V Čarobno mesto Domžale prihaja tradicionalni Slamnikarski sejem

Vabljeni na Slamnikarski sejem v Čarobno mesto Domžale. V petek, 10. junija, bo dogajanje potekalo v Čarobnem mestu od 20. ure dalje, nastopale bodo skupina Help! A Beatles tribute in Flirrt. V soboto, 11. junija 2022, bo v Čarobnem mestu od 15. ure dalje potekal tradicionalni Slamnikarski sejem, od 20. ure dalje pa sledi koncert glasbenih skupin Batista Cadillac in MRFY.

Slamnikarski sejem kot tradicionalna domžalska prireditev se nadaljuje

Po dveletnem koronskem molku zopet pripravljajo Slamnikarski sejem, ki bo že 8. po vrsti. V soboto, 11. junija 2022, tokrat v popoldanskih in večernih urah, se pridružuje občinski prireditvi Čarobno mesto z glasbenimi koncerti za vse generacije. Torej, Slamnikarski sejem v Čarobnem mestu Domžale v Slamnikarskem parku bo potekal od 15. ure dalje, z nadaljevanjem koncertnega dogajanja od 20. ure dalje.

”Sejem je v zadnjih letih pridobil veliko na svoji odmevnosti, slamnikarstvo pa tako postaja prepoznavna domžalska posebnost, s katero izkazujemo spoštovanje do naših prednikov in domačih obrti. Sejma se vsako leto udeležuje več obiskovalcev različnih generacij. Vse bolj zanimiva in pestra pa je tudi vsebinska in programska zasnova, pri čemer so posebej pomembni prijaznost in odprtost razstavljavcev in drugih, ki sodelujejo pri programu in aktivnostih.”

Čaka vas pestro in zanimivo dogajanje

Tako kot prejšnja leta bo tudi letošnji sejem tematski  slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške in Srbije) bodo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti in eko izdelki.

Na sejmu bo potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi bodo Godba Domžale, FS Groblje, Plesna skupina Češminke Domžale, Mešani PZ Drouz Radomlje, Banda CITRARSKA, Pevski zbor Glasbene šole Domžale itd.

Prvič pa se bodo na sejmu odvile Bralnice pod slamnikom – mladinski literarni festival v organizaciji Miš založbe z razglasitvijo nagrajencev natečaja in podelitvijo nagrad. Predstavili bodo posebnega gosta, pisatelja Tadeja Goloba in njegovo knjigo Kam je izginila Brina, pripravili knjižnico na prostem in branje pravljic z Nino Mav Hrovat, delavnico izdelovanja obrazov z ilustratorjem Ivanom Mitrevskim in ustvarjalne delavnice v povezavi z otroško knjigo Zatipk in Flek.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše bo zabavno in ustvarjalno: pletenje kit iz slame, slamnikarske ustvarjalne delavnice, tovarna milnih mehurčkov, atraktivne športne aktivnosti in ustvarjalne delavnice, starodavne igre za otroke, itd.

Modna revija je ekskluzivna posebnost sejma, na kateri se pokažejo nove in moderne smernice nošnje slamnikov in oblačil. Ne smete je zamuditi! Na njej bodo v več izhodih predstavljeni različni slamniki, ki niso le zaščita pred soncem, temveč tudi zelo lep modni dodatek. Oblačila bodo letos v skladu s sodobni modnim trendom daljša, primerjali bomo lahko retro in sodobna oblačila. Ekskluzivna kolekcija ima poudarek na ročno izdelanih unikatnih pasovih. Avtorica modne revije je oblikovalka Mateja Kozina.

V slavnostnem odprtju začetka sezone nošenja slamnikov bo sodeloval letošnji ambasador slamnikarstva Anže Lanišek, smučarski skakalec iz Domžal.

Za konec pa ne pozabimo omeniti, da se na tokratnem slamnikarskem sejmu praznuje tudi 10. rojstni dan Slamnikarskega muzeja, ki bo odprt za oglede ves čas prireditve s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem, občasno razstavo 10 let: 10 spominov ter ekskluzivno pripovedno predstavo s kamišibajem za otroke z naslovom Slamnikarska zgodba.

Celoten program dogodka si lahko ogledate tukaj.

Vabljeni, da »slamnikarsko« soboto preživite v odlični družbi!

Organizatorji: Občina Domžale, Blunout, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Slamnikarski muzej

Karin Božič Zupančič; Foto: Občina Domžale, arhiv domžalca

Tagi