Pomagajmo, da bo na OŠ Komenda Moste prvi šolski dan spet prisoten smeh v šolskih klopeh

Med nedavnimi katastrofalnimi poplavami, je bila močno prizadeta tudi Osnovna šola Komenda, enota Moste pri Komendi, na kateri poteka pouk razredne stopnje (1. – 4. razred). Po besedah ravnatelja Uroša Križaniča, so imeli “tekoče jezero” ter pritličje in kleti pod vodo. “Je težko, vendar `grizemo` in delamo, da bo šola s 1. 9. lahko odprta,“ je povedal Križanič, ki z optimizmom zre v prvi šolski dan. Šoli je na pomoč z zbiranjem finančnih sredstev priskočil Lions klub Domžale, ki je društvo s statusom humanitarne organizacije.

Na OŠ Komenda, enota Moste pri Komendi je poplavilo 6 učilnic, zbornico in telovadnico. Kuhinjo, jedilnico in knjižnico so uspešno rešili. Na dan poplav zvečer so jim na pomoč priskočili gasilci, da so začeli s črpanjem vode in mulja. V soboto so takoj, ko je bilo mogoče začeli s čiščenjem in nadaljujejo vse dni.

Po poplavni vodi (50 cm) je v šoli ostalo do 20 cm mulja, ki so ga že odstranili. Prav tako se odstranjujejo vsi tlaki, ki so uničeni ter omare in učila, ki so bila v stiku z vodo in muljem. Gre za približno 1000 m2 površin in oprema v šoli in zunanje površine (omare, stoli, mize, rekviziti, šolska oprema ki jih je ali poškodovalo ali uničilo v vseh prostorih). Trenutno šola še ne more podati ocene škode, ker se ukvarjajo z organizacijo čiščenja in tudi s sanacijo. Nujno je bilo hitro ukrepanje in »lupljenje šole«, da so zavarovali ploščo in estrihe, da lahko že delajo tlake. Upajo, da jim uspe prostore dovolj hitro izsušiti, dobiti obrtnike, materiale in opremo pravočasno, da bodo lahko s 1.9. začeli s poukom. Potrebujejo nove omare za vse prostore, opremo, nove tlake ter parket v telovadnici, opremo v telovadnici.

Prostovoljno so jim na pomoč priskočili gasilci, delavci šole, prostovoljci in slovenska vojska.

“Izjemna zahvala mojim sodelavcem, ki so prišli na pomoč, nekaj od njih so v svojih domovih doživljali enako stisko, požrtvovalnim gasilcem, ki so se nemudoma strokovno odzvali in začeli omejevati škodo takoj, ko je bilo mogoče, velikemu številu prostovoljcev in pa slovenski vojski, ki nam je ponudila veliko in surovo moč, da smo lahko že začeli s sanacijo objekta, ki nam bo lahko omogočila začetek pouka v Mostah. Nenazadnje so se odzvali tudi pomembni izvajalci, obrtniki,  opremljevalci, ki so usposobljeni za kvalitetno sanacijo, kljub času dopustov. Zahvala tudi Občini Komenda, županu in direktorju, ki sta bila ves čas v stiku z mano ter poveljniku gasilcev v občini. Veliko je tudi posameznikov, ki so strokovnjaki na svojih področjih in so nam pomagali z nasveti, ker sta bila hitrost odločanja in izvedba zelo pomembna, da se bo lahko pripravilo notranjost šole in okolico za naše učence razredne stopnje,” je za naš portal povedal ravnatelj Uroš Križanič.

Lions klub Domžale vas lepo vabi, da pomagate tudi vi, da bodo otroci lahko 1. 9. začeli s poukom. Potrebujejo vso opremo za 6 učilnic, telovadnico in zbornico.

Na nas računajo s finančno pomočjo! Saj vsi vemo: če kraj raste in uspeva, rastemo tudi mi. Smeh otrok v šolskih klopeh pa nasmeje tudi nas.

Lions klub Domžale zbira finančna sredstva. S podjetji lahko sklenejo donatorsko pogodbo.

KAKO POMAGAŠ?

Lions klub Domžale, Cesta Radomeljske čete 1, 1235 Radomlje, Slovenija
TRR SI56 6100 0002 2579 328 (Delavska Hranilnica d.d.)
SKLIC: 99
Namen: CHAR – poplave 2023 OŠ KOMENDA

Več informacij: 031 865 848 (Ajda Vodlan, predsednica LK Domžale)
domzale@lions.si

Miha Ulčar; Foto: Lions klub Domžale

Tagi