Ob grožnji o strelskem pohodu ni potrebe za preplah

S strani staršev ene izmed domžalskih osnovnih šol smo prejeli informacijo, da jih je vodstvo šole obvestilo, da je bila glede na streljanje na Finskem na spletu zaznana informacija o podobni grožnji tudi za Slovenijo. Policija ob pojavu groženj miri in sporoča, da ni razloga za preplah, saj so majhne možnosti za napad. 

Starši ene od domžalskih osnovnih šol so od vodstva šole prejeli obvestilo, da so bili s strani policije obveščeni o zaznavi grožnje na spletu, in sicer možnemu ”strelskemu pohodu”, ki naj bi se zgodil v sredo, 10. aprila 2024, v slovenskih šolah.

Policija je v prejšnjem tednu v javno dostopnem mediju zaznala objavo, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi, pomenila tudi potencialni varnostni dogodek, vendar objava ni usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno opredeljena.

”Policisti redno spremljamo vse varnostno zanimive dogodke, jih smiselno razvrščamo in povezujemo v sklope ter analiziramo. S tem lahko določimo teritorialno in vsebinsko povezane varnostne pojave, ki imajo podoben temelj, ter na tej podlagi načrtujemo svoje aktivnosti in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri,” so nam sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Na vsak tovrstni primer se policisti odzovejo in nemudoma izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverijo vse okoliščine in ukrepajo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščajo pristojne službe.

O napovedani grožnji je Stojan Belšak vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana povedal: Ocenjujemo, da je to malo verjetno, a ravno zato, ker želimo to preprečiti in delovati preventivno, smo se odločili, da ta varnostni dogodek delimo s širšo javnostjo in skušamo na ta način spodbuditi k temu, da zaposleni, šolarji in državljani to spremljajo in ustrezno odreagirajo.

Pomembno je, da v kolikor prepoznamo nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb povezanih v ali izven šolskega okolja, da o tem takoj obvestimo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

Preventivne nasvete, kako ravnati ob množičnem streljanju, si lahko preberete tukaj. 

Pozivamo vas, da ostanete mirni in ne širite strahu.

Karin Božič Zupančič; Foto: Photo by Arthur Krijgsman (pexels.com)

 

Tagi