Z založbo Miš in Domžalcem do brezplačnega izvoda knjige Past v razredu

Ob zaključku tedna otroka, ki je letos potekal od 3 – 9. oktobra in v sklopu katerega je bil fokus organizatorjev, številnih društev in organizacij usmerjen v otroke in mladino, v spodbujanje njihovega ustvarjalnega razmišljanja, razvijanja domišljije, igrivosti, gibanja ter druženja, smo se v uredništvu Domžalca v sodelovanju z založbo Miš odločili organizirati nagradno igro. Srečnemu izžrebancu bomo podarili knjigo z naslovom Past v razredu.

Past v razredu je zgodba, ki je marsikomu lahko v pomoč pri razumevanju sveta, ki ga živijo nekateri sošolci. Ponuja namreč vpogled v doživljanja in situacije, ki so za marsikoga lahko malce nenavadne, vendar so in obstajajo, morebiti celo v vašem razredu. Je namreč zgodba o slabovidnem fantku Vidu, ki hodi v običajno šolo in ima, kot pravi njegov dedek, tretje oko. Včasih zazna stvari, ki jih drugi ne, kar mu pomaga pri razvozlanju zanimive uganke, ki se je pripetila v razredu. Kako mu je to uspelo? Past v razredu je zgodba, ki vas ne bo pustila ravnodušne.

Žiga Valetič, avtor prve knjige iz nove zbirke SuperVid, nam je v kratkem pogovoru zaupal, kaj ga je nagovorilo, da se je odločil pisati o mladem slabovidnem fantu Vidu in kaj o sebi je spoznal med pisanjem knjige.

Žiga Valetič, pisatelj, Ljubljana Slovenija 30.05.2018 [Portret]

Knjiga Past v razredu obsega malo več kot 60 strani in misel, ki me je spreletela, je vezana ravno na predstavo, ki jo imamo o moških. Da ste racionalni, z objektivnim pogledom na stvari, čeprav nam praksa pogosto kaže povsem drugačno sliko, saj kot avtorji z izjemnim občutkom in senzibilnostjo, zmorete bralcem približati še druge vidike. Kaj Vas je nagovorilo k izbiri tovrstne tematike?

Zanimivo vprašanje, saj … kaj pa na koncu pomeni biti racionalen in objektiven? Ali to ne vključuje senzibilnosti – tako do sebe kot do drugih. Mogoče je prav to tisto, kar želim prikazati v nastajajoči seriji knjig o slabovidnem dečku, ki hodi v običajno šolo in ima osebnega asistenta. Da je namreč celovit človek ta, ki se uči dovolj spretno povezovati razum, čustva, telesno inteligenco in tudi duhovnost. Ne glede na spol.

V bistvu ni šlo toliko za izbiro tematike, kot za to, da me je že pred leti nenadejano spreletela zamisel o otroškem detektivskem stripu, v katerem bi imel glavno vlogo slep ali slaboviden fant po imenu Vid, kar je seveda ironično. Ampak iz ironije se rojevajo najboljše zgodbe, če znamo ironijo obrniti v smer humorja. In Vid zna biti samoironičen, čeprav je še otrok. Na vsake toliko časa sem se potem spomnil na ta svoj lik in razmišljal o morebitnih zapletih, ker pa ne znam risati stripov, sem založbi predlagal, da bi naredili knjižno serijo za mulčke od približno drugega do sedmega razreda.

In še ena stvar je verjetno vplivala na to, da se mi je SuperVid sploh začel poditi po možganih. Kot grafični oblikovalec, kar je moj vzporedni poklic, sem oblikoval veliko knjig Dušana Rutar, ki v CIRIUS-u v Kamniku dela z otroki s hendikepom. Ko knjige postavljaš, seveda tudi marsikaj prebereš …

Pisanje ima zanimivo moč, saj se med iskanjem, zbiranjem in nizanjem besed, pogosto tudi v nas marsikaj zgodi. Spremeni. Je kaj, kar Vas je presenetilo? Ste morebiti med pisanjem pri sebi opazili določene spremembe, kaj, o čemer prej niste nikoli premišljevali ali na to bili pozorni?

Prav gotovo. Ko se lotimo pisanja, nikoli ne vemo popolnoma natančno, kaj bo nastalo, kakšna bodo končna spoznanja. Med procesom se piske in pisci prepuščamo toku dogodkov, čustev in misli. Namesto da bi sami vodili naše like, začnejo v enaki meri naši liki voditi nas. In če me to, kar sem napisal, do neke mere ne strese in ne spremeni, potem vse skupaj niti ni imelo smisla. Ne glede na vsebino je pisanje vedno tudi odkrivanje samega sebe, in če imaš srečo, odkriješ tudi kaj dobrega. Zelo sem vesel, da sem spoznal Vida, četudi to ni dejanski fant iz moje bližine. Hkrati se zavedam, da me bo pot te knjižne serije v bližnji prihodnosti pripeljala v stik s slepimi in slabovidnimi otroci, in na široko bom napel ušesa za odzive in komentarje, ki mi jih bodo dali po branju ali poslušanju Vidovih prigod.

Ali bi danes v knjigo Past v razredu še kaj dodali, razširili, morebiti kaj izločili? Je lahko tisto, kar ni bilo vključeno, morebiti iztočnica novo knjigo?

Knjiga Past v razredu je šele prvi del serije, ki je namenoma zamišljena tako, da nekatere stvari ostajajo odprte. Veliko je še treba povedati, in ker sta drugi in tretji del že napisana, nista pa še izšla, lahko zaupam, da se s tretjim delom vse skupaj šele dobro začne. Drugače pa ima vsaka zgodba dve vzporedni dramaturški liniji: ena je družinsko-prijateljska, druga pa je konkreten zaplet v šoli ali kje drugje, in Vid ga detektivsko razreši. Tako da na eni ravni beremo posamezen primer, na drugi pa vse ostalo, kar se dogaja v Vidovem življenju. Tak način sem izbral tudi zato, ker je zelo filmičen, vesel bi bil namreč, če bi nekega dne na podlagi knjižne serije nastala televizijska nadaljevanka za otroke. Primanjkuje nam jih.

Je kaj, kar bi želeli še posebej sporočiti bralcem Domžalca? Jim morebiti položiti na srce?

Morda to, da je vsak od nas v nekaterih vidikih drugačen ali za kaj prikrajšan. Svet bi bil lepši, če se ne bi pretvarjali, da smo popolni, in če bi za svojo »drugačnost« ali »prikrajšanost« zmogli razviti tudi nekaj samoironije, kanček humorja.

Sodelujte v nagradni igri  ter si s pomočjo pravilnega odgovora in kančka sreče, priborite brezplačen izvod knjige Past v razredu.

Nagradno vprašanje:

Kako je ime glavnemu junaku knjige Past v razredu?

a) Vid

b) Janez

c) Gregor

Odgovor na nagradno vprašanje pošljite do srede, 12. oktobra 2022, do 24. ure na e-naslov info@domzalec.si in poleg dopišite svoj ime in priimek, e-naslov in telefonsko številko. Žrebanje bo potekalo v četrtek, 13. oktobra 2022. Izžrebanci (ime in priimek) bodo objavljeni na spletni strani www.domzalec.si istega dne. Prav tako bodo vsi sodelujoči o izidu žrebanja obveščeni preko e-pošte.

Splošni pogoji: Strinjam se s pravili nagradne igre, ki so dostopni na tej povezavi.

*******************************************************

Nagradna igra je zaključena

Nagradna igra je zbudila veliko zanimanja in srečna izžrebanka je:

Nataša Žun

Iskrene čestitke. Nagrajenka bo o prevzemu knjige obveščeni po e-mailu.

Avtor: Petra Petravič; Foto: canva.com in založba Miš

Tagi