem o vplivu sodobnih spletnih aktivnosti na najstnika ter na priznavanje samega sebe. Rožnata naslovnica nemudoma pritegne pogled, svoje doda še minimalističnost odrezanega obraza (izgubljen pogled?) s simbolom všečka, po katerem tako zelo hrepenijo mladostniki. Kako daleč bo šla Marie, ki sebe doživlja kot “luzerko” v tekmi za priljubljenost in do kam bi “šli vi”? je vprašanje, ki ga mojstrsko postavlja avtorica romana, Mine Lystad.

Za mnenje o knjigi smo prosili Petro, najstnico, ki bi lahko bila sovrstnica glavne junakinje mladinskega romana, da nam zaupa nekaj svojih misli o prebranem delu.

“Odkar so naša življenja prevladala socialna omrežja, se veliko najstnikov/najstnic sooča s sovraštvom do samopodobe. Ker influencerji objavljalo slike, ki so velikokrat nerealistične in obdelane na različne načine, z namenom, da bolje izgledajo, veliko najstnikov verjame da bi morali izgledati tako, kot zgledajo oni. Zato se jih veliko odloča, ko je le možno, da si delajo operacije da bi izgledali kot njihovi idoli. Osebno, kot najstnica, mislim da se noben nebi smel obremenjevati s tem kako izgleda, saj je vsak od nas po svoje lep in poseben. Zato se ne bi smeli spreminjati, da bi izgledali enaki kot znani influencerji. Knjiga je začetka sicer malce počasna, saj se ne dogaja veliko, ampak, ko sem prišla do sredine, sem ugotovila, da je knjiga zelo zanimiva. Osebno knjigo zelo priporočam, saj je zelo zanimiva, poleg tega pa se lahko iz nje marsikaj tudi naučiš.”

Sodelujte v nagradni igri ter si s pomočjo pravilnega odgovora in kančka sreče, priborite 1x brezplačni izvod knjige Luzerka v mehki vezavi , ki je ravnokar izšla v ponatisu pri založbi Miš.

Nagradno vprašanje:

Ali je knjižna uspešnica Luzerka ( v slovenskem prevodu) doživela ponatis in je sedaj že dostopna v mehki vezavi?

a) DA

b) NE

Odgovore pošljite do nedelje, 25. septembra 2022 do 24. ure na e-naslov info@domzalec.si in poleg dopišite svoj ime in priimek, e-naslov in telefonsko številko. Žrebanje bo potekalo v ponedeljek, 26. septembra 2022. Izžrebanci (ime in priimek) bodo objavljeni na spletni strani www.domzalec.si dne 26. septembra 2022. Prav tako bodo vsi sodelujoči o izidu žrebanja obveščeni preko e-pošte najkasneje do torka, 27. septembra 2022.

Splošni pogoji: Strinjam se s pravili nagradne igre, ki so dostopni na tej povezavi.

 

*******************************************************

Nagradna igra je zaključena

Nagradna igra je zbudila veliko zanimanja in srečna izžrebanka je:

Andreja Korošec

Iskrene čestitke. Nagrajenka bo o prevzemu knjige obveščeni po e-mailu.

Avtor: Petra Petravič; Foto: založba Miš/canva.com

Tagi