Koronavirus: Obvestilo Zdravstvenega doma Domžale

Omejitve zaradi epidemije novega koronavirusa so globoko zarezale tudi v zdravstveni sistem, saj so morale zdravstvene ustanove reorganizirati delo in ga prilagoditi razmeram. Dostopnost do zdravstvenih storitev po preklicu epidemije v Sloveniji se ni vrnila na prejšnjo raven, prav tako pa tudi trenutno stanje ne dopušča, da bi pacienti prihajali nenaročeni v zdravstveni dom, saj ob koncentraciji bolnih in veliki prenosljivosti novega koronavirusa obstaja precejšnja možnost, da bi se bolezen prenesla na tiste najbolj ranljive. Ker se je za vse storitve potrebno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, se mnogokrat zaradi preobremenjenosti telefonskih linij zgodi, da pacienti s težavo pridejo v kontakt z osebnim zdravnikom.

O tem smo se pogovarjali z v.d. direktorico Zdravstvenega doma Domžale mag. Renate Rajapakse, dr. med. spec., ki nam je povedala, da v domžalski zdravstveni ustanovi vlagajo vse napore, da bi njihovi pacienti čim manj občutili posledice spremenjenega načina dela zaradi epidemije covida-19 in da bi varno, kakovostno ter pravočasno oskrbeli vse njihove paciente.

Ločevanje poti bolnikov, ki bi lahko zboleli za covid-19 od ostalih uporabnikov zdravstvenih storitev

V Zdravstvenem domu Domžale od razglasitve epidemije dalje ločujejo poti bolnikov, ki bi lahko zboleli za covid-19 od ostalih uporabnikov zdravstvenih storitev. Da bi preprečili možno širjenje okužbe med pacienti v čakalnicah, morajo zagotoviti kontroliran vstop v zdravstveni dom, varno razdaljo v čakalnicah in obvezno nošenje mask. Po besedah mag. Renate Rajapakse jim trenutno stanje žal ne dopušča, da bi pacienti prihajali nenaročeni v zdravstveni dom, saj je ob koncentraciji bolnih in veliki prenosljivosti novega koronavirusa precejšnja možnost, da bi se bolezen prenesla na tiste najbolj ranljive. Osnovni cilj je zagotoviti storitve vsem njihovim pacientom, ob hkratnem zagotavljanju varnosti pred prenosom nove bolezni. Ob tem vlagajo vse napore v to, da bi ta cilj dosegli.

Po besedah v.d. direktorice Zdravstvenega doma Domžale mag. Renate Rajapakse, dr. med. spec. v domžalski zdravstveni ustanovi vlagajo vse napore, da bi njihovi pacienti čim manj občutili posledice spremenjenega načina dela zaradi epidemije covida-19.

Za vse storitve se je potrebno naročiti po telefonu ali elektronski pošti

Za vse storitve v Zdravstvenem domu Domžale se je potrebno naročiti po telefonu ali elektronski pošti. Ker trenutno poteka zelo veliko telefonskih posvetov z zdravniki, so po besedah mag. Rajapakse linije preobremenjene in včasih žal ne morejo takoj odgovoriti na vse klice: “Klicev je tekom dneva preveč, da bi lahko vsem odgovorili oziroma se z vsemi pogovorili. Upoštevati je treba dejstvo, da zdravniki in medicinske sestre tudi v času, ko jih kličete, opravljajo svoje redno delo oziroma obravnavajo bolnike v ambulanti. Zato vse prosimo za potrpežljivost in razumevanje. Zgrešene klice v največji možni meri beležimo in pokličemo nazaj.”

Za vse načrtovane potrebe pokličite pravočasno ali uporabite elektronsko pošto

Za vse načrtovane potrebe kot so ponoven predpis receptov, izdaja napotnic, bolniških listov, ipd. pokličete pravočasno, to je vsaj teden dni prej ali uporabite elektronsko pošto ambulante. “V kolikor ambulante nikakor ne morete priklicati ali če ambulanta ne dela, pokličite centralo Zdravstvenega doma na številko (01) 724 51 00 in poskusili vam bomo pomagati z informacijo ali nasvetom. Tudi ta številka je zelo obremenjena, zato bo verjetno potrebno poklicati večkrat,” je pojasnila mag. Rajapakse. V primeru nujne medicinske pomoči je treba vedno poklicati številko 112.

Za vse storitve se je potrebno naročiti po telefonu ali elektronski pošti.

Odvzem brisov bodo organizirali na način “drive in”

Ob vstopu v zdravstveni dom pri vsakem obiskovalcu preverijo zdravstveno stanje in izmerijo telesno temperaturo. Ob simptomih in znakih bolezni covid-19 pri pacientih izvajajo odvzem brisov za dokaz virusa SARS-CoV-2. Bodo pa od 28. septembra dalje odvzem brisov organizirali na način “drive-in”, za odvzem brisa boste počakali kar v avtu in sicer na južni strani Zdravstvenega doma v Domžalah. Za bris se je prav tako potrebno naročiti pri osebnem ali nadomestnem zdravniku. Mag. Rajapakse pravi, da izvide testiranja sporočijo po telefonu naslednji dan zjutraj ali dopoldne oziroma takoj, ko prejmejo rezultate. Ob tem je zelo pomembno da ob sumu na bolezen covid 19 ostanete v samoizolaciji, dokler ne prejmete rezultatov testiranja.

Število okuženih v Sloveniji se zadnje tedne spet povečuje. Po podatkih NIJZ je bilo v zadnjih štirinajst dni do vključno 25. 9. 2020 v Sloveniji potrjenih 1588 primerov obolelih s covidom-19, od tega v občini Domžale 39, občini Lukovica 6, občini Mengeš 3, občini Moravče 1 in občini Trzin 4.

Upoštevajte osnovne ukrepe, s katerimi lahko zmanjšamo možnost širjenja bolezni

“Da bi zmanjšali možnost širjenja bolezni in se čim prej vrnili v normalno življenje, lahko največ storimo sami, z upoštevanjem osnovnih ukrepov – ohranjanjem medosebne razdalje, uporabo zaščitnih mask ter umivanjem in razkuževanjem rok,” poudarja mag. Rajapakse, ki se obenem v imenu zaposlenih v Zdravstvenem domu Domžale in v imenu njihovih najbolj ranljivih pacientov vsem zahvaljuje za upoštevanje prej naštetih navodil.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

Tagi