Vlada za čas do božiča omilila nekatere ukrepe

Od 15. do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, je včeraj zvečer na dopisni seji odločila vlada. V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča.

Za prebivalce navedenih štirih regij bo od torka gibanje tako omejeno na območje celotne regije. Pogoj je, da ima oseba na mobilnem telefonu naloženo in stalno aktivirano aplikacijo #Ostanizdrav. Izjema velja tudi za športno-rekreativne dejavnosti. Še vedno pa bodo tudi v teh regijah veljale ostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

V omenjenih štirih regijah se odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni. V vseh regijah pa bo omogočeno tudi izvajanje higienske nege (razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov) ter bančnih, zavarovalniških in drugih finančnih storitev.

Pri izvajanju vseh dejavnosti bo treba upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in določila ostalih odlokov ter higienska priporočila ministrstva za zdravje.

Vlada sprošča tudi izvajanje javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije v omejenem obsegu. Javni linijski prevoz potnikov se bo izvajal v počitniškem režimu, dokler poteka izobraževanje na daljavo. Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev vozil. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami bo dovoljen prevoz največ ene osebe ali članov istega gospodinjstva naenkrat.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi